Pieczone ciasto ze śliwkami to już przeżytek. Teraz robię je w 10 minut bez piekarnika
Ciasto ze śliwkami z patelni to nowy hit wśród jesiennych deserów. Ekspresowe i ekstremalnie śliwkowe, pokryte orzechami i wypełnione aromatem korzennych przypraw. Czy trzeba czegoś jeszcze? Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
29.09.2023 | aktual.: 29.09.2023 12:56
Fani śliwek i śliwkowych deserów mogą zacierać ręce, bo ciasta w takiej odsłonie zapewne jeszcze nie próbowali. Jest bardzo proste w wykonaniu, a w smaku dosłownie obłędne. Jeśli jeszcze nie macie tego przepisu, koniecznie złapcie za notes. Zapewniamy, że nieraz sięgniecie po tę recepturę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śliwki w cieście. Przysmak jesieni w nowej odsłonie
Owoce zapieczone na biszkopcie zwanym też proszkowym ciastem ucieranym uznaje się za najłatwiejszą i dla większości najsmaczniejszą wersję ciasta ze śliwkami. Wiele osób zmieni jednak zdanie po wypróbowaniu przepisu na śliwkowca z patelni. Ekstremalnie soczyste śliwki, skarmelizowane i podane na miękkim cieście wypełnionym korzennym aromatem. Czy nie brzmi to pysznie?
Śliwkowiec z patelni to doskonała opcja dla szukających prostych rozwiązań w kuchni. Deser ten może być alternatywą dla bardziej czasochłonnych wypieków, sprawdzi się również, kiedy na horyzoncie goście, a w szafkach kuchennych nie ma ani grama słodkości na poczęstunek. Jeśli nie masz czasu, sił czy chęci na stanie w kuchni - wypróbuj ten przepis.
Ekspresowe ciasto ze śliwkami z patelni. Przepis
Składniki:
SPÓD
- 1 jajko,
- 80 g mąki pszennej,
- 60 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 kopiata łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru.
NADZIENIE I SOS
- 10 śliwek,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Jajko wymieszaj z cukrem w misce, aż masa będzie płynna.
- Po tym wlej do miski oliwę lub olej i jogurt wymieszany z mlekiem. Całość wymieszaj dokładnie.
- Do masy dodaj przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, a także wanilię, sodę oraz imbir i cynamon. Wymieszaj całość (jeśli ciasto będzie wciąż "lejące się", dodaj odrobinę mąki).
- Śliwki pokrój w ćwiartki.
- Patelnię rozgrzej z dwoma łyżkami masła, dodaj cukier i podgrzewaj całość na wolnym ogniu, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści.
- Na patelni z cukrem i masłem zacznij układać śliwki - jedna obok drugiej (najlepiej dookoła patelni, tworząc okręgi).
- Śliwki posyp posiekanymi orzechami.
- Ponownie zacznij podgrzewać patelnię (na małym ogniu) do momentu, aż całość zacznie się karmelizować.
- Na patelnię wlej przygotowane ciasto. Przykryj i smaż całość na małym ogniu przez 8-10 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i przykryj patelnię dużym talerzem. Przewróć szybkim ruchem (ale ostrożnie i w rękawicach kuchennych) patelnię z ciastem tak, by to opadło na drugie naczynie, śliwkami do góry.
- Wrzuć ciasto z powrotem na patelnię, ale śliwkami do góry. Smaż ciasto jeszcze przez ok. 3 minuty bez przykrywki.
- Po tym czasie możesz zdjąć śliwkowca z patelni i dowolnie udekorować.