Wrzuć na patelnię i poczekaj, aż urośnie. Sprawdzi się lepiej niż kanapka

Pieczenia chleba i bułek wydaje się być czasochłonnymi i trudnym zajęciem. Są jedna sposoby, aby ułatwić sobie przygotowanie śniadania, tworząc przy tym coś wyjątkowo pysznego. Inspirację znaleźć można nie tylko w polskich piekarniach.

Turecki chlebek - PysznościTurecki chlebek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Wstajesz rano, otwierasz chlebak, a tam same okruszki? Na szczęście nie musisz od razu ubierać się i biec do sklepu, bo ten turecki chlebek przygotujesz bez większego wysiłku w swoim domu. To miła i smaczna odmiana od tradycyjnych wypieków, którą zaskoczysz swoich bliskich. Świetnie smakuje do jajecznicy, szakszuki czy jajek po turecku, ale z powodzeniem możesz zabrać je również a grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Turecki chlebek z patelni - jak zrobić?

Turecki chlebek przed smażeniem przypomina nieco podpłomyka, jednak pod wpływem gorącej patelni zamienia się w puszysty placek z miękkim wnętrzem. W Turcji znaleźć go można pod nazwą bazlama. Chociaż dawniej królował głównie na wsiach, to dziś gości również w najbogatszych kurortach.

Turecki chlebek - Pyszności
Turecki chlebek - Pyszności © Licencjodawca | fascinadora

Bazlama to nie tylko pyszny i uniwersalny produkt, ale również ważna część tradycji kulinarnej Turcji. Łączy pokolenia, ale też różne narodowości odwiedzające Turcję - smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz podać go na śniadanie, dorzucić do mięsa zamiast ryżu czy ziemniaków lub zabrać ze sobą na grilla.

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 4 gramy suchych drożdży,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Do połowy szklanki ciepłej wody dodaj suche drożdże i wymieszaj.
  2. Przelej do miski, wsyp mąkę, cukier, sól, roztopione masło oraz śmietanę. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto.
  3. Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by drożdże mogły zacząć pracować.
  4. Po tym czasie wyrób jeszcze przez chwilę ciasto i podziel je na 4-5 części.
  5. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Powinien mieć średnicę mniejszą niż patelnia, aby można było je upiec.
  6. Rozgrzej dobrze suchą patelnię i połóż na niej placek. Smaż bazlamy na złoty kolor po około 4-5 minut z każdej strony.

Twoje domowe bazlamy są gotowe do jedzenia. Smakują wyśmienicie z dipami, sosami, jako baza do kanapek lub dodatek do mięs. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser