WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Zupa ogórkowa pyszna jak u babci. Wystarczy dodać 2 łyżeczki

Czym doprawić zupę ogórkową? Poza podstawowymi przyprawami warto w przepisie uwzględnić pewien dodatek, który doskonale odnajdzie w tej kombinacji.

Czym doprawić ogórkową?Czym doprawić ogórkową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie idealnej zupy ogórkowej, takiej jak u babci, jest nie lada wyczynem. Seniorki mają swoje sprawdzone kulinarne triki na podkręcanie smaku naturalnymi produktami. Jaki zatem dodatek powinien wylądować w ogórkowej, żeby wydobyć z niej wszystko, co najlepsze?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno. Lekki, pyszny i genialnie się prezentuje

Jak poprawić smak zupy ogórkowej?

Doprawianie zupy ogórkowej wymaga niemałego wyczucia, ale nie jest też zadaniem przeznaczonym wyłącznie dla profesjonalistów. Doskonałą bazą dla ogórkowej będzie wywar mięsno-warzywny lub warzywny. Oczywiście nie obędzie się bez podstawowych przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Jednak najważniejszym składnikiem są kiszone ogórki. Warto dodawać je stopniowo, by nie przesadzić z nadmiarem kwaśnego smaku. Z drugiej strony, jeśli tego kwasu jest za mało, śmiało dopraw zupę wodą spod kiszonych ogórków. Na koniec zupę można zabielić śmietaną i oprószyć siekaną natką pietruszki.

Ten podstawowy przepis na ogórkową można udoskonalić pewnym dodatkiem, który nadaje jej bardziej wyrazistego smaku. Nie chodzi tutaj o czosnek, ale ten również powinien znaleźć się w zupie, jeśli preferujesz tak wyraziste nuty. Tym dodatkiem gwarantującym smak zupy jak babci jest tarty chrzan ze słoika. Wystarczy, że na litr bulionu dodasz dwie łyżki takiego chrzanu. Nigdy więcej nie przygotujesz inaczej ogórkowej.

Co dodać do zupy ogórkowej?
Co dodać do zupy ogórkowej? © Adobe Stock

Zupa ogórkowa z chrzanem. Przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • pieprz i sól,
  • 200 g boczku.

Przygotowanie:

  1. Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  2. W garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego zeszkloną cebulę.
  3. Na patelni po cebuli podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Kiedy mięso zezłoci się, przełóż je do garnka. Dodaj też liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotuj całość ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj starte ogórki. Zupę gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
  5. Na koniec dopraw zupę solą i pierzem, dodaj też dwa przeciśnięte ząbki czosnku i dwie łyżki chrzanu.
  6. Wszystko zamieszaj i gotuj kilka minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo