Pomidory zamieniam na inne warzywo. Ta wersja szakszuki robi furorę

Szakszuka to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych propozycji śniadaniowych. Można jeść ją codziennie, w każdej postaci. Jeśli należysz do miłośników tego dania, wypróbuj poniższej wersji. Tak dobrej szakszuki jeszcze nie jadłeś.

Jak zrobić buraczaną szakszukę?Jak zrobić buraczaną szakszukę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OlegD

Szakszuka to danie z Bliskiego Wschodu. Najprawdopodobniej wymyślono ją w Tunezji, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Potrawę przygotowuje się na bazie pomidorów, które doprawia się kolendrą i kuminem, a na koniec wbija się do niego jajka, które ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Szakszuka — danie, które podbiło cały świat

Szakszuka to nic innego, jak jajka gotowane w sosie pomidorowym. To połączenie może wydawać się nieco kontrowersyjne, jednak wierz nam na słowo — jest naprawdę pyszne. Bazą szakszuki jest sos pomidorowy. W tym celu można wykorzystać pomidory z puszki, jednak w sezonie letnim polecamy użyć dojrzałych, skąpanych w słońcu okazów.

Pomidory doprawia się solą, pieprzem, papryczką chilli, czosnkiem, a także hojną dawką aromatycznego kuminu. Kiedy sos nieco zgęstnieje, wbija się do niego jajka, które ścinają się pod wpływem gorąca. Na końcu, potrawę posypuje się świeżą kolendrą. To podstawowy przepis, który można rozbudować o dowolną ilość dodatków.

Oryginalna szakszuka bazuje na sosie pomidorowym. Nie jesteś fanem tego warzywa? Wypróbuj przepis na szakszukę buraczaną, która robi prawdziwą furorę. Naturalna słodycz buraka doskonale podbija smak jajek. To śniadanie dostarczy ci solidnej porcji białka, żelaza, witaminy C oraz witaminy B1, a także mnóstwo energii.

Buraczana szakszuka — przepis

Składniki:

  • 2 duże, ugotowane buraki,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół puszki pomidorów,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin,
  • olej lub oliwa,
  • opcjonalnie: koperek, natka pietruszki, świeża kolendra.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Cebulkę podsmaż na patelni. Kiedy stanie się złocista, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starte buraki. Całość smaż przez 2-3 minuty.
  3. Do podsmażonych buraków dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Zrób trzy wgłębienia w buraczkach i wbij do nich jajka. Zmniejsz gaz i przykryj patelnię pokrywką. Jajka duś ok. 10 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
  5. Podawaj ze świeżym pieczywem i świeżymi ziołami.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości