Ścieram na tarce, wrzucam do woreczka i umieszczam w szafce. Uporczywy problem mam z głowy

Mole spożywcze potrafią skutecznie zniechęcić do przebywania w kuchni. Nie poddawaj się jednak bez walki. Pozornie trudny do pozbycia się problem załatwisz w trymiga, a przy okazji będzie u ciebie ładnie pachniało. To dwie korzyści w jednym!

Zetrzyj na tarce i pozbądź się częstego problemu. Działa za każdym razemZetrzyj na tarce i pozbądź się problemu z molami. Działa za każdym razem
Źródło zdjęć: © canva.com

Omacnica spichrzanka — to brzmi jak nazwa jakiegoś prehistorycznego stwora, którego ślepy los postanowił nie pozbyć się w drodze ewolucji. I wiesz co? To właśnie tak trochę jest. Obok komarów, much i kleszczy nie ma chyba bardziej nieznośnego stworzenia, które nie przynosi nam nic dobrego, a jedynie szkodzi i dewastuje. Głównie nasze kuchnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Mole spożywcze, bo o nich jest tu dzisiaj mowa, to wyjątkowo paskudne stworzonka, których — bez odpowiednich do tego narzędzi — trudno się pozbyć. Kiedy już raz zagoszczą w naszej kuchni, katastrofa murowana. To nie tylko kwestia straty pieniędzy i marnotrawstwa żywności, bo mnóstwo produktów pójdzie do wyrzucenia. To również uczucie obrzydzenia, czyli ostatnie, co chcemy czuć w naszej kuchni. Warto przeciwstawić się temu problemowi, prawda?

Czas na sprzątanie

Kiedy zauważysz, że twoje szafki kuchenne opanowały mole, musisz reagować szybko. Pamiętaj, że to nie tylko kwestia latających paskud, ale również ich niezauważalnych często gołym okiem larw. Ich obecność poznasz po charakterystycznej pajęczynce w kaszy, mące czy ryżu.

Mole spożywcze - jak się ich pozbyć?
Mole spożywcze - jak się ich pozbyć? © canva.com

Na początek pozbądź się wszystkich skażonych produktów. Nikt nie lubi wyrzucać żywności, ale w tym przypadku nie masz innego wyjścia. Następnie opróżnij zupełnie szafki i przemyj je mieszanką wody z octem. Proporcje 1:1 wystarczą, żeby pozbyć się też tych moli, które ciężko dostrzec. Kiedy skończysz, zastosuj jeszcze jeden ciekawy trik.

Trik na mole

Mole spożywcze nie przepadają za kilkoma zapachami. Odpędza ich między innymi woń lawendy, goździków, anyżu, mięty i liści laurowych. Co ciekawe, te irytujące stworzonka nie mogą też znieść zapachu cytrusów. To właśnie z nich dobrze jest skorzystać w walce z molami i przyszłą profilaktyką. Jak to zrobić? To bardzo proste.

Zetrzyj skórkę z cytryny lub pomarańczy i wsyp ją do przepuszczających zapachy woreczków, na przykład lnianych czy bawełnianych. Te z kolei umieść w szafce. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie tylko żaden mol nie nawiedzi ponownie twojej kuchni, ale będzie też u ciebie pięknie pachniało. Nie zapomnij jeszcze o odpowiednim przechowywaniu sypkich produktów. Umieść je w osobnych, szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik