Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Nie każde się nadają, idealne powinny spełniać kilka warunków
Miłośnicy domowych przetworów, często przygotowują własne ogórki kiszone. W końcu mamy na nie sezon, wiec warto to wykorzystać. Możemy je ukisić w każdym naczyniu, które porządnie zakręcimy. Najczęściej wybieramy słoiki lub plastikowe butelki. Zakup odpowiedniego naczynia jest ważną decyzją, ponieważ wpływa na jakość kiszonych produktów i nasze zdrowie. Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Podpowiadamy!
04.08.2022 | aktual.: 20.03.2024 10:52
Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Latem w naszym kraju możemy dostać ogórki na wyciągnięcie ręki, są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone.
Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Czy tylko słoiki się nadają?
Do kiszenia powszechnie używa się:
- słoików
- butelek
- beczki
- kamionki
- garnków
- wiaderka i innych opakowań plastikowy
Teoretycznie każde się sprawdzi, natomiast najlepiej zdecydować się na jeden z trzech. Czyli słoik, kamionkę lub beczkę. W przypadku bardzo dużych fermentacji jedynym rozsądnym pojemnikiem są beczki dębowe w różnych formach i pojemnościach od kilkunastu do kilkuset litrów. Natomiast jeśli robimy przetwory tylko dla naszej rodziny, to szklany słoik wystarczy.
Jaki słoik wybrać?
Słoiki do kiszenie ogórków i innych warzyw powinny spełniać kilka wymagań. Słoiki powinny być przeźroczyste i wykonane ze szkła bezbarwnego, co pomaga monitorować stan i zachowanie kiszonki. Słoiki powinny mieć duży otwór i gładkie ścianki, aby można je było łatwo czyścić. Czystość podczas fermentowania to podstawa. Dodatkowo taki otwór pozwoli na łatwe umieszczenie warzyw w słoiku. Typowe słoiki, które mamy w kuchni po różnych produktach dobrze się sprawdzą.
Nie kiś warzyw w plastiku
Odradzamy kiszenie w plastikowych butelkach czy wiaderkach. To nie najlepszy wybór. Jest odporny na kwas. Natomiast bisfenol, który znajduje się w plastikowych wyrobach, przenika do przechowywanej żywności i negatywnie wpływa na nasz organizm.
Wszystkie warzywa, które kisimy, są bardzo zdrowe. Dlatego podrzucamy tutaj nasz jeszcze jeden przepis na ogórki kiszone: