Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Jak babcia zrobiła kotleciki rybne, to wszystko inne odchodziło w odstawkę. Kuzyn, który nie chciał jeść ryby w klasycznej postaci, zawsze prosił o pełen talerz. Na piątkowy obiad u babci czekało się cały tydzień.
W wielu domach w piątki nadal popularna jest ryba, do której nieraz trudno jest przekonać dzieciaki. Babcia miała na to sprawdzony sposób – taką dobrą, białą rybę przerabiała na pyszne kotleciki w chrupiącej panierce. Były złote na zewnątrz, a w środku zawsze delikatne i mięciutkie. Ale najbardziej smakowała nam panierka. Wychodziła doskonała, ponieważ babcia nie smażyła kotletów na oleju rzepakowym.
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Jak babcia smażyła kotlety?
Przygotowanie masy rybnej na kotlety jest banalnie proste. Jeśli nie posiadasz maszynki, filety z dorsza lub innej białej ryby możesz nawet zblendować malakserem. Do ryby dodaj bułkę namoczoną w mleku i kilka prostych przypraw. Kotlety uformuj w zwilżonych dłoniach, a wyjdą zgrabne i gładkie.
Kluczowym elementem jest wybór tłuszczu do smażenia. Babcia zawsze używała masła klarowanego, które nie tylko zachowywało stabilność w wysokiej temperaturze, ale także wpływało na smak kotletów. Panierka nabierała ładnego koloru i delikatnie orzechowego smaku. Zapach obiad docierał do najdalszych zakamarków domu, więc babcia wcale nie musiała wołać na obiad.
Przepis kotleciki rybne
Jeśli twoja rodzina lubi takie dodatki, do kotletów możesz wkroić natkę pietruszki lub koperek (Magda Gessler dodaje odrobinę curry).
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby),
- 1 kajzerka namoczona w mleku,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do obtaczania,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filet z ryby dokładnie umyj i osusz, po czym zmiel w maszynce lub zblenduj.
- Odciśnij nadmiar mleka z namoczonej bułki i dodaj ją do ryby.
- Dodaj także jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i wyrób masę ręcznie, aż będzie jednolita.
- W zwilżonych dłoniach formuj małe kotlety, po czym obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym, aż będą złociste z każdej strony.