Takiego kopru nie dawaj do kiszenia ogórków. Zepsuje smak, a ty wyrzucisz cały słój

Jaki koper jest najlepszy do kiszenia ogórków? To, co trafi do słoika razem z ogórkami, ma szalenie istotny wpływ na ich smak oraz chrupkość i twardość po ukiszeniu. Sprawdź więc, jaki koper wybrać, by cieszyć się doskonałą kiszonką.

Jakie koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków? Jakie koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Koper to istotny składnik kiszonek. Wiele osób zastanawia się jednak nad wyborem odpowiedniego dodatku. Postawić na świeży zielony koperek czy dojrzałe baldachy? A może lepszy będzie suszony koper? Wątpliwości rozwiewamy poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Jaki koper jest najlepszy do kiszenia ogórków?

Koper wpływa na smak ogórków kiszonych - co do tego nie ma wątpliwości. Najlepsze są baldachy kopru z zielonymi nasionami - w takiej postaci mają najwięcej olejków eterycznych. Ponadto dodatek baldachów kopru ma jeszcze jedną istotną cechę - przyspiesza fermentację, dzięki obecności naturalnych drobnoustrojów. Dodatkowo koper sprawia też, że kiszone ogórki są twardsze i zachowują swoje właściwości na dłużej. Baldachy kopru należy opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć. Tak przygotowane najlepiej przysłużą się do przygotowania kiszonki.

A co z młodym zielonym koperkiem? Czy on również nadaje się jako dodatek do kiszonych ogórków? Tutaj zdania są podzielone, ale pamiętać należy o tym, że zielony koperek jest bardzo delikatny i szybko się psuje. Może więc też niekorzystnie wpłynąć na proces fermentacji. Tak koperek sprawdzi się jednak w przypadku ogórków małosolnych, które gotowe są w krótkim czasie.

Jaki koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków?
Jaki koper będzie najlepszy do kiszenia ogórków? © Pixabay

Koper świeży czy suszony? Jaki będzie najlepszy do kiszenia ogórków?

Kolejnym dylematem jest wybór pomiędzy koprem suszonym a świeżym. Tutaj warto trzymać się ogólnej zasady, mówiącej o tym, że suszone przyprawy czy zioła, a więc nie tylko koper, ale też ziele angielskie czy liście laurowe, uwalniają goryczkę w wyniku długiego moczenia. Jeśli więc nie chcesz uzyskać gorzkiej kiszonki, unikaj dodatku suszonego kopru. Natomiast entuzjaści suszonki powinni nie łączyć zbyt wielu suszonych dodatków w jednej kiszonce.

Chcąc zatem przygotować smaczne i jędrne ogórki kiszone, należy postawić na świeże baldachy kopru, korzeń chrzanu i czosnek. Istotnym dodatkiem mogą też być liście porzeczki, winogron i malin, a także wiśni czy dębu, ponieważ zawierają w swoim składzie substancje odpowiadające za twardość ogórków.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości