Nie przejmuj się, gdy zostaną Ci niewykorzystane białka. Ten sposób na ich użycie Ci się spodoba
Przepisy wielu pysznych ciast opierają się w dużej mierze na wykorzystaniu żółtek. Najczęściej jest ich kilka, więc w takim przypadku najczęściej pozostają niewykorzystane białka jaj. Na szczęście, możemy je wykorzystać na kilka praktycznych sposobów.
08.01.2023 | aktual.: 09.10.2023 14:45
Niewykorzystane białka jaj - jak je przechowywać i co z nich zrobić?
Z jajkami do pieczenia, bardzo często jest tak, że dajemy je w całości lub też rozdzielamy, dodając żółtka. W tej sytuacji, bardzo często pozostaje nam dość spora ilość białek. Nie jesteśmy w stanie wykorzystać ich od razu, dlatego ważne jest ich odpowiednie przechowywanie i wykorzystanie np. następnego dnia. Jak przechowywać niewykorzystane białka jaj? Dobrze będzie je trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Pamiętaj, że można to zrobić nawet przez dwa miesiące. Taki słoik z białkami można również zamrozić.
Co zrobić z niewykorzystanych białek jaj?
Możliwości jest kilka, ale my postanowiliśmy zaprezentować dwa najpopularniejsze naszym zdaniem rozwiązania. Nie zajmują zbyt dużo czasu, a niewykorzystane białka jaj znajdą odpowiednie zastosowanie.
Bezy
Najpopularniejszym sposobem wykorzystania białek z jajek jest przygotowanie bezy. W tym przypadku potrzebne nam będą 4 białka w temperaturze pokojowej i 240 g drobnego cukru. Białka przekładamy do czystej miski i zaczynamy ich ubijanie. Trzeba robić to umiejętnie, aby nie przebić piany. Gdy zacznie robić się sztywna, to stopniowo dodajemy cukier i ciągle miksujemy. Gdy piana zupełnie sztywna i błyszcząca, to znak, że jest gotowa. Teraz przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 100 stopni Celsjusza i pieczemy je przez 45 minut - do godziny. Należy je uważnie obserwować - po upieczeniu powinny pozostać białe. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy jeszcze przez chwilę w środku. Przekładamy je do zamykanego pojemnika.
Smaczne kokosanki
Jeśli pozostały Ci niewykorzystane białka jaj, to możesz z nich przygotować smaczne kokosanki. Potrzebne tu będą 3 białka, 2 łyżki bułki tartej i po 150 g cukru i wiórków kokosowych. Zasada przygotowania jest tu podobna, jak w przypadku bez. Ubijamy pianę i gdy będzie gotowa, to dodajemy do niej wiórki i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy. Kokosanki wykładamy łyżeczką na blachę z papierem do pieczenia, formując dowolny kształt i wielkość. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne desery, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na galaretkowy deser w pucharku z herbatnikami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: