Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak

Kiszone, konserwowe, małosolne – ogórki w każdej wersji to klasyka domowych spiżarni. Ale teraz na kulinarnej scenie pojawił się nowy faworyt: ogórki gyros. To przetwór, który łączy w sobie chrupkość ogórków z wyrazistym smakiem przypraw rodem z greckiej kuchni. Trochę jak sałatka, trochę jak przekąska – idealne jako dodatek do obiadu, do grilla, albo na kanapkę. Jedno jest pewne: kto spróbuje, ten wraca po kolejne słoiki.

Ogórki gyros to hit tego lataOgórki gyros to hit tego lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sloadbizarre

W kuchni coraz częściej sięgamy po sprawdzone smaki, ale… w nowym wydaniu. Trend na "klasykę z twistem" – czyli łączenie tradycji z wyrazistymi przyprawami i świeżym spojrzeniem – zdobywa serca domowych kucharzy. Ogórki gyros są tego doskonałym przykładem: biorą to, co najlepszego w polskich przetworach, i dodają nutę inspiracji kuchnią śródziemnomorską. Są słodko-kwaśne, pikantne, aromatyczne – i właśnie takie smaki chcemy dziś zamykać w słoikach. Bo kuchnia domowa już dawno przestała być nudna – teraz ma być kolorowa, odważna i gotowa na eksperymenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Czym są ogórki gyros i skąd ta nazwa?

Ogórki gyros to warstwowe przetwory w słoikach, które powstały z inspiracji popularną sałatką gyros – znaną z wyrazistego smaku i obecności przypraw typowych dla kuchni greckiej. Choć nie mają w sobie mięsa, to sam dobór przypraw – papryka, czosnek, cebula, curry, słodko-kwaśna zalewa – sprawia, że przypominają smak dobrze doprawionych dań typu gyros. Nazwa nie jest przypadkowa – odnosi się do tego charakterystycznego aromatu i pikantno-słodkiego balansu, który zdobył ogromną popularność na polskich stołach.

To połączenie słodyczy, octowej kwasowości i pikantnego finiszu powoduje, że ogórki gyros to coś znacznie więcej niż klasyczne ogórki konserwowe. Doskonale smakują jako dodatek do mięs, dań z grilla czy kanapek – a do tego pięknie prezentują się w słoikach, dzięki warstwowej strukturze z cebulą, papryką i przyprawami.

Przepis na ogórki gyros

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych,
  • 2 sztuki marchewki,
  • 30 g przyprawy do gyrosa,
  • 10 g słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 sztuki cebuli,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram marchewkę i ścieram ją na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w cienkie piórka, a ogórki gruntowe – w plasterki.
  2. Czosnek drobno siekam lub przeciskam przez praskę.
  3. Wszystkie warzywa wrzucam do dużej miski, dodaję przyprawę do gyrosa i słodką paprykę, sól oraz cukier.
  4. Dokładnie mieszam i odstawiam na 3 godziny, by puściły sok.
  5. Po tym czasie do warzyw dolewam ocet i olej, mieszam jeszcze raz i przekładam do wyparzonych słoików, mocno dociskając zawartość.
  6. Zakręcam słoiki i pasteryzuję przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstawiam do góry dnem, aż ostygną.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟