PoradyZupa ogórkowa pyszna jak u babci. Wystarczy dodać 2 łyżeczki

Zupa ogórkowa pyszna jak u babci. Wystarczy dodać 2 łyżeczki

Czym doprawić zupę ogórkową? Poza podstawowymi przyprawami warto w przepisie uwzględnić pewien dodatek, który doskonale odnajdzie w tej kombinacji.

Czym doprawić ogórkową?
Czym doprawić ogórkową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.01.2024 18:30

Przygotowanie idealnej zupy ogórkowej, takiej jak u babci, jest nie lada wyczynem. Seniorki mają swoje sprawdzone kulinarne triki na podkręcanie smaku naturalnymi produktami. Jaki zatem dodatek powinien wylądować w ogórkowej, żeby wydobyć z niej wszystko, co najlepsze?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak poprawić smak zupy ogórkowej?

Doprawianie zupy ogórkowej wymaga niemałego wyczucia, ale nie jest też zadaniem przeznaczonym wyłącznie dla profesjonalistów. Doskonałą bazą dla ogórkowej będzie wywar mięsno-warzywny lub warzywny. Oczywiście nie obędzie się bez podstawowych przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Jednak najważniejszym składnikiem są kiszone ogórki. Warto dodawać je stopniowo, by nie przesadzić z nadmiarem kwaśnego smaku. Z drugiej strony, jeśli tego kwasu jest za mało, śmiało dopraw zupę wodą spod kiszonych ogórków. Na koniec zupę można zabielić śmietaną i oprószyć siekaną natką pietruszki.

Ten podstawowy przepis na ogórkową można udoskonalić pewnym dodatkiem, który nadaje jej bardziej wyrazistego smaku. Nie chodzi tutaj o czosnek, ale ten również powinien znaleźć się w zupie, jeśli preferujesz tak wyraziste nuty. Tym dodatkiem gwarantującym smak zupy jak babci jest tarty chrzan ze słoika. Wystarczy, że na litr bulionu dodasz dwie łyżki takiego chrzanu. Nigdy więcej nie przygotujesz inaczej ogórkowej.

Co dodać do zupy ogórkowej?
Co dodać do zupy ogórkowej?© Adobe Stock

Zupa ogórkowa z chrzanem. Przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • pieprz i sól,
  • 200 g boczku.

Przygotowanie:

  1. Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  2. W garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego zeszkloną cebulę.
  3. Na patelni po cebuli podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Kiedy mięso zezłoci się, przełóż je do garnka. Dodaj też liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotuj całość ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj starte ogórki. Zupę gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
  5. Na koniec dopraw zupę solą i pierzem, dodaj też dwa przeciśnięte ząbki czosnku i dwie łyżki chrzanu.
  6. Wszystko zamieszaj i gotuj kilka minut.
Wybrane dla Ciebie