Ogórki małosolne są słflaczałe i puste w środku? Przyczyną jest jeden błąd

Chrupiące ogórki małosolne to jedna z najbardziej pożądanych przekąsek o tej porze roku. Z jednej strony przygotowanie małosolnych nie należy do czynności skomplikowanych, z drugiej jednak łatwo popełnić błąd, który skutkować może sflaczałymi i miękkimi warzywami.

Ogórki małosolne Ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © arch. prywatne

Szybkie ogórki, tzw. małosolne, to prawdziwy rarytas. Już po dwóch-trzech dniach możemy cieszyć się ich chrupkością i soczystością. Ale co zrobić, jeśli ogórki wychodzą miękkie i puste w środku? Jest na to sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Dlaczego ogórki małosolne są sflaczałe?

Miękkie i puste ogórki małosolne to zmora i wielkie rozczarowanie po kilku dniach oczekiwania na letni przysmak. Można temu zapobiec lub przynajmniej zmniejszyć ryzyko (bywa, że za miękkie ogórki są też efektem intensywnego nawożenia). Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że ogórki składają się głównie z wody, a z upływem czasu więdną i tracą swoją masę, co finalnie skutkować może powstaniem sflaczałych i pustych w środku ogórków małosolnych. Dlatego też ogórki należy przygotować od razu, póki są świeże.

Do przygotowania ogórków małosolnych należy wybierać bardziej drobne niż przerośnięte okazy. Najlepszymi odmianami będą: Śremski, Octopus, Julina. Często popełnianym błędem jest używanie zbyt dużej ilości przypraw. Z jednej strony pomagają one zachować chrupkość i sprężystość ogórków, z drugiej jednak w nadmiarze nie tylko zepsują smak samych ogórków, ale mogą również sprawić, że zamiast się ukisić, warzywa po prostu zgniją.

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne © arch. prywatne

Co zrobić, żeby ogórki małosolne były jędrne i twarde?

Jednym z popularnych i sprawdzonych sposobów na osiągnięcie idealnej twardości, chrupkości i jędrności ogórków jest ich moczenie w wodzie. Przed przystąpieniem do procesu przetwarzania, zaleca się zanurzyć ogórki w zimnej, niechlorowanej wodzie na okres od jednej do dwóch godzin. Istotne również, aby zalewa, której używamy do przygotowania ogórków małosolnych, była ciepła, ale nie gorąca - jej temperatura powinna wynosić około 20 stopni C. Gorąca woda mogłaby pozbawić ogórki cennych składników odżywczych, a także sprawić, że stają się miękkie.

Dodatkową chrupkość ogórkom małosolnym zapewnią liście i korzeń chrzanu. Ponadto są one bogate w fitoncydy, czyli naturalne siarczki, które mają zdolność niszczenia bakterii, wirusów oraz grzybów, dzięki czemu skutecznie zabezpieczają żywność przed zepsuciem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej