5 dodatków, które urozmaicą buraczki z patelni. Najlepszy dodatek do obiadu.

Buraczki z patelni idealnie współgrają z daniem obiadowym. Poznaj pięć dodatków, które wzbogacą smak tych pysznych warzyw!

Obrazek
Agnieszka

Burak - zdrowie na talerzu

Obrazek
Burak - Pyszności; Foto pixabay.com

Buraki spożywamy najczęściej na obiad. Te wyjątkowe warzywa nie tylko są dobre w smaku, ale również bardzo zdrowe. Zawierają one duże ilości witaminy z grupy B. W związku z tym, jedząc buraki, dbamy o swój układ krwionośny oraz funkcjonowanie naszego mózgu.

Buraczki z patelni - co do nich pasuje?

Popularne buraczki z patelni możemy urozmaicić w prosty sposób, dodając kilka znanych składników!

  • Jabłko
buraczki z patelni - dodaj jabłka

Buraczki z jabłkiem to wyśmienite połączenie. Jabłko nada potrawie lekko kwaśny smak. Jedyne, co musisz zrobić, to dodać starte jabłko podczas smażenia buraczków. Tak przygotowana surówka idealnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych.

  • Tymianek
Obrazek
pixabay.com

Tymianek nada naszym buraczkom ziołowego aromatu. Należy pamiętać, aby dodać go pod koniec smażenia warzyw. Buraczki z tymiankiem stanowią świetne nadzienie do słonej tarty.

Przygotowane w ten sposób buraczki można posypać serem kozim i spożywać jako pyszną przystawkę.

  • Cebula i czosnek
buraczki z patelni - dodaj żółtą cebulę

Cebula i czosnek rewelacyjnie wzmocnią smak smażonych buraczków.

Cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałeczki. Na początku smaż cebulę, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj do niej czosnek. Składniki smaż razem około 2 minuty. Po tym czasie dodaj buraczki i kontynuuj smażenie jeszcze kilka minut.

Tak przygotowane buraczki polecamy skropić sokiem z cytryny, bądź octem jabłkowym. 

  • Miód
buraczki z patelni - dodaj miód

Buraczki z dodatkiem miodu to idealna wersja dla każdego fana słodko - słonych potraw. Ażeby przygotować buraczki w tej postaci, należy pod koniec smażenia tych pysznych warzyw, dodać około dwie łyżki miodu.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smak naszych buraczków, możesz wraz z miodem dodać odrobinę octu jabłkowego.

  • Śmietana
Obrazek
pixabay.com

Dodatek śmietany sprawi, że nasze buraczki będą niesamowicie delikatne w smaku i konsystencji.

Pod koniec smażenia buraczków dodajemy niewielką ilość śmietany. Patelnię zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane buraczki możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.

Buraczki z patelni to pyszny dodatek do dań obiadowych, które od teraz możesz bardzo łatwo uatrakcyjnić!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej