PoradyMoja mama ma niezawodny sposób. Jej ogórki małosolne zawsze są chrupiące i się nie psują

Moja mama ma niezawodny sposób. Jej ogórki małosolne zawsze są chrupiące i się nie psują

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.06.2024 09:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon ogórkowy powoli się rozkręca, a to znak, że w polskich kuchniach królować będą ogórki małosolne. Za tym smakiem tęskni się przez cały rok, więc latem zjadamy je po prostu na tony. Moja mama jest mistrzynią małosolnych. Zdradziła mi swój sposób, jak osiągnąć ogórkową perfekcję.

Lato zdecydowanie ma smak ogórków małosolnych. Każdy robi je nieco inaczej, ale to przepis mojej mamy szczególnie przypadł mi do gustu. Nigdy się nie psują, za to zawsze są idealnie chrupiące i jędrne. Bez względu na to, ile słoików zrobi, znikają w jednej sekundzie, gdy tylko są już gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić ogórki małosolne?

Są lekkostrawne, świetnie smakują i na dodatek w 100 gramach mają zaledwie 12 kalorii. Latem ogórki małosolne to jedna z najlepszych i najzdrowszych przekąsek, jakie możemy wybrać. To również naturalne probiotyki, które wspierają pracę naszego układu pokarmowego i dbają o to, by jelita były zdrowe. Zawierają również witaminy C, B, K, E oraz minerały, takie jak potas, magnez czy wapń.

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne© Getty Images | An-T

Prawdziwą mistrzynią ogórków małosolnych w mojej rodzinie jest moja mama. Za każdym razem wychodzą po prostu idealne. Sekret tkwi w prostocie i trosce o pozornie małe szczegóły. Mama wybiera tylko świeże, jędrne ogórki gruntowe, które dokładnie myje i moczy w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczy. W słoiku nie może zabraknąć również czosnku, kopru, czy chrzanu, które nadają wyjątkowy smak ogórkom.

Zamiast słoików mama sięga po kamionkowe naczynie, które od góry przykrywa talerzykiem i dociska kubkiem wypełnionym wodą. Po trzech dniach cierpliwego oczekiwania ogórki są już gotowe do chrupania.

Prosty przepis na ogórki małosolne

Mistrzowska zalewa to ważny element. Cała moja rodzina robi ją w ten sam sposób, podpatrzony u mojej mamy.

Ogórki małosolne czasami trzeba wykluczyć z diety.
Ogórki małosolne czasami trzeba wykluczyć z diety. © Pixabay | Emilia_Baczynska

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 6-7 cm korzeń chrzanu,
  • 4 średnie liście chrzanu,
  • 8-9 kwiatostanów kopru,
  • 5-6 ząbków czosnku.

Zalewa

  • 1,5 litra przegotowanej, wystudzonej wody,
  • 1,5 łyżki niejodowanej soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie.
  2. Odetnij końcówki.
  3. Korzeń chrzanu obierz i pokrój w plastry, czosnek przekrój na pół.
  4. Na dno kamionki włóż liść chrzanu, gałązki kopru, kawałki chrzanu i czosnku.
  5. Ułóż ogórki pionowo, ciasno jeden obok drugiego.
  6. Przykryj ogórki koperkiem i liściem chrzanu.
  7. W wodzie rozpuść sól. Powstałą zalewą zalej ogórki w słoiku, tak aby wszystkie były nią przykryte.
  8. Przykryj kamionkę talerzem i połóż na nim ciężarek, np. kubek lub słoik z wodą.

Po 3 dniach ogórki są gotowe do chrupania. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także