Cytryny często pleśnieją. Tak pozbędziesz się uciążliwego problemu

Cytryna to niezastąpiony produkt w każdej kuchni. Dziś podpowiem ci, jak ją przechowywać, aby zachowała świeżość jak najdłużej.

Co zrobić, aby cytryna szybko się nie zepsuła?Co zrobić, aby cytryna szybko się nie zepsuła?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak, optimist95

Na pewno zgodzisz się ze mną, że cytryna to jeden z tych produktów, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania w kuchni. Nie dość, że przydaje się do przygotowania całej masy przepisów zarówno z kategorii pysznych dań, jak i smacznych wypieków, to jeszcze świetnie sprawdza się jako naturalnydomowy środek czyszczący

A skoro o cytrynie już mowa, to należy dodać, że nie może jej zabraknąć latem, kiedy razem z wodą i świeżą miętą skutecznie gasi nasze pragnienie. Jest też niezastąpiona w okresie jesienno-zimowym, kiedy to stanowi ważny element rozgrzewającej herbaty. Tak więc bez cytryny, ani rusz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Jak przechowywać cytrynę?

Oczywiście, jeśli chcemy cieszyć się potencjałem smacznych cytrusów jak najdłużej, musimy pamiętać, aby przechowywać je w odpowiedni sposób.

Po pierwsze, należy pamiętać, że cytrusy najlepiej przechowywać w całości, dlatego też nie wolno napoczynać kilku okazów jednocześnie. Lepiej wykorzystać jeden owoc w całości i dopiero wtedy sięgnąć po kolejny. Dlaczego to takie ważne? Otóż skórka cytryny jest swego rodzaju naturalną ochroną, dzięki której owoce zachowują świeżość na dłużej. 

Po drugie, cytryn nie należy przechowywać razem z innymi owocamiwarzywami. W przeciwnym wypadku możesz przyśpieszyć proces psucia się cytrusów. Kupując większą ilość cytryn, należy zadbać również o odpowiedni stopień wilgotności. Jeśli cytryny będą przebywać w środowisku bez wilgoci, zaczną szybko wysychać

To oczywiście nie koniec. Bardzo ważna jest również sama temperatura, w jakiej będziemy trzymać cytryny. Cytrusy mogą być przechowywane zarówno w temp. pokojowej (o ile mamy zamiar zużyć je w ciągu najbliższych dni), jak i chłodniejszym miejscu jak lodówka, czy spiżarnia (jeśli zależy nam na utrzymaniu ich świeżości znacznie dłużej).

Oczywiście cytrusy nie powinny być przechowywane blisko kuchenki, mikrofalówki i piekarnika. Urządzenia te przez wytwarzanie sporej ilości ciepła, mogą przyspieszyć proces starzenia się cytrusów. Jeśli mamy zamiar przechowywać je na blacie kuchennym, najlepiej wybrać koszyk, aby cytryny miały stały dostęp do powietrza. W przypadku lodówki warto postawić na specjalny pojemnik.

Cytryny
Cytryny © Adobe Stock | BillionPhotos.com

Patent ze słoikiem

Zanim się pożegnamy, chciałabym podzielić się z tobą jeszcze jedną, przydatną poradą. Otóż jeśli zależy ci, aby cytryny zachowały świeżość na dłużej, możesz zastosować domowy trik. 

Wszystko, czego potrzebujesz w tym przypadku, to słoikwoda. Najpierw wybierz cytryny, które mają idealną skórkę bez jakichkolwiek uszkodzeń. Dopiero wtedy, możesz przełożyć cytrusy do słoika i zalać je wodą. Następnie zakręć słoik i wstaw go do lodówki. W ten sposób cytrusy posłużą ci nawet przez kilka tygodni. A o pleśni możesz zupełnie zapomnieć, gdyż w takich warunkach na pewno nie zagraża twoim cytrusom. 

Domowy patent na przechowywanie cytrusów
Domowy patent na przechowywanie cytrusów © Archiwum Własne | Marzena Pęcak

I to wszystko na dziś. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o zaprezentowanych wyżej pomysłach. A może znasz inne skuteczne patenty, które sprawdziłyby się w tym przypadku?

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik