Idealne na śniadanie. Jajek w takiej odsłonie jeszcze nie jadłeś
Jajka na śniadanie to najczęstszy i najbardziej popularny wybór. Możemy z nich przygotować najróżniejsze dania: od jajecznicy, przez omlety, po bardziej wymyślne potrawy. Tego przepisu na jajka na pewno nie znałeś. Wystarczy, że nieco zmodyfikujesz pewien klasyczny przepis. Pomoże ci w tym jeden składnik.
14.10.2023 07:53
Jesień widać już za oknem i czuć ją w powietrzu. Skończyły się ciepłe wieczory i gorące dni. Jesień trafiła też do sklepów i na stragany, na których znajdziemy najróżniejsze warzywa sezonowe. W tym czasie warto sięgać na przykład po pomidory, które w trakcie jesieni smakują obłędnie. Sprawdzą się na przykład w szakszuce, które zdobywa coraz większą popularność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na jajka w całkiem nowym wydaniu
O szakszuce słyszało pewnie wiele osób. Czy jednak wiesz, jak przygotować idealne danie z jajkami i pomidorami w roli głównej? Oto najlepszy na świecie przepis, którego się nie spodziewałeś. Lista składników wygląda w sposób następujący:
Sposób wykonania:
- Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez kolejną minutę. Uważaj jednak, by się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki.
- Na patelnię włóż pokrojone papryki i smaż przez 5 minut. Od razu po tym dopraw wszystko kminkiem oraz paprykami w proszku.
- Dorzuć pokrojoną dynię, podsmażaj przez kolejne 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
- Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem.
- Od razu po tym zmniejsz ogień i gotuj szakszukę przez 20 minut.
- Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, zrób kilka wgłębień. Wbij w nie wszystkie jajka. Patelnię przykryj pokrywką. Po kilku minutach jajka się zetną i szakszuka będzie gotowa do jedzenia.
- Danie możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.