Zamiast wylewać do zlewu, nalej do szklanki. To najlepszy probiotyk i ratunek przy infekcji
W polskiej spiżarni nie brakuje produktów o niesamowitych właściwościach dla naszego organizmu. Wszyscy wiedzą, że kapusta kiszona jest zdrowa, ale wykorzystać z niej można również sok, który zostaje na dnie beczki lub słoika.
08.02.2024 12:32
Zdrowa bomba pełna witamin niepotrzebnie ląduje w zlewie po zjedzeniu kapusty. Kwaśny smak przypadnie do gustu wielu osobom, a nasze babcie sok z kapusty piły niemal litrami. Bogaty w witaminy, minerały i probiotyki, może stanowić cenny dodatek do codziennej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy potrzebujemy dodatkowego wsparcia dla naszego układu odpornościowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sok z kapusty kiszonej - dlaczego warto pić?
Sok z kiszonej kapusty to naturalny probiotyk i remedium na pierwsze objawy infekcji. Bogactwo prozdrowotnych związków czyni go cennym składnikiem jesienno-zimowej diety. Po sok warto sięgać na czczo dla wzmocnienia flory bakteryjnej jelit. Gdy tylko poczujesz, że w nosie coś cię kręci i jesteś osłabiony, sięgnij po szklankę tego napoju.
Sok z kiszonej kapusty zawiera bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, K, E i C, a także rzadko spotykaną witaminę U, która łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie ran i reguluje wydzielanie soków żołądkowych. Oprócz tego sok dostarcza beta-karotenu, błonnika, jodu, żelaza, wapnia, magnezu i siarki. Nie można zapominać o luteinie i zeaksantynie, które chronią wzrok i opóźniają rozwój zaćmy.
Kwaśny odczyn soku i zawarte w nim fitoncydy wykazują działanie grzybo- i bakteriobójcze, a sam sok wpływa pozytywnie na cały organizm. Opóźnia procesy starzenia, zapobiega chorobom wrzodowym i nowotworowym, a także wspomaga działanie układu pokarmowego. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty oczyszcza organizm i reguluje temperaturę ciała. Działa jak naturalny antybiotyk, pomagając przy dolegliwościach pokarmowych, bólach stawów i bezsenności.
Dla kogo sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to prawdziwy eliksir zdrowia, który warto włączyć do swojej diety. Nie sprawdzi się jednak dla każdego. Ze względu na kwas, nie powinno łączyć się go również z niektórymi lekami, bo może osłabić ich działanie.
Wśród przeciwwskazań należy wymienić:
- Nadciśnienie, choroby układu krążenia i nerek (ze względu na sód).
- Choroby żołądka: refluks, wrzody, zespół jelita drażliwego, SIBO (kwaśny odczyn może podrażniać błonę śluzową).
Przed włączeniem soku do diety w przypadku chorób gastrycznych skonsultuj się z lekarzem.