Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak

Kiszone, konserwowe, małosolne – ogórki w każdej wersji to klasyka domowych spiżarni. Ale teraz na kulinarnej scenie pojawił się nowy faworyt: ogórki gyros. To przetwór, który łączy w sobie chrupkość ogórków z wyrazistym smakiem przypraw rodem z greckiej kuchni. Trochę jak sałatka, trochę jak przekąska – idealne jako dodatek do obiadu, do grilla, albo na kanapkę. Jedno jest pewne: kto spróbuje, ten wraca po kolejne słoiki.

Ogórki gyros to hit tego lataOgórki gyros to hit tego lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sloadbizarre

W kuchni coraz częściej sięgamy po sprawdzone smaki, ale… w nowym wydaniu. Trend na "klasykę z twistem" – czyli łączenie tradycji z wyrazistymi przyprawami i świeżym spojrzeniem – zdobywa serca domowych kucharzy. Ogórki gyros są tego doskonałym przykładem: biorą to, co najlepszego w polskich przetworach, i dodają nutę inspiracji kuchnią śródziemnomorską. Są słodko-kwaśne, pikantne, aromatyczne – i właśnie takie smaki chcemy dziś zamykać w słoikach. Bo kuchnia domowa już dawno przestała być nudna – teraz ma być kolorowa, odważna i gotowa na eksperymenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Czym są ogórki gyros i skąd ta nazwa?

Ogórki gyros to warstwowe przetwory w słoikach, które powstały z inspiracji popularną sałatką gyros – znaną z wyrazistego smaku i obecności przypraw typowych dla kuchni greckiej. Choć nie mają w sobie mięsa, to sam dobór przypraw – papryka, czosnek, cebula, curry, słodko-kwaśna zalewa – sprawia, że przypominają smak dobrze doprawionych dań typu gyros. Nazwa nie jest przypadkowa – odnosi się do tego charakterystycznego aromatu i pikantno-słodkiego balansu, który zdobył ogromną popularność na polskich stołach.

To połączenie słodyczy, octowej kwasowości i pikantnego finiszu powoduje, że ogórki gyros to coś znacznie więcej niż klasyczne ogórki konserwowe. Doskonale smakują jako dodatek do mięs, dań z grilla czy kanapek – a do tego pięknie prezentują się w słoikach, dzięki warstwowej strukturze z cebulą, papryką i przyprawami.

Przepis na ogórki gyros

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych,
  • 2 sztuki marchewki,
  • 30 g przyprawy do gyrosa,
  • 10 g słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 sztuki cebuli,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram marchewkę i ścieram ją na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w cienkie piórka, a ogórki gruntowe – w plasterki.
  2. Czosnek drobno siekam lub przeciskam przez praskę.
  3. Wszystkie warzywa wrzucam do dużej miski, dodaję przyprawę do gyrosa i słodką paprykę, sól oraz cukier.
  4. Dokładnie mieszam i odstawiam na 3 godziny, by puściły sok.
  5. Po tym czasie do warzyw dolewam ocet i olej, mieszam jeszcze raz i przekładam do wyparzonych słoików, mocno dociskając zawartość.
  6. Zakręcam słoiki i pasteryzuję przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstawiam do góry dnem, aż ostygną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę