Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Nie każde się nadają, idealne powinny spełniać kilka warunków

Miłośnicy domowych przetworów, często przygotowują własne ogórki kiszone. W końcu mamy na nie sezon, wiec warto to wykorzystać. Możemy je ukisić w każdym naczyniu, które porządnie zakręcimy. Najczęściej wybieramy słoiki lub plastikowe butelki. Zakup odpowiedniego naczynia jest ważną decyzją, ponieważ wpływa na jakość kiszonych produktów i nasze zdrowie. Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Podpowiadamy!

Obrazek
Paulina

Ogórki to taki produkt, który można wykorzystać na rozmaite sposoby w naszej kuchni. Jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Latem w naszym kraju możemy dostać ogórki na wyciągnięcie ręki, są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone.

Obrazek
Ogórki kiszone w słoiku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jakie słoiki wybrać do kiszenia ogórków? Czy tylko słoiki się nadają?

Do kiszenia powszechnie używa się:

        
  • słoików
  • butelek
  • beczki
  • kamionki
  • garnków
  • wiaderka i innych opakowań plastikowy

Teoretycznie każde się sprawdzi, natomiast najlepiej zdecydować się na jeden z trzech. Czyli słoik, kamionkę lub beczkę. W przypadku bardzo dużych fermentacji jedynym rozsądnym pojemnikiem są beczki dębowe w różnych formach i pojemnościach od kilkunastu do kilkuset litrów. Natomiast jeśli robimy przetwory tylko dla naszej rodziny, to szklany słoik wystarczy.

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności

Jaki słoik wybrać?

Słoiki do kiszenie ogórków i innych warzyw powinny spełniać kilka wymagań. Słoiki powinny być przeźroczyste i wykonane ze szkła bezbarwnego, co pomaga monitorować stan i zachowanie kiszonki. Słoiki powinny mieć duży otwór i gładkie ścianki, aby można je było łatwo czyścić. Czystość podczas fermentowania to podstawa. Dodatkowo taki otwór pozwoli na łatwe umieszczenie warzyw w słoiku. Typowe słoiki, które mamy w kuchni po różnych produktach dobrze się sprawdzą.

Obrazek

Nie kiś warzyw w plastiku

Odradzamy kiszenie w plastikowych butelkach czy wiaderkach. To nie najlepszy wybór. Jest odporny na kwas. Natomiast bisfenol, który znajduje się w plastikowych wyrobach, przenika do przechowywanej żywności i negatywnie wpływa na nasz organizm.

Wszystkie warzywa, które kisimy, są bardzo zdrowe. Dlatego podrzucamy tutaj nasz jeszcze jeden przepis na ogórki kiszone:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej