Wrzuć na patelnię i poczekaj, aż urośnie. Sprawdzi się lepiej niż kanapka

Pieczenia chleba i bułek wydaje się być czasochłonnymi i trudnym zajęciem. Są jedna sposoby, aby ułatwić sobie przygotowanie śniadania, tworząc przy tym coś wyjątkowo pysznego. Inspirację znaleźć można nie tylko w polskich piekarniach.

Turecki chlebek - PysznościTurecki chlebek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Wstajesz rano, otwierasz chlebak, a tam same okruszki? Na szczęście nie musisz od razu ubierać się i biec do sklepu, bo ten turecki chlebek przygotujesz bez większego wysiłku w swoim domu. To miła i smaczna odmiana od tradycyjnych wypieków, którą zaskoczysz swoich bliskich. Świetnie smakuje do jajecznicy, szakszuki czy jajek po turecku, ale z powodzeniem możesz zabrać je również a grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Turecki chlebek z patelni - jak zrobić?

Turecki chlebek przed smażeniem przypomina nieco podpłomyka, jednak pod wpływem gorącej patelni zamienia się w puszysty placek z miękkim wnętrzem. W Turcji znaleźć go można pod nazwą bazlama. Chociaż dawniej królował głównie na wsiach, to dziś gości również w najbogatszych kurortach.

Turecki chlebek - Pyszności
Turecki chlebek - Pyszności © Licencjodawca | fascinadora

Bazlama to nie tylko pyszny i uniwersalny produkt, ale również ważna część tradycji kulinarnej Turcji. Łączy pokolenia, ale też różne narodowości odwiedzające Turcję - smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz podać go na śniadanie, dorzucić do mięsa zamiast ryżu czy ziemniaków lub zabrać ze sobą na grilla.

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 4 gramy suchych drożdży,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Do połowy szklanki ciepłej wody dodaj suche drożdże i wymieszaj.
  2. Przelej do miski, wsyp mąkę, cukier, sól, roztopione masło oraz śmietanę. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto.
  3. Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by drożdże mogły zacząć pracować.
  4. Po tym czasie wyrób jeszcze przez chwilę ciasto i podziel je na 4-5 części.
  5. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Powinien mieć średnicę mniejszą niż patelnia, aby można było je upiec.
  6. Rozgrzej dobrze suchą patelnię i połóż na niej placek. Smaż bazlamy na złoty kolor po około 4-5 minut z każdej strony.

Twoje domowe bazlamy są gotowe do jedzenia. Smakują wyśmienicie z dipami, sosami, jako baza do kanapek lub dodatek do mięs. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste