Często dodajemy do kawy. Niestety jest bardzo szkodliwy

Zabielają kawę, nadają jej kremowości i łagodzą gorzki smak. Poza tym nie mą w sobie niczego wartościowego. Popularne jeszcze w PRL-u zabielacze nadal pojawiają się w naszych kuchniach, a nie powinny. Dlaczego?

Unikaj tego dodatku do kawyUnikaj tego dodatku do kawy
Źródło zdjęć: © Pixabay

Delikatny, kremowy, łagodzący smak kawy - tak najczęściej opisywany jest popularny zabielacz, dostępny jeszcze w wielu sklepach. To relikt PRL, o którym świat powinien zapomnieć. Zabielacz bowiem, mimo że wygląda jak mleko w proszku, wcale nim nie jest. Co więcej, w składzie zawiera pół tablicy Mendelejewa, ale o jakichkolwiek składnikach odżywczych zapomnijcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Czy zabielacz do kawy to mleko w proszku?

Popularne zabielacze do kawy sprzedawane są w formie białego proszku. Ten dodany do gorącego naparu rozpuszcza się i imituje mleko bądź śmietankę - łagodzi gorzki smak i zabiela kawę. Okazuje się jednak, że poza tymi właściwościami zabielacze nie mają żadnych innych wartości. Ponadto są tak naszpikowane chemikaliami, że niektóre z nich są wręcz łatwopalne.

Zabielacz do kawy to spreparowane i osuszone mleko z mnóstwem dodatków. Tutaj jednak warto podkreślić, że na pierwszym miejscu w składzie większości tego typu produktów znajdziemy m.in. syrop glukozowy, tłuszcz palmowy, stabilizatory, emulgatory, środki przeciwzbrylające czy barwniki. Przez to zabielacze nie mają z mlekiem wiele wspólnego, poza białkami mleka, których w produkcie jest zdecydowanie mniej niż substancji wyżej wymienionych.

Lepiej pić czarną kawę niż tę z dodatkiem zabielacza
Lepiej pić czarną kawę niż tę z dodatkiem zabielacza © Adobe Stock

Czy zabielacz do kawy jest zdrowy?

Skład zabielaczy mówi wprost, że mamy do czynienia z produktem, który może szkodzić zdrowiu. Co takiego kryje się w tych dodatkach do kawy? To m.in. kazeinian sodu (pochodna mleka) podejrzewany o wywoływanie problemów przewodu pokarmowego i cukrzycę młodzieńczą pierwszego typu. Kolejnym dodatkiem jest fosforan potasu stosowany jako... nawóz do roślin. U ludzi może spowodować nudności i biegunkę.

W zabielaczu znajdziemy też lecytynę sojową, której często spożywanie może podnieść w organizmie poziom estrogenu. Substancja ta szczególnie szkodliwa jest dla kobiet w ciąży lub kobiet po leczeniu raka piersi. Nie lepiej prezentuje się syrop kukurydziany, uznawany za jeden z najbardziej nienaturalnych składników w przemyśle spożywczym. Może wywoływać przejadanie się i odczuwanie potrzeby jedzenia cukru.

Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy