Idealne na śniadanie. Jajek w takiej odsłonie jeszcze nie jadłeś

Jajka na śniadanie to najczęstszy i najbardziej popularny wybór. Możemy z nich przygotować najróżniejsze dania: od jajecznicy, przez omlety, po bardziej wymyślne potrawy. Tego przepisu na jajka na pewno nie znałeś. Wystarczy, że nieco zmodyfikujesz pewien klasyczny przepis. Pomoże ci w tym jeden składnik.

JajkaJajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesień widać już za oknem i czuć ją w powietrzu. Skończyły się ciepłe wieczory i gorące dni. Jesień trafiła też do sklepów i na stragany, na których znajdziemy najróżniejsze warzywa sezonowe. W tym czasie warto sięgać na przykład po pomidory, które w trakcie jesieni smakują obłędnie. Sprawdzą się na przykład w szakszuce, które zdobywa coraz większą popularność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób pieczeń drobiową a'la gyros. Każdy będzie chciał poznać dokładny przepis

Przepis na jajka w całkiem nowym wydaniu

O szakszuce słyszało pewnie wiele osób. Czy jednak wiesz, jak przygotować idealne danie z jajkami i pomidorami w roli głównej? Oto najlepszy na świecie przepis, którego się nie spodziewałeś. Lista składników wygląda w sposób następujący:

  • 500 g dyni,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • cebula,
  • 5 jajek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona i żółta papryka,
  • łyżeczka kminku,
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki do dekoracji.
Szakszuka
Szakszuka © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez kolejną minutę. Uważaj jednak, by się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki.
  2. Na patelnię włóż pokrojone papryki i smaż przez 5 minut. Od razu po tym dopraw wszystko kminkiem oraz paprykami w proszku.
  3. Dorzuć pokrojoną dynię, podsmażaj przez kolejne 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
  4. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem.
  5. Od razu po tym zmniejsz ogień i gotuj szakszukę przez 20 minut.
  6. Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty, zrób kilka wgłębień. Wbij w nie wszystkie jajka. Patelnię przykryj pokrywką. Po kilku minutach jajka się zetną i szakszuka będzie gotowa do jedzenia.
  7. Danie możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.


Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni