Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Kiszone, konserwowe, małosolne – ogórki w każdej wersji to klasyka domowych spiżarni. Ale teraz na kulinarnej scenie pojawił się nowy faworyt: ogórki gyros. To przetwór, który łączy w sobie chrupkość ogórków z wyrazistym smakiem przypraw rodem z greckiej kuchni. Trochę jak sałatka, trochę jak przekąska – idealne jako dodatek do obiadu, do grilla, albo na kanapkę. Jedno jest pewne: kto spróbuje, ten wraca po kolejne słoiki.
W kuchni coraz częściej sięgamy po sprawdzone smaki, ale… w nowym wydaniu. Trend na "klasykę z twistem" – czyli łączenie tradycji z wyrazistymi przyprawami i świeżym spojrzeniem – zdobywa serca domowych kucharzy. Ogórki gyros są tego doskonałym przykładem: biorą to, co najlepszego w polskich przetworach, i dodają nutę inspiracji kuchnią śródziemnomorską. Są słodko-kwaśne, pikantne, aromatyczne – i właśnie takie smaki chcemy dziś zamykać w słoikach. Bo kuchnia domowa już dawno przestała być nudna – teraz ma być kolorowa, odważna i gotowa na eksperymenty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata
Czym są ogórki gyros i skąd ta nazwa?
Ogórki gyros to warstwowe przetwory w słoikach, które powstały z inspiracji popularną sałatką gyros – znaną z wyrazistego smaku i obecności przypraw typowych dla kuchni greckiej. Choć nie mają w sobie mięsa, to sam dobór przypraw – papryka, czosnek, cebula, curry, słodko-kwaśna zalewa – sprawia, że przypominają smak dobrze doprawionych dań typu gyros. Nazwa nie jest przypadkowa – odnosi się do tego charakterystycznego aromatu i pikantno-słodkiego balansu, który zdobył ogromną popularność na polskich stołach.
To połączenie słodyczy, octowej kwasowości i pikantnego finiszu powoduje, że ogórki gyros to coś znacznie więcej niż klasyczne ogórki konserwowe. Doskonale smakują jako dodatek do mięs, dań z grilla czy kanapek – a do tego pięknie prezentują się w słoikach, dzięki warstwowej strukturze z cebulą, papryką i przyprawami.
Przepis na ogórki gyros
Składniki:
- 2 kilogramy ogórków gruntowych,
- 2 sztuki marchewki,
- 30 g przyprawy do gyrosa,
- 10 g słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soli,
- 3 sztuki cebuli,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Obieram marchewkę i ścieram ją na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w cienkie piórka, a ogórki gruntowe – w plasterki.
- Czosnek drobno siekam lub przeciskam przez praskę.
- Wszystkie warzywa wrzucam do dużej miski, dodaję przyprawę do gyrosa i słodką paprykę, sól oraz cukier.
- Dokładnie mieszam i odstawiam na 3 godziny, by puściły sok.
- Po tym czasie do warzyw dolewam ocet i olej, mieszam jeszcze raz i przekładam do wyparzonych słoików, mocno dociskając zawartość.
- Zakręcam słoiki i pasteryzuję przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstawiam do góry dnem, aż ostygną.