Wrzuć na patelnię i poczekaj, aż urośnie. Sprawdzi się lepiej niż kanapka

Pieczenia chleba i bułek wydaje się być czasochłonnymi i trudnym zajęciem. Są jedna sposoby, aby ułatwić sobie przygotowanie śniadania, tworząc przy tym coś wyjątkowo pysznego. Inspirację znaleźć można nie tylko w polskich piekarniach.

Turecki chlebek - PysznościTurecki chlebek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Wstajesz rano, otwierasz chlebak, a tam same okruszki? Na szczęście nie musisz od razu ubierać się i biec do sklepu, bo ten turecki chlebek przygotujesz bez większego wysiłku w swoim domu. To miła i smaczna odmiana od tradycyjnych wypieków, którą zaskoczysz swoich bliskich. Świetnie smakuje do jajecznicy, szakszuki czy jajek po turecku, ale z powodzeniem możesz zabrać je również a grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Turecki chlebek z patelni - jak zrobić?

Turecki chlebek przed smażeniem przypomina nieco podpłomyka, jednak pod wpływem gorącej patelni zamienia się w puszysty placek z miękkim wnętrzem. W Turcji znaleźć go można pod nazwą bazlama. Chociaż dawniej królował głównie na wsiach, to dziś gości również w najbogatszych kurortach.

Turecki chlebek - Pyszności
Turecki chlebek - Pyszności © Licencjodawca | fascinadora

Bazlama to nie tylko pyszny i uniwersalny produkt, ale również ważna część tradycji kulinarnej Turcji. Łączy pokolenia, ale też różne narodowości odwiedzające Turcję - smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz podać go na śniadanie, dorzucić do mięsa zamiast ryżu czy ziemniaków lub zabrać ze sobą na grilla.

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 4 gramy suchych drożdży,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Do połowy szklanki ciepłej wody dodaj suche drożdże i wymieszaj.
  2. Przelej do miski, wsyp mąkę, cukier, sól, roztopione masło oraz śmietanę. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto.
  3. Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by drożdże mogły zacząć pracować.
  4. Po tym czasie wyrób jeszcze przez chwilę ciasto i podziel je na 4-5 części.
  5. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Powinien mieć średnicę mniejszą niż patelnia, aby można było je upiec.
  6. Rozgrzej dobrze suchą patelnię i połóż na niej placek. Smaż bazlamy na złoty kolor po około 4-5 minut z każdej strony.

Twoje domowe bazlamy są gotowe do jedzenia. Smakują wyśmienicie z dipami, sosami, jako baza do kanapek lub dodatek do mięs. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki