Bez tych przypraw się nie obejdzie. Dzięki nim ogórki konserwowe będą chrupiące i jędrne

Ogórki konserwowe to jedna z popularnych form przetworów z ogórków. Ich smak jest najbardziej wyrazisty, gdy są chrupiące, twarde i jędrne. Jakie więc kroki podjąć, aby po procesie pasteryzacji ogórki konserwowe zachowały te cechy? Jakie dodatki i przyprawy powinny znaleźć się w słoikach, aby podkreślić ich smak?

Ogórki konserwoweOgórki konserwowe
Źródło zdjęć: © Pixabay

Ogórki konserwowe są wszechstronne - doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, koreczków, a także jako samodzielna przekąska. Ich popularność nie jest mniejsza od ogórków kiszonych. Co więcej, w trzech województwach są one zarejestrowane jako produkt tradycyjny. Ogórki konserwowe z Kanny, znane jako Nadwiślańskie, charakteryzują się delikatną nutą octowo-czosnkową w smaku. Ogórki ścinawskie są przyprawiane koprem, marchwią, gorczycą i chrzanem, natomiast ogórki po łowicku przygotowuje się z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy i kopru. Wszystkie te ogórki łączy jedno - są chrupiące i jędrne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Jakie przyprawy do ogórków konserwowych? Dzięki nim będą jędrne i twarde

Chcąc przygotować twarde i jędrne ogórki konserwowe, należy przede wszystkim zadbać o to, by były świeże i pochodziły z upraw, w których nie stosuje się dużej ilości nawozów. Przenawożone warzywa po procesie ukiszenia czy pasteryzacji stają się miękkie. Natomiast dodatki, które dodajemy do ogórków, nie tylko wpływają na ich smak, ale również sprawiają, że ogórki konserwowe zachowują swoją chrupkość i jędrność.

Poza tradycyjnymi przyprawami, takimi jak pieprz, gorczyca czy ziele angielskie, do ogórków konserwowych warto dodać baldachy kopru i korzeń chrzanu. Dzięki nim ogórki będą twarde i chrupiące. Czosnek ma podobne działanie, dlatego warto dodać ząbek lub dwa do słoika z ogórkami konserwowymi. W recepturze warto uwzględnić również liście porzeczki, winogron, dębu, malin czy wiśni.

Kluczowym elementem w procesie przygotowania ogórków konserwowych jest zalewa, a dokładniej ilość octu i wody użyte do jej przygotowania. Dokładność jest tutaj bardzo ważna. Jeśli nie dopilnujesz, aby zalewa powstała według ściśle określonych proporcji, ogórki konserwowe mogą wyjść miękkie i stracić kolor. Ponadto zbyt długa pasteryzacja może sprawić, że warzywa stracą swoją chrupkość i jędrność.

Jakie dodatki pasują do ogórków konserwowych?
Jakie dodatki pasują do ogórków konserwowych? © Pixabay

Domowe ogórki konserwowe. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka koperku,
  • 4 korzenie chrzanu,
  • 4 liście chrzanu,
  • 1 marchewka,
  • 4 liście laurowy,
  • 8 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • 12 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 1,5 l wody,
  • 150 gramów cukru,
  • 50 gramów soli,
  • 150 mililitrów octu spirytusowego 10 proc.,
  • 1 cebula.

Przygotowanie:

  1. Obierz marchew, chrzan i cebulę, a następnie pokrój je w małe talarki.
  2. Na dno wyparzonych słoików włóż koper, liść chrzanu, dodaj liść laurowy, gorczycę, ziele angielskie oraz pieprz.
  3. Następnie ciasno ułóż w słoikach ogórki, dodaj czosnek, kawałki chrzanu, marchewki i cebuli, a na wierzchu ułóż kolejną gałązkę kopru.
  4. Przygotuj zalewę: zagotuj ok. 1,5 wody, dodaj ocet, cukier i sól, a całość dokładnie wymieszaj.
  5. Gorącą zalewę wlej do słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoja. Słoiki zakręć dokładnie i umieść je w garnku wyłożonym gazetami, ale tak, by nie stykały się ze sobą.
  6. Do garnka wlej gorącą wodę (nie powinna sięgać do zakrętek). Słoiki pasteryzuj, gotując ogórki przez około 10 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i odwróć je do góry dnem.
  8. Ogórki konserwowe pozostaw tak do ostygnięcia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej