To najpopularniejsze polskie zioło. Jedz codziennie, a szybko zobaczysz efekty

Jego smak i zapach zna chyba każdy. Kojarzy się z sezonem letnim i rośnie w wielu polskich przydomowych ogrodach i na działkach. Stanowi dodatek do wielu popularnych dań i przyprawę, która podkreśla smak np. ziemniaków. To oczywiście koperek, czyli popularne polskie zioło. Warto spożywać go regularnie, z wielu istotnych powodów. Jakie właściwości ma koperek i jak go wykorzystać w kuchni?

ObrazekKoperek - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ma to, jak świeże polskie zioła. Ich smak i aromat zna chyba każdy. Korzystnie wpływają na zdrowie, podkreślają smak wielu dań, dlatego dobrze jest zadbać o to, by regularnie gościły w twojej kuchni. Szczególne właściwości i zastosowanie ma koperek. Najlepiej smakuje ten świeży koper ogrodowy, ale większość osób decyduje się na jego ususzenie i wykorzystanie również w innych porach roku, co gwarantuje wspomnienie pięknego lata.

Koperek - popularne polskie zioło

Zanim dowiesz się, jakie właściwości ma koperek i dlaczego warto go jeść, dobrze jest zastanowić się nad tym, co to tak naprawdę za zioło. Koper ogrodowy, zwany również koperkiem, to zioło, które warto jeść regularnie. Koperek wykazuje swoje korzystne właściwości dzięki obecności witamin z grupy B oraz witaminy A, C, D, a także różnorodnych minerałów, w tym manganu, cynku, magnezu, fosforu i miedzi. Dodatkowo, w koperku można znaleźć cenne olejki eteryczne oraz proteiny, które również przyczyniają się do jego działania.

Obrazek
Koper - Pyszności; Foto: Canva.com

Dlaczego warto jeść koperek? Najważniejsze właściwości

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, koperek ma niezwykle cenne właściwości. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie kopru pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy - choroby, która obecnie dotyka coraz większą liczbę osób. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, takich jak garbniki, flawonoidy, terpenoidy i witamina C, koper chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, Alzheimera oraz nowotworów. Co ciekawe, najnowsze badania naukowe sugerują, że obecność d-limonenu w koprze może mieć właściwości zapobiegające i wspomagające leczenie raka płuca, piersi i okrężnicy.

Jednak to nie wszystko, w czym koper może nam pomóc. Dzięki zawartości wapnia, żelaza, witaminy D, tiaminy i ryboflawiny, koperek wspiera zdrowie naszych kości i komórek. Okazuje się, że jedzenie koperku zwiększa także wchłanianie wapnia z pożywienia. Dodatkowo, koperek jest pomocny w trawieniu, łagodzi wzdęcia i działa rozkurczowo dzięki zawartym olejkom eterycznym, które stymulują produkcję żółci i soków trawiennych. Warto również sięgnąć po napar z koperku przy bólach menstruacyjnych oraz w przypadku problemów ze snem, ponieważ witaminy z grupy B, obecne w koprze, mają korzystny wpływ na układ nerwowy i działają uspokajająco.

Zastosowanie koperku w kuchni - do jakich dań i potraw go użyć?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak wykorzystać koperek w kuchni, to wiedz, że może być użyty zarówno jako przyprawa, jak i składnik, z którego można przyrządzić smaczny sos, czy zupę. Wykorzystuje się go w formie świeżej lub suszonej, a łodyga z kwiatem kopru ma zastosowanie w przygotowaniu ogórków kiszonych. Dobrą opcją jest również przygotowanie sosu koperkowo-pokrzywowego. Z myślą o tobie, postanowiliśmy ci zaprezentować tę recepturę.

Obrazek
Sos koperkowy - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • garść liści pokrzyw
  • duży jogurt naturalny
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz i odrobina soku z cytryny
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz liście pokrzywy wrzątkiem.
  2. Posiekaj koperek.
  3. Zmiksuj jogurt z liśćmi pokrzywy i czosnkiem. Dodaj posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Podaj do swoich ulubionych dań.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze