PoradyPij ten napar regularnie. Już po trzech dniach poczujesz jego działanie

Pij ten napar regularnie. Już po trzech dniach poczujesz jego działanie

Z niesamowitymi właściwościami liści laurowych warto się zapoznać. Jak się okazuje, ta popularna przyprawa nie tylko nadaje rosołowi charakterystycznego aromatu, ale również doskonale sprawdzi się jako naturalny lek na niestrawność. Dowiedz się, jakie efekty daje napar z liści laurowych, a na pewno zaczniesz go przyrządzać!

napar z liści laurowych - Pyszności; foto: Adobe Stock
napar z liści laurowych - Pyszności; foto: Adobe Stock

13.04.2023 19:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wawrzyn szlachetny, który my kojarzymy pod nazwą listków laurowych, pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, a upodobali go sobie już starożytni Grecy i Rzymianie. Wieniec laurowy był symbolem chwały i zwycięstwa, a same listki wawrzynu — często stosowanym na różnego rodzaju dolegliwości lekarstwem.

Obraz

Liści laurowych używano na różne sposoby (niektórzy je żuli). Szybko odkryto jednak, że najskuteczniejsze działanie wykazuje napar z liści laurowych. Jest on pity do dzisiaj, chociaż nie mówi się o nim zbyt często. A szkoda, bo jego funkcje na pewno ci się spodobają.

Właściwości naparu z liści laurowych

Napar z wawrzynu jest płynem cenionym w ziołolecznictwie, a do jego głównych zasług zalicza się działanie napotne, oczyszczające i moczopędne. Chociaż niegdyś wierzono również, że liście laurowe posiadają też właściwości zwalczające infekcje, badacze nigdy nie potwierdzili tych opinii. Odnaleźli w wawrzynie jednak inne cechy.

Przede wszystkim napar z liści laurowych doskonale wspomaga funkcje trawienne organizmu. Ponadto jest środkiem wspomagającym leczenie za wysokiego poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi. Picie naparu zaleca się kontynuować przez trzy dni, przez dwanaście godzin popijając ćwierć łyżeczki w odstępach dwudziestominutowych.

Jak przygotować napar z liści laurowych?

napar z liści laurowych - Pyszności; foto: Canva
napar z liści laurowych - Pyszności; foto: Canva

Jak zapewne się domyślasz, przygotowanie naparu z wawrzynu to jedna z najprostszych czynności, jakie przyjdzie ci robić w kuchni. Wystarczy zmielić liście laurowe tak, by powstała ich jedna łyżeczka. Następnie wsyp ją do garnka, zalej szklanką wody i gotuj 5 minut. Po tym czasie przelej płyn do termosu, odstaw na 4 godziny a na koniec przecedź. Gotowe. Koniecznie wypróbuj!

A dla równowagi w tym filmiku z naszego kanału na YouTube znajdziesz coś nieco mniej zdrowego, za to absolutnie pysznego.