Wrzuć na patelnię i poczekaj, aż urośnie. Sprawdzi się lepiej niż kanapka
Pieczenia chleba i bułek wydaje się być czasochłonnymi i trudnym zajęciem. Są jedna sposoby, aby ułatwić sobie przygotowanie śniadania, tworząc przy tym coś wyjątkowo pysznego. Inspirację znaleźć można nie tylko w polskich piekarniach.
07.06.2024 09:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wstajesz rano, otwierasz chlebak, a tam same okruszki? Na szczęście nie musisz od razu ubierać się i biec do sklepu, bo ten turecki chlebek przygotujesz bez większego wysiłku w swoim domu. To miła i smaczna odmiana od tradycyjnych wypieków, którą zaskoczysz swoich bliskich. Świetnie smakuje do jajecznicy, szakszuki czy jajek po turecku, ale z powodzeniem możesz zabrać je również a grilla.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Turecki chlebek z patelni - jak zrobić?
Turecki chlebek przed smażeniem przypomina nieco podpłomyka, jednak pod wpływem gorącej patelni zamienia się w puszysty placek z miękkim wnętrzem. W Turcji znaleźć go można pod nazwą bazlama. Chociaż dawniej królował głównie na wsiach, to dziś gości również w najbogatszych kurortach.
Bazlama to nie tylko pyszny i uniwersalny produkt, ale również ważna część tradycji kulinarnej Turcji. Łączy pokolenia, ale też różne narodowości odwiedzające Turcję - smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz podać go na śniadanie, dorzucić do mięsa zamiast ryżu czy ziemniaków lub zabrać ze sobą na grilla.
Składniki:
- 300 gramów mąki pszennej,
- 4 gramy suchych drożdży,
- pół szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka roztopionego masła.
Sposób przygotowania:
- Do połowy szklanki ciepłej wody dodaj suche drożdże i wymieszaj.
- Przelej do miski, wsyp mąkę, cukier, sól, roztopione masło oraz śmietanę. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by drożdże mogły zacząć pracować.
- Po tym czasie wyrób jeszcze przez chwilę ciasto i podziel je na 4-5 części.
- Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Powinien mieć średnicę mniejszą niż patelnia, aby można było je upiec.
- Rozgrzej dobrze suchą patelnię i połóż na niej placek. Smaż bazlamy na złoty kolor po około 4-5 minut z każdej strony.
Twoje domowe bazlamy są gotowe do jedzenia. Smakują wyśmienicie z dipami, sosami, jako baza do kanapek lub dodatek do mięs. Smacznego!