Pomidory zamieniam na inne warzywo. Ta wersja szakszuki robi furorę

Szakszuka to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych propozycji śniadaniowych. Można jeść ją codziennie, w każdej postaci. Jeśli należysz do miłośników tego dania, wypróbuj poniższej wersji. Tak dobrej szakszuki jeszcze nie jadłeś.

Jak zrobić buraczaną szakszukę?Jak zrobić buraczaną szakszukę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OlegD

Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu. Najprawdopodobniej wymyślono ją w Tunezji, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Potrawę przygotowuje się na bazie pomidorów, które doprawia się kolendrą i kuminem, a na koniec wbija się do niego jajka, które ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Szakszuka — danie, które podbiło cały świat

Szakszuka to nic innego, jak jajka gotowane w sosie pomidorowym. To połączenie może wydawać się nieco kontrowersyjne, jednak wierz nam na słowo — jest naprawdę pyszne. Bazą szakszuki jest sos pomidorowy. W tym celu można wykorzystać pomidory z puszki, jednak w sezonie letnim polecamy użyć dojrzałych, skąpanych w słońcu okazów.

Pomidory doprawia się solą, pieprzem, papryczką chilli, czosnkiem, a także hojną dawką aromatycznego kuminu. Kiedy sos nieco zgęstnieje, wbija się do niego jajka, które ścinają się pod wpływem gorąca. Na końcu, potrawę posypuje się świeżą kolendrą. To podstawowy przepis, który można rozbudować o dowolną ilość dodatków.

Oryginalna szakszuka bazuje na sosie pomidorowym. Nie jesteś fanem tego warzywa? Wypróbuj przepis na szakszukę buraczaną, która robi prawdziwą furorę. Naturalna słodycz buraka doskonale podbija smak jajek. To śniadanie dostarczy ci solidnej porcji białka, żelaza, witaminy C oraz witaminy B1, a także mnóstwo energii.

Buraczana szakszuka — przepis

Składniki:

  • 2 duże, ugotowane buraki,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół puszki pomidorów,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin,
  • olej lub oliwa,
  • opcjonalnie: koperek, natka pietruszki, świeża kolendra.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Cebulkę podsmaż na patelni. Kiedy stanie się złocista, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starte buraki. Całość smaż przez 2-3 minuty.
  3. Do podsmażonych buraków dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Zrób trzy wgłębienia w buraczkach i wbij do nich jajka. Zmniejsz gaz i przykryj patelnię pokrywką. Jajka duś ok. 10 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
  5. Podawaj ze świeżym pieczywem i świeżymi ziołami.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni