Ścieram na tarce, wrzucam do woreczka i umieszczam w szafce. Uporczywy problem mam z głowy

Mole spożywcze potrafią skutecznie zniechęcić do przebywania w kuchni. Nie poddawaj się jednak bez walki. Pozornie trudny do pozbycia się problem załatwisz w trymiga, a przy okazji będzie u ciebie ładnie pachniało. To dwie korzyści w jednym!

Zetrzyj na tarce i pozbądź się częstego problemu. Działa za każdym razemZetrzyj na tarce i pozbądź się problemu z molami. Działa za każdym razem
Źródło zdjęć: © canva.com
SKOMENTUJ

Omacnica spichrzanka — to brzmi jak nazwa jakiegoś prehistorycznego stwora, którego ślepy los postanowił nie pozbyć się w drodze ewolucji. I wiesz co? To właśnie tak trochę jest. Obok komarów, much i kleszczy nie ma chyba bardziej nieznośnego stworzenia, które nie przynosi nam nic dobrego, a jedynie szkodzi i dewastuje. Głównie nasze kuchnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Mole spożywcze, bo o nich jest tu dzisiaj mowa, to wyjątkowo paskudne stworzonka, których — bez odpowiednich do tego narzędzi — trudno się pozbyć. Kiedy już raz zagoszczą w naszej kuchni, katastrofa murowana. To nie tylko kwestia straty pieniędzy i marnotrawstwa żywności, bo mnóstwo produktów pójdzie do wyrzucenia. To również uczucie obrzydzenia, czyli ostatnie, co chcemy czuć w naszej kuchni. Warto przeciwstawić się temu problemowi, prawda?

Czas na sprzątanie

Kiedy zauważysz, że twoje szafki kuchenne opanowały mole, musisz reagować szybko. Pamiętaj, że to nie tylko kwestia latających paskud, ale również ich niezauważalnych często gołym okiem larw. Ich obecność poznasz po charakterystycznej pajęczynce w kaszy, mące czy ryżu.

Mole spożywcze - jak się ich pozbyć?
Mole spożywcze - jak się ich pozbyć? © canva.com

Na początek pozbądź się wszystkich skażonych produktów. Nikt nie lubi wyrzucać żywności, ale w tym przypadku nie masz innego wyjścia. Następnie opróżnij zupełnie szafki i przemyj je mieszanką wody z octem. Proporcje 1:1 wystarczą, żeby pozbyć się też tych moli, które ciężko dostrzec. Kiedy skończysz, zastosuj jeszcze jeden ciekawy trik.

Trik na mole

Mole spożywcze nie przepadają za kilkoma zapachami. Odpędza ich między innymi woń lawendy, goździków, anyżu, mięty i liści laurowych. Co ciekawe, te irytujące stworzonka nie mogą też znieść zapachu cytrusów. To właśnie z nich dobrze jest skorzystać w walce z molami i przyszłą profilaktyką. Jak to zrobić? To bardzo proste.

Zetrzyj skórkę z cytryny lub pomarańczy i wsyp ją do przepuszczających zapachy woreczków, na przykład lnianych czy bawełnianych. Te z kolei umieść w szafce. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie tylko żaden mol nie nawiedzi ponownie twojej kuchni, ale będzie też u ciebie pięknie pachniało. Nie zapomnij jeszcze o odpowiednim przechowywaniu sypkich produktów. Umieść je w osobnych, szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze