Idealne na śniadanie. Jajek w takiej odsłonie jeszcze nie jadłeś

Jajka na śniadanie to najczęstszy i najbardziej popularny wybór. Możemy z nich przygotować najróżniejsze dania: od jajecznicy, przez omlety, po bardziej wymyślne potrawy. Tego przepisu na jajka na pewno nie znałeś. Wystarczy, że nieco zmodyfikujesz pewien klasyczny przepis. Pomoże ci w tym jeden składnik.

JajkaJajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień widać już za oknem i czuć ją w powietrzu. Skończyły się ciepłe wieczory i gorące dni. Jesień trafiła też do sklepów i na stragany, na których znajdziemy najróżniejsze warzywa sezonowe. W tym czasie warto sięgać na przykład po pomidory, które w trakcie jesieni smakują obłędnie. Sprawdzą się na przykład w szakszuce, które zdobywa coraz większą popularność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Każdy będzie chciał poznać dokładny przepis

Przepis na jajka w całkiem nowym wydaniu

O szakszuce słyszało pewnie wiele osób. Czy jednak wiesz, jak przygotować idealne danie z jajkami i pomidorami w roli głównej? Oto najlepszy na świecie przepis, którego się nie spodziewałeś. Lista składników wygląda w sposób następujący:

  • 500 g dyni,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • cebula,
  • 5 jajek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona i żółta papryka,
  • łyżeczka kminku,
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki do dekoracji.
Szakszuka
Szakszuka © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez kolejną minutę. Uważaj jednak, by się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki.
  2. Na patelnię włóż pokrojone papryki i smaż przez 5 minut. Od razu po tym dopraw wszystko kminkiem oraz paprykami w proszku.
  3. Dorzuć pokrojoną dynię, podsmażaj przez kolejne 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
  4. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem.
  5. Od razu po tym zmniejsz ogień i gotuj szakszukę przez 20 minut.
  6. Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, zrób kilka wgłębień. Wbij w nie wszystkie jajka. Patelnię przykryj pokrywką. Po kilku minutach jajka się zetną i szakszuka będzie gotowa do jedzenia.
  7. Danie możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.


Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀