Ta metoda kiszenia ogórków jest szkodliwa. Eksperci ostrzegają
Ruszył sezon na kiszenie ogórków, a w sieci krąży wiele przepisów na doskonałe przetwory. Sylwia Panek, znana jako Mama Chemik, zwraca jednak uwagę na jedną z porad, która jest powszechnie dostępna w internecie, a może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
08.06.2024 15:53
Sylwia Panek to blogerka zaangażowana w edukowanie internautów na temat różnych reakcji chemicznych, które mają miejsce w naszym pożywieniu, a także składników, które znajdują się w powszechnie używanych detergentach. W jednym ze wpisów w mediach społecznościowych podpowiedziała internautom, jakiej metody kiszenia ogórków unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy kiszenie ogórków w plastikowych butelkach i woreczkach strunowych jest bezpieczne?
Coraz więcej osób decyduje się na kiszenie w plastikowych butelkach lub woreczkach strunowych. Dla niektórych jest to sposób na ponowne wykorzystanie plastikowych opakowań, inni zaś pragną zaoszczędzić na zakupie szklanych słoików. Niestety okazuje się, że ogórki kiszone w ten sposób mogą stanowić spore zagrożenie dla zdrowia.
Sylwia Panek ostrzega przed możliwością przenikania szkodliwych substancji zawartych w plastikowych opakowaniach do płynów przechowywanych wewnątrz. Powołując się na wyniki naukowych badań, zwraca uwagę, że ilość tych szkodliwych substancji, które mogą przenikać do jedzenia, zależy od wielu różnych czynników.
Dlaczego nie powinno się kisić ogórków w plastiku?
Wśród tych czynników Panek wymienia między innymi temperaturę, czas przechowywania, natężenie światła słonecznego, a także rodzaj przechowywanej żywności. Z jej obserwacji wynika, że najmniej plastiku przenika do wody, natomiast najwięcej do soków i napojów gazowanych. Mimo że do kiszonych ogórków przechowywanych w plastikowych butelkach czy woreczkach strunowych przedostaje się stosunkowo niewiele toksyn, Mama Chemik wyjaśnia, że taka żywność może nadal stanowić zagrożenie dla zdrowia.
"Czy ilości migrujących substancji są dla nas zagrożeniem? Moim zdaniem tak, bo nawet jeśli nie będziemy zjadać tych ogórków w takich ilościach, które dostarczyłyby dużych ilości tych substancji, to pamiętajmy, że ogórki z butelek PET to niejedyne ich źródło" - podkreśla w swoim poście na Instagramie.
Najlepszym wyborem na naczynie do kiszenia ogórków jest beczka wykonana z drewna lub garnek z kamionki. Wykorzystanie pojemników z naturalnych materiałów daje nam pewność, że nasze przetwory będą bezpieczne dla zdrowia i wolne od toksyn. Niestety nie każdy ma dostęp do takich naczyń. W takim przypadku, podczas procesu kiszenia, najbardziej przydatne okażą się duże, szklane słoje.