W piątki robię takie kotleciki z przepisu Magdy Gessler. Dziecko zjada trzy sztuki

Kiedy przychodzi piątek, robię coś innego niż klasyczne dania mięsne. Te kotleciki od Magdy Gessler są tak obłędne, że nikt w domu nie może się im oprzeć. Moja córka za każdym razem zjada po trzy sztuki i oblizuje się ze smakiem.

Kotlety rybne według GesslerKotlety rybne według Gessler
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Paulina Hermann

W naszym kraju popularne są klopsy z wieprzowiny lub z drobiu, czasem sięga się również po wołowinę. Ja w piątki przygotowuję coś innego, co kiedyś wydawało mi się nie do pomyślenia. Zobaczyłam jednak przepis Magdy Gessler i postanowiłam go przetestować. Nie tylko ja pokochałam kotlety rybne, moja córka wręcz oszalała na ich punkcie. Są tak pyszne i mięciutkie, że wręcz rozpływają się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Jak zrobić soczyste kotlety rybne krok po kroku?

Kotleciki rybne Magdy Gessler szybko skradną podniebienia domowników. Na dodatek możesz je modyfikować na różne sposoby, na przykład dodając ulubione przyprawy. Ja zazwyczaj dodaję curry (jak w oryginalnym przepisie), ale gdy odwiedzają nas moi rodzice, pomijam ten krok. Moja mama nie znosi tej przyprawy i wyczuje ją z daleka. Nawet bez tego dodatku wychodzą przepyszne.

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza lub innej białej, świeżej ryby,
  • 1 jajko,
  • 1 sucha bułka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia.
  2. Rybę zmiel w maszynce lub rozdrobnij blenderem.
  3. Cebulę pokrój, podsmaż na maśle na złoto i dodaj do ryby.
  4. Dodaj odciśniętą bułkę, jajko, majonez, przeciśnięty czosnek, koperek i przyprawy.
  5. Wymieszaj dokładnie, aż masa zacznie odklejać się od ręki.
  6. Podziel na 8 części, formuj kotlety, mocząc dłonie w wodzie. Ten trik zapobiega przyklejaniu się nadmiernej ilości masy do rąk.
  7. Obtocz w bułce tartej.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste.

Kotlety rybne możesz podawać z młodymi ziemniaczkami (koniecznie posypanymi świeżym koperkiem) i z mizerią. Pasują też do frytek i najzwyklejszej surowki z kapusty.

Dlaczego ryby morskie powinny trafić na twój talerz?

Co prawda do tego przepisu możesz użyć różnych ryb, ale to właśnie dorsz, mintaj lub morszczuk będą idealnym wyborem. Ryby morskie mają przewagę nad słodkowodnymi pod względem wartości odżywczych. Zawierają więcej kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie i wspierają pracę mózgu oraz serca. Są też naturalnym źródłem kluczowego dla tarczycy jodu oraz selenu, który wspomaga odporność. W polskiej diecie nadal brakuje tych składników, dlatego morskie ryby, nawet w formie prostych kotlecików, powinny pojawiać się na talerzu regularnie. Zwłaszcza u dzieci, które rosną i rozwijają się w ekspresowym tempie.

Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się