Cytryny często pleśnieją. Tak pozbędziesz się uciążliwego problemu
Cytryna to niezastąpiony produkt w każdej kuchni. Dziś podpowiem ci, jak ją przechowywać, aby zachowała świeżość jak najdłużej.
10.10.2023 14:56
Na pewno zgodzisz się ze mną, że cytryna to jeden z tych produktów, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania w kuchni. Nie dość, że przydaje się do przygotowania całej masy przepisów zarówno z kategorii pysznych dań, jak i smacznych wypieków, to jeszcze świetnie sprawdza się jako naturalny i domowy środek czyszczący.
A skoro o cytrynie już mowa, to należy dodać, że nie może jej zabraknąć latem, kiedy razem z wodą i świeżą miętą skutecznie gasi nasze pragnienie. Jest też niezastąpiona w okresie jesienno-zimowym, kiedy to stanowi ważny element rozgrzewającej herbaty. Tak więc bez cytryny, ani rusz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać cytrynę?
Oczywiście, jeśli chcemy cieszyć się potencjałem smacznych cytrusów jak najdłużej, musimy pamiętać, aby przechowywać je w odpowiedni sposób.
Po pierwsze, należy pamiętać, że cytrusy najlepiej przechowywać w całości, dlatego też nie wolno napoczynać kilku okazów jednocześnie. Lepiej wykorzystać jeden owoc w całości i dopiero wtedy sięgnąć po kolejny. Dlaczego to takie ważne? Otóż skórka cytryny jest swego rodzaju naturalną ochroną, dzięki której owoce zachowują świeżość na dłużej.
Po drugie, cytryn nie należy przechowywać razem z innymi owocami i warzywami. W przeciwnym wypadku możesz przyśpieszyć proces psucia się cytrusów. Kupując większą ilość cytryn, należy zadbać również o odpowiedni stopień wilgotności. Jeśli cytryny będą przebywać w środowisku bez wilgoci, zaczną szybko wysychać.
Zobacz także
To oczywiście nie koniec. Bardzo ważna jest również sama temperatura, w jakiej będziemy trzymać cytryny. Cytrusy mogą być przechowywane zarówno w temp. pokojowej (o ile mamy zamiar zużyć je w ciągu najbliższych dni), jak i chłodniejszym miejscu jak lodówka, czy spiżarnia (jeśli zależy nam na utrzymaniu ich świeżości znacznie dłużej).
Oczywiście cytrusy nie powinny być przechowywane blisko kuchenki, mikrofalówki i piekarnika. Urządzenia te przez wytwarzanie sporej ilości ciepła, mogą przyspieszyć proces starzenia się cytrusów. Jeśli mamy zamiar przechowywać je na blacie kuchennym, najlepiej wybrać koszyk, aby cytryny miały stały dostęp do powietrza. W przypadku lodówki warto postawić na specjalny pojemnik.
Patent ze słoikiem
Zanim się pożegnamy, chciałabym podzielić się z tobą jeszcze jedną, przydatną poradą. Otóż jeśli zależy ci, aby cytryny zachowały świeżość na dłużej, możesz zastosować domowy trik.
Wszystko, czego potrzebujesz w tym przypadku, to słoik i woda. Najpierw wybierz cytryny, które mają idealną skórkę bez jakichkolwiek uszkodzeń. Dopiero wtedy, możesz przełożyć cytrusy do słoika i zalać je wodą. Następnie zakręć słoik i wstaw go do lodówki. W ten sposób cytrusy posłużą ci nawet przez kilka tygodni. A o pleśni możesz zupełnie zapomnieć, gdyż w takich warunkach na pewno nie zagraża twoim cytrusom.
I to wszystko na dziś. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o zaprezentowanych wyżej pomysłach. A może znasz inne skuteczne patenty, które sprawdziłyby się w tym przypadku?