PoradyTakiego kopru nie dawaj do kiszenia ogórków. Zepsuje smak, a ty wyrzucisz cały słój

Takiego kopru nie dawaj do kiszenia ogórków. Zepsuje smak, a ty wyrzucisz cały słój

Jakie koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków?
Jakie koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków?
Źródło zdjęć: © Pixabay

11.06.2024 16:12, aktual.: 11.06.2024 17:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jaki koper jest najlepszy do kiszenia ogórków? To, co trafi do słoika razem z ogórkami, ma szalenie istotny wpływ na ich smak oraz chrupkość i twardość po ukiszeniu. Sprawdź więc, jaki koper wybrać, by cieszyć się doskonałą kiszonką.

Koper to istotny składnik kiszonek. Wiele osób zastanawia się jednak nad wyborem odpowiedniego dodatku. Postawić na świeży zielony koperek czy dojrzałe baldachy? A może lepszy będzie suszony koper? Wątpliwości rozwiewamy poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki koper jest najlepszy do kiszenia ogórków?

Koper wpływa na smak ogórków kiszonych - co do tego nie ma wątpliwości. Najlepsze są baldachy kopru z zielonymi nasionami - w takiej postaci mają najwięcej olejków eterycznych. Ponadto dodatek baldachów kopru ma jeszcze jedną istotną cechę - przyspiesza fermentację, dzięki obecności naturalnych drobnoustrojów. Dodatkowo koper sprawia też, że kiszone ogórki są twardsze i zachowują swoje właściwości na dłużej. Baldachy kopru należy opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć. Tak przygotowane najlepiej przysłużą się do przygotowania kiszonki.

A co z młodym zielonym koperkiem? Czy on również nadaje się jako dodatek do kiszonych ogórków? Tutaj zdania są podzielone, ale pamiętać należy o tym, że zielony koperek jest bardzo delikatny i szybko się psuje. Może więc też niekorzystnie wpłynąć na proces fermentacji. Tak koperek sprawdzi się jednak w przypadku ogórków małosolnych, które gotowe są w krótkim czasie.

Jaki koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków?
Jaki koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków? © Pixabay

Koper świeży czy suszony? Jaki będzie najlepszy do kiszenia ogórków?

Kolejnym dylematem jest wybór pomiędzy koprem suszonym a świeżym. Tutaj warto trzymać się ogólnej zasady, mówiącej o tym, że suszone przyprawy czy zioła, a więc nie tylko koper, ale też ziele angielskie czy liście laurowe, uwalniają goryczkę w wyniku długiego moczenia. Jeśli więc nie chcesz uzyskać gorzkiej kiszonki, unikaj dodatku suszonego kopru. Natomiast entuzjaści suszonki powinni nie łączyć zbyt wielu suszonych dodatków w jednej kiszonce.

Chcąc zatem przygotować smaczne i jędrne ogórki kiszone, należy postawić na świeże baldachy kopru, korzeń chrzanu i czosnek. Istotnym dodatkiem mogą też być liście porzeczki, winogron i malin, a także wiśni czy dębu, ponieważ zawierają w swoim składzie substancje odpowiadające za twardość ogórków.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także