Nie przejmuj się, gdy zostaną Ci niewykorzystane białka. Ten sposób na ich użycie Ci się spodoba

Przepisy wielu pysznych ciast opierają się w dużej mierze na wykorzystaniu żółtek. Najczęściej jest ich kilka, więc w takim przypadku najczęściej pozostają niewykorzystane białka jaj. Na szczęście, możemy je wykorzystać na kilka praktycznych sposobów.

ObrazekNiewykorzystane białka jak - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Niewykorzystane białka jaj - jak je przechowywać i co z nich zrobić?

Z jajkami do pieczenia, bardzo często jest tak, że dajemy je w całości lub też rozdzielamy, dodając żółtka. W tej sytuacji, bardzo często pozostaje nam dość spora ilość białek. Nie jesteśmy w stanie wykorzystać ich od razu, dlatego ważne jest ich odpowiednie przechowywanie i wykorzystanie np. następnego dnia. Jak przechowywać niewykorzystane białka jaj? Dobrze będzie je trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Pamiętaj, że można to zrobić nawet przez dwa miesiące. Taki słoik z białkami można również zamrozić.

Obrazek
Oddzielanie żółtka od białka - Pyszności; Foto: Canva.com

Co zrobić z niewykorzystanych białek jaj?

Możliwości jest kilka, ale my postanowiliśmy zaprezentować dwa najpopularniejsze naszym zdaniem rozwiązania. Nie zajmują zbyt dużo czasu, a niewykorzystane białka jaj znajdą odpowiednie zastosowanie.

Bezy

Najpopularniejszym sposobem wykorzystania białek z jajek jest przygotowanie bezy. W tym przypadku potrzebne nam będą 4 białka w temperaturze pokojowej i 240 g drobnego cukru. Białka przekładamy do czystej miski i zaczynamy ich ubijanie. Trzeba robić to umiejętnie, aby nie przebić piany. Gdy zacznie robić się sztywna, to stopniowo dodajemy cukier i ciągle miksujemy. Gdy piana zupełnie sztywna i błyszcząca, to znak, że jest gotowa. Teraz przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Obrazek
Bezy - Pyszności; Foto Canva.com

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 100 stopni Celsjusza i pieczemy je przez 45 minut - do godziny. Należy je uważnie obserwować - po upieczeniu powinny pozostać białe. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy jeszcze przez chwilę w środku. Przekładamy je do zamykanego pojemnika.

Smaczne kokosanki

Jeśli pozostały Ci niewykorzystane białka jaj, to możesz z nich przygotować smaczne kokosanki. Potrzebne tu będą 3 białka, 2 łyżki bułki tartej i po 150 g cukru i wiórków kokosowych. Zasada przygotowania jest tu podobna, jak w przypadku bez. Ubijamy pianę i gdy będzie gotowa, to dodajemy do niej wiórki i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy. Kokosanki wykładamy łyżeczką na blachę z papierem do pieczenia, formując dowolny kształt i wielkość. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne desery, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na galaretkowy deser w pucharku z herbatnikami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀