Cytryny często pleśnieją. Tak pozbędziesz się uciążliwego problemu

Cytryna to niezastąpiony produkt w każdej kuchni. Dziś podpowiem ci, jak ją przechowywać, aby zachowała świeżość jak najdłużej.

Co zrobić, aby cytryna szybko się nie zepsuła?Co zrobić, aby cytryna szybko się nie zepsuła?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak, optimist95
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że cytryna to jeden z tych produktów, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania w kuchni. Nie dość, że przydaje się do przygotowania całej masy przepisów zarówno z kategorii pysznych dań, jak i smacznych wypieków, to jeszcze świetnie sprawdza się jako naturalnydomowy środek czyszczący

A skoro o cytrynie już mowa, to należy dodać, że nie może jej zabraknąć latem, kiedy razem z wodą i świeżą miętą skutecznie gasi nasze pragnienie. Jest też niezastąpiona w okresie jesienno-zimowym, kiedy to stanowi ważny element rozgrzewającej herbaty. Tak więc bez cytryny, ani rusz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Jak przechowywać cytrynę?

Oczywiście, jeśli chcemy cieszyć się potencjałem smacznych cytrusów jak najdłużej, musimy pamiętać, aby przechowywać je w odpowiedni sposób.

Po pierwsze, należy pamiętać, że cytrusy najlepiej przechowywać w całości, dlatego też nie wolno napoczynać kilku okazów jednocześnie. Lepiej wykorzystać jeden owoc w całości i dopiero wtedy sięgnąć po kolejny. Dlaczego to takie ważne? Otóż skórka cytryny jest swego rodzaju naturalną ochroną, dzięki której owoce zachowują świeżość na dłużej. 

Po drugie, cytryn nie należy przechowywać razem z innymi owocamiwarzywami. W przeciwnym wypadku możesz przyśpieszyć proces psucia się cytrusów. Kupując większą ilość cytryn, należy zadbać również o odpowiedni stopień wilgotności. Jeśli cytryny będą przebywać w środowisku bez wilgoci, zaczną szybko wysychać

To oczywiście nie koniec. Bardzo ważna jest również sama temperatura, w jakiej będziemy trzymać cytryny. Cytrusy mogą być przechowywane zarówno w temp. pokojowej (o ile mamy zamiar zużyć je w ciągu najbliższych dni), jak i chłodniejszym miejscu jak lodówka, czy spiżarnia (jeśli zależy nam na utrzymaniu ich świeżości znacznie dłużej).

Oczywiście cytrusy nie powinny być przechowywane blisko kuchenki, mikrofalówki i piekarnika. Urządzenia te przez wytwarzanie sporej ilości ciepła, mogą przyspieszyć proces starzenia się cytrusów. Jeśli mamy zamiar przechowywać je na blacie kuchennym, najlepiej wybrać koszyk, aby cytryny miały stały dostęp do powietrza. W przypadku lodówki warto postawić na specjalny pojemnik.

Cytryny
Cytryny © Adobe Stock | BillionPhotos.com

Patent ze słoikiem

Zanim się pożegnamy, chciałabym podzielić się z tobą jeszcze jedną, przydatną poradą. Otóż jeśli zależy ci, aby cytryny zachowały świeżość na dłużej, możesz zastosować domowy trik. 

Wszystko, czego potrzebujesz w tym przypadku, to słoikwoda. Najpierw wybierz cytryny, które mają idealną skórkę bez jakichkolwiek uszkodzeń. Dopiero wtedy, możesz przełożyć cytrusy do słoika i zalać je wodą. Następnie zakręć słoik i wstaw go do lodówki. W ten sposób cytrusy posłużą ci nawet przez kilka tygodni. A o pleśni możesz zupełnie zapomnieć, gdyż w takich warunkach na pewno nie zagraża twoim cytrusom. 

Domowy patent na przechowywanie cytrusów
Domowy patent na przechowywanie cytrusów © Archiwum Własne | Marzena Pęcak

I to wszystko na dziś. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o zaprezentowanych wyżej pomysłach. A może znasz inne skuteczne patenty, które sprawdziłyby się w tym przypadku?

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy