Woda w słoiku jest mętna i buzuje? Szczegóły, których nie należy ignorować

Zauważyłeś, że woda w kiszonych ogórkach jest mętna i lekko buzuje? Zastanawiasz się, co teraz? Przychodzę z pomocą!

Ogórki kiszone to rarytas polskiej kuchniOgórki kiszone to rarytas polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w naszych kuchniach można znaleźć podstawowe składniki, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania. Do tej listy z pewnością zaliczyłabym ogórki kiszone, na bazie których można wyczarować wiele genialnych dań. Zupa ogórkowa, rolada z farszem na bazie ogórków kiszonych czy w końcu domowa sałatka. Możliwości wykorzystania warzyw w takiej formie jest naprawdę wiele

I choć mogłoby wydawać się, że wszystko jest jasne i proste, kiedy przechodzimy do praktyki, pojawiają się małe problemy. Wiele osób obserwując kiszone ogórki w słoiku, zastanawia się, czy są one na pewno zdatne do użytku. Kiedy należy zrezygnować z ich jedzenia? A kiedy spokojnie można je spożywać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony kurczak na ziemniakach. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Mętna i buzująca woda w ogórkach. Czy jest się czego bać?

W przypadku ogórków kiszonych największe wątpliwości wzbudzają dwa zjawiska. Po pierwsze, jest to mętna woda, która może być wręcz biała. I choć mogłoby się na pozór wydawać, że to zły znak, to tak naprawdę nie ma się czego bać. To w 100 proc. naturalne zjawisko, które wiąże się z procesem fermentacji. Chodzi tu dokładnie o działanie bakterii.

Druga kwestia, która wzbudza nasz niepokój przy otwarciu słoika, to fakt, że woda w słoiku zaczyna gazować. I o ile nie jest to jakoś mocno nasilony proces, zachowaj spokój, bo takie ogórki jak najbardziej nadają się do użytku. Zjawisko to ma również związek z fermentacją, dlatego też jest czymś zupełnie naturalnym. 

Ogórki kiszone mogą przydać się w kuchni na wiele sposobów
Ogórki kiszone mogą przydać się w kuchni na wiele sposobów © Adobe Stock | John

Jakich ogórków nie powinno się jeść?

Skoro wiesz już, że zarówno mętna, jak i lekko gazująca woda to nic złego, warto wyjaśnić, kiedy lepiej zrezygnować z jedzenia podejrzanych ogórków. 

Jeśli na wierzchu słoika zauważysz gruby i włochaty kożuch, który ma białą lub szaroburą barwę. Jest znak, że w słoiku z kiszonkami pojawiała się pleśń, dlatego też należy się ich pozbyć jak najszybciej. Druga kwestia, która powinna wzbudzić naszą czujność to bardzo mocno gazująca woda, która wręcz się pieni. Ogórków w takim wydaniu nie należy jeść, bo prawdopodobnie były one nieszczelnie zakręcone, a tym samym nie nadają się do użytku.  

Jak sprawdzić, czy ogórki nadają się jedzenia?

Zanim zabierzesz się za konsumpcję ogórków kiszonych, zawsze zwróć uwagę na następujące kwestie. Po pierwsze, sprawdź, czy zakrętka na pewno była w 100 proc. szczelna. Następnie przyjrzyj się zawartości słoika. Sprawdź, czy w słoiku nie pojawiła się pleśń lub duża ilość piany po mocnym gazowaniu. Po trzecie, powąchaj ogórki. Jeśli będziesz czuć nieprzyjemną woń zepsucia, od razu wyrzuć je do kosza. Twoją uwagę powinna przykuć również sama barwa ogórków. Jeśli będą one zbyt wyblakłe, może świadczyć to o nieprawidłowym przebiegu kiszenia.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć