Takiego kopru nie dawaj do kiszenia ogórków. Zepsuje smak, a ty wyrzucisz cały słój

Jaki koper jest najlepszy do kiszenia ogórków? To, co trafi do słoika razem z ogórkami, ma szalenie istotny wpływ na ich smak oraz chrupkość i twardość po ukiszeniu. Sprawdź więc, jaki koper wybrać, by cieszyć się doskonałą kiszonką.

Jakie koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków? Jakie koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Koper to istotny składnik kiszonek. Wiele osób zastanawia się jednak nad wyborem odpowiedniego dodatku. Postawić na świeży zielony koperek czy dojrzałe baldachy? A może lepszy będzie suszony koper? Wątpliwości rozwiewamy poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Jaki koper jest najlepszy do kiszenia ogórków?

Koper wpływa na smak ogórków kiszonych - co do tego nie ma wątpliwości. Najlepsze są baldachy kopru z zielonymi nasionami - w takiej postaci mają najwięcej olejków eterycznych. Ponadto dodatek baldachów kopru ma jeszcze jedną istotną cechę - przyspiesza fermentację, dzięki obecności naturalnych drobnoustrojów. Dodatkowo koper sprawia też, że kiszone ogórki są twardsze i zachowują swoje właściwości na dłużej. Baldachy kopru należy opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć. Tak przygotowane najlepiej przysłużą się do przygotowania kiszonki.

A co z młodym zielonym koperkiem? Czy on również nadaje się jako dodatek do kiszonych ogórków? Tutaj zdania są podzielone, ale pamiętać należy o tym, że zielony koperek jest bardzo delikatny i szybko się psuje. Może więc też niekorzystnie wpłynąć na proces fermentacji. Tak koperek sprawdzi się jednak w przypadku ogórków małosolnych, które gotowe są w krótkim czasie.

Jaki koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków?
Jaki koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków? © Pixabay

Koper świeży czy suszony? Jaki będzie najlepszy do kiszenia ogórków?

Kolejnym dylematem jest wybór pomiędzy koprem suszonym a świeżym. Tutaj warto trzymać się ogólnej zasady, mówiącej o tym, że suszone przyprawy czy zioła, a więc nie tylko koper, ale też ziele angielskie czy liście laurowe, uwalniają goryczkę w wyniku długiego moczenia. Jeśli więc nie chcesz uzyskać gorzkiej kiszonki, unikaj dodatku suszonego kopru. Natomiast entuzjaści suszonki powinni nie łączyć zbyt wielu suszonych dodatków w jednej kiszonce.

Chcąc zatem przygotować smaczne i jędrne ogórki kiszone, należy postawić na świeże baldachy kopru, korzeń chrzanu i czosnek. Istotnym dodatkiem mogą też być liście porzeczki, winogron i malin, a także wiśni czy dębu, ponieważ zawierają w swoim składzie substancje odpowiadające za twardość ogórków.

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita