Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce

Jak babcia zrobiła kotleciki rybne, to wszystko inne odchodziło w odstawkę. Kuzyn, który nie chciał jeść ryby w klasycznej postaci, zawsze prosił o pełen talerz. Na piątkowy obiad u babci czekało się cały tydzień.

Kotleciki rybne babci są lepsze od klasycznych mielonychKotleciki rybne babci są lepsze od klasycznych mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W wielu domach w piątki nadal popularna jest ryba, do której nieraz trudno jest przekonać dzieciaki. Babcia miała na to sprawdzony sposób – taką dobrą, białą rybę przerabiała na pyszne kotleciki w chrupiącej panierce. Były złote na zewnątrz, a w środku zawsze delikatne i mięciutkie. Ale najbardziej smakowała nam panierka. Wychodziła doskonała, ponieważ babcia nie smażyła kotletów na oleju rzepakowym.   

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak babcia smażyła kotlety?

Przygotowanie masy rybnej na kotlety jest banalnie proste. Jeśli nie posiadasz maszynki, filety z dorsza lub innej białej ryby możesz nawet zblendować malakserem. Do ryby dodaj bułkę namoczoną w mleku i kilka prostych przypraw. Kotlety uformuj w zwilżonych dłoniach, a wyjdą zgrabne i gładkie.

Kluczowym elementem jest wybór tłuszczu do smażenia. Babcia zawsze używała masła klarowanego, które nie tylko zachowywało stabilność w wysokiej temperaturze, ale także wpływało na smak kotletów. Panierka nabierała ładnego koloru i delikatnie orzechowego smaku. Zapach obiad docierał do najdalszych zakamarków domu, więc babcia wcale nie musiała wołać na obiad.

Przepis kotleciki rybne

Jeśli twoja rodzina lubi takie dodatki, do kotletów możesz wkroić natkę pietruszki lub koperek (Magda Gessler dodaje odrobinę curry).

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby),
  • 1 kajzerka namoczona w mleku,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z ryby dokładnie umyj i osusz, po czym zmiel w maszynce lub zblenduj.
  2. Odciśnij nadmiar mleka z namoczonej bułki i dodaj ją do ryby.
  3. Dodaj także jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i wyrób masę ręcznie, aż będzie jednolita.
  4. W zwilżonych dłoniach formuj małe kotlety, po czym obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym, aż będą złociste z każdej strony.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata