Idealne na śniadanie. Jajek w takiej odsłonie jeszcze nie jadłeś

Jajka na śniadanie to najczęstszy i najbardziej popularny wybór. Możemy z nich przygotować najróżniejsze dania: od jajecznicy, przez omlety, po bardziej wymyślne potrawy. Tego przepisu na jajka na pewno nie znałeś. Wystarczy, że nieco zmodyfikujesz pewien klasyczny przepis. Pomoże ci w tym jeden składnik.

JajkaJajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień widać już za oknem i czuć ją w powietrzu. Skończyły się ciepłe wieczory i gorące dni. Jesień trafiła też do sklepów i na stragany, na których znajdziemy najróżniejsze warzywa sezonowe. W tym czasie warto sięgać na przykład po pomidory, które w trakcie jesieni smakują obłędnie. Sprawdzą się na przykład w szakszuce, które zdobywa coraz większą popularność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Każdy będzie chciał poznać dokładny przepis

Przepis na jajka w całkiem nowym wydaniu

O szakszuce słyszało pewnie wiele osób. Czy jednak wiesz, jak przygotować idealne danie z jajkami i pomidorami w roli głównej? Oto najlepszy na świecie przepis, którego się nie spodziewałeś. Lista składników wygląda w sposób następujący:

  • 500 g dyni,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • cebula,
  • 5 jajek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona i żółta papryka,
  • łyżeczka kminku,
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki do dekoracji.
Szakszuka
Szakszuka © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez kolejną minutę. Uważaj jednak, by się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki.
  2. Na patelnię włóż pokrojone papryki i smaż przez 5 minut. Od razu po tym dopraw wszystko kminkiem oraz paprykami w proszku.
  3. Dorzuć pokrojoną dynię, podsmażaj przez kolejne 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
  4. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem.
  5. Od razu po tym zmniejsz ogień i gotuj szakszukę przez 20 minut.
  6. Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, zrób kilka wgłębień. Wbij w nie wszystkie jajka. Patelnię przykryj pokrywką. Po kilku minutach jajka się zetną i szakszuka będzie gotowa do jedzenia.
  7. Danie możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej