Ogórki małosolne są słflaczałe i puste w środku? Przyczyną jest jeden błąd

Chrupiące ogórki małosolne to jedna z najbardziej pożądanych przekąsek o tej porze roku. Z jednej strony przygotowanie małosolnych nie należy do czynności skomplikowanych, z drugiej jednak łatwo popełnić błąd, który skutkować może sflaczałymi i miękkimi warzywami.

Ogórki małosolne są słflaczałe i puste w środku? Przyczyną jest jeden błądOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © arch. prywatne
SKOMENTUJ

Szybkie ogórki, tzw. małosolne, to prawdziwy rarytas. Już po dwóch-trzech dniach możemy cieszyć się ich chrupkością i soczystością. Ale co zrobić, jeśli ogórki wychodzą miękkie i puste w środku? Jest na to sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Dlaczego ogórki małosolne są sflaczałe?

Miękkie i puste ogórki małosolne to zmora i wielkie rozczarowanie po kilku dniach oczekiwania na letni przysmak. Można temu zapobiec lub przynajmniej zmniejszyć ryzyko (bywa, że za miękkie ogórki są też efektem intensywnego nawożenia). Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że ogórki składają się głównie z wody, a z upływem czasu więdną i tracą swoją masę, co finalnie skutkować może powstaniem sflaczałych i pustych w środku ogórków małosolnych. Dlatego też ogórki należy przygotować od razu, póki są świeże.

Do przygotowania ogórków małosolnych należy wybierać bardziej drobne niż przerośnięte okazy. Najlepszymi odmianami będą: Śremski, Octopus, Julina. Często popełnianym błędem jest używanie zbyt dużej ilości przypraw. Z jednej strony pomagają one zachować chrupkość i sprężystość ogórków, z drugiej jednak w nadmiarze nie tylko zepsują smak samych ogórków, ale mogą również sprawić, że zamiast się ukisić, warzywa po prostu zgniją.

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne © arch. prywatne

Co zrobić, żeby ogórki małosolne były jędrne i twarde?

Jednym z popularnych i sprawdzonych sposobów na osiągnięcie idealnej twardości, chrupkości i jędrności ogórków jest ich moczenie w wodzie. Przed przystąpieniem do procesu przetwarzania, zaleca się zanurzyć ogórki w zimnej, niechlorowanej wodzie na okres od jednej do dwóch godzin. Istotne również, aby zalewa, której używamy do przygotowania ogórków małosolnych, była ciepła, ale nie gorąca - jej temperatura powinna wynosić około 20 stopni C. Gorąca woda mogłaby pozbawić ogórki cennych składników odżywczych, a także sprawić, że stają się miękkie.

Dodatkową chrupkość ogórkom małosolnym zapewnią liście i korzeń chrzanu. Ponadto są one bogate w fitoncydy, czyli naturalne siarczki, które mają zdolność niszczenia bakterii, wirusów oraz grzybów, dzięki czemu skutecznie zabezpieczają żywność przed zepsuciem.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka