Ogórki Adama Małysza nie mają sobie równych. Były skoczek sięga po nietypowy dodatek

Adam Małysz, legendarny skoczek narciarski, poza sportowymi sukcesami zdobył sympatię fanów swoimi kulinarnymi osiągnięciami. Jego małosolne ogórki stały się hitem wśród internautów.

Ogórki małosolne Adama Małysza - PysznościOgórki małosolne Adama Małysza
Źródło zdjęć: © Instagram | Adam Małysz
Ewa Malinowska

Po zakończeniu spektakularnej kariery sportowej Adam Małysz postanowił skupić się na innych pasjach. Jako prezes Polskiego Związku Narciarskiego nadal jest aktywnie zaangażowany w świat sportu, ale wciąż znajduje przestrzeń na rozwijanie innych talentów. Na swoim instagramowym profilu zdradził, jak przygotować idealne ogórki małosolne. Nietypowy dodatek sprawi, że niejedna babcia złapie się za głowę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z kremem Oreo, które zrobisz na patelni

Ogórki małosolne Adama Małysza

Adam Małysz podzielił się swoim przepisem na ogórki małosolne, który zawiera jeden nietypowy składnik – papryczkę chilli. To właśnie ona nadaje charakterystycznego pikantnego smaku i sprawia, że tradycyjny przepis zyskuje nową nutę smakową.

"Dla mnie to najlepszy dodatek do letniego grilla… a nieskromnie dodam, że podobno bardzo dobrze wychodzi mi ich przyrządzanie 😎" - napisał znany sportowiec na swoim profilu instagramowym.
Małosolne
Małosolne mogą być dodatkiem do grilla © Getty Images | Galina Tolochko

Ogórki małosolne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Są bogate w witaminy A, C, E i K, a także w witaminy z grupy B. Dzięki procesowi fermentacji są doskonałym naturalnym probiotykiem, co korzystnie wpływa na nasz mikrobiom jelitowy. Adam Małysz zdecydowanie wie, co dobre!

Składniki:

  • 1 kg niedużych ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • czosnek - część czosnku należy pokroić, a część podzielić na ząbki,
  • koper włoski,
  • chrzan,
  • papryczka chili.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i zostaw w zimnej wodzie na 3 godziny.
  2. Słoiki dokładnie wyparz i odstaw do wyschnięcia.
  3. Przygotuj zalewę - zagotuj wodę z solą, a następnie ostudź.
  4. Włóż ogórki do słoików, przekładając je chrzanem, czosnkiem, pokrojoną papryczką i koperkiem.
  5. Zalej ogórki ostudzoną zalewą i szczelnie zakręć.
  6. Odstaw słoiki na 2-3 dni.

Po tym czasie ogórki małosolne według przepisu Adama Małysza są już gotowe do degustacji. Dodatek papryczki chilli podkręca smak i sprawia, że zaraz po otwarciu słoiki świecą pustkami. To najlepsza przekąska na letnie dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej