Ogórki Adama Małysza nie mają sobie równych. Były skoczek sięga po nietypowy dodatek
Adam Małysz, legendarny skoczek narciarski, poza sportowymi sukcesami zdobył sympatię fanów swoimi kulinarnymi osiągnięciami. Jego małosolne ogórki stały się hitem wśród internautów.
07.06.2024 | aktual.: 15.07.2024 12:58
Po zakończeniu spektakularnej kariery sportowej Adam Małysz postanowił skupić się na innych pasjach. Jako prezes Polskiego Związku Narciarskiego nadal jest aktywnie zaangażowany w świat sportu, ale wciąż znajduje przestrzeń na rozwijanie innych talentów. Na swoim instagramowym profilu zdradził, jak przygotować idealne ogórki małosolne. Nietypowy dodatek sprawi, że niejedna babcia złapie się za głowę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki małosolne Adama Małysza
Adam Małysz podzielił się swoim przepisem na ogórki małosolne, który zawiera jeden nietypowy składnik – papryczkę chilli. To właśnie ona nadaje charakterystycznego pikantnego smaku i sprawia, że tradycyjny przepis zyskuje nową nutę smakową.
"Dla mnie to najlepszy dodatek do letniego grilla… a nieskromnie dodam, że podobno bardzo dobrze wychodzi mi ich przyrządzanie 😎" - napisał znany sportowiec na swoim profilu instagramowym.
Ogórki małosolne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Są bogate w witaminy A, C, E i K, a także w witaminy z grupy B. Dzięki procesowi fermentacji są doskonałym naturalnym probiotykiem, co korzystnie wpływa na nasz mikrobiom jelitowy. Adam Małysz zdecydowanie wie, co dobre!
Składniki:
- 1 kg niedużych ogórków,
- 3 łyżki soli,
- czosnek - część czosnku należy pokroić, a część podzielić na ząbki,
- koper włoski,
- chrzan,
- papryczka chili.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i zostaw w zimnej wodzie na 3 godziny.
- Słoiki dokładnie wyparz i odstaw do wyschnięcia.
- Przygotuj zalewę - zagotuj wodę z solą, a następnie ostudź.
- Włóż ogórki do słoików, przekładając je chrzanem, czosnkiem, pokrojoną papryczką i koperkiem.
- Zalej ogórki ostudzoną zalewą i szczelnie zakręć.
- Odstaw słoiki na 2-3 dni.
Po tym czasie ogórki małosolne według przepisu Adama Małysza są już gotowe do degustacji. Dodatek papryczki chilli podkręca smak i sprawia, że zaraz po otwarciu słoiki świecą pustkami. To najlepsza przekąska na letnie dni. Smacznego!