5 dodatków, które urozmaicą buraczki z patelni. Najlepszy dodatek do obiadu.

Buraczki z patelni idealnie współgrają z daniem obiadowym. Poznaj pięć dodatków, które wzbogacą smak tych pysznych warzyw!

Obrazek
Agnieszka
SKOMENTUJ

Burak - zdrowie na talerzu

Obrazek
Burak - Pyszności; Foto pixabay.com

Buraki spożywamy najczęściej na obiad. Te wyjątkowe warzywa nie tylko są dobre w smaku, ale również bardzo zdrowe. Zawierają one duże ilości witaminy z grupy B. W związku z tym, jedząc buraki, dbamy o swój układ krwionośny oraz funkcjonowanie naszego mózgu.

Buraczki z patelni - co do nich pasuje?

Popularne buraczki z patelni możemy urozmaicić w prosty sposób, dodając kilka znanych składników!

  • Jabłko
buraczki z patelni - dodaj jabłka

Buraczki z jabłkiem to wyśmienite połączenie. Jabłko nada potrawie lekko kwaśny smak. Jedyne, co musisz zrobić, to dodać starte jabłko podczas smażenia buraczków. Tak przygotowana surówka idealnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych.

  • Tymianek
Obrazek
pixabay.com

Tymianek nada naszym buraczkom ziołowego aromatu. Należy pamiętać, aby dodać go pod koniec smażenia warzyw. Buraczki z tymiankiem stanowią świetne nadzienie do słonej tarty.

Przygotowane w ten sposób buraczki można posypać serem kozim i spożywać jako pyszną przystawkę.

  • Cebula i czosnek
buraczki z patelni - dodaj żółtą cebulę

Cebula i czosnek rewelacyjnie wzmocnią smak smażonych buraczków.

Cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałeczki. Na początku smaż cebulę, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj do niej czosnek. Składniki smaż razem około 2 minuty. Po tym czasie dodaj buraczki i kontynuuj smażenie jeszcze kilka minut.

Tak przygotowane buraczki polecamy skropić sokiem z cytryny, bądź octem jabłkowym. 

  • Miód
buraczki z patelni - dodaj miód

Buraczki z dodatkiem miodu to idealna wersja dla każdego fana słodko - słonych potraw. Ażeby przygotować buraczki w tej postaci, należy pod koniec smażenia tych pysznych warzyw, dodać około dwie łyżki miodu.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smak naszych buraczków, możesz wraz z miodem dodać odrobinę octu jabłkowego.

  • Śmietana
Obrazek
pixabay.com

Dodatek śmietany sprawi, że nasze buraczki będą niesamowicie delikatne w smaku i konsystencji.

Pod koniec smażenia buraczków dodajemy niewielką ilość śmietany. Patelnię zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane buraczki możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.

Buraczki z patelni to pyszny dodatek do dań obiadowych, które od teraz możesz bardzo łatwo uatrakcyjnić!

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna