Taką zupę ogórkową gotowała babcia. Jeden składnik zmienia wszystko

Pamiętasz smak zupy ogórkowej z dzieciństwa, którą robiły nasze babcie? Jak się okazuje, jeszcze dziś możesz odtworzyć ją w swojej kuchni. Tego przepisu nie możesz przegapić!

Zupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchniZupa ogórkowa to klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że wracając wspomnieniami do szczęśliwych lat dzieciństwa, w naszych głowach pojawiają się nie tylko wyjątkowe wydarzenia, ale i konkretne smaki oraz dania, którymi zajadaliśmy się "za dzieciaka". 

Z tamtego okresu najlepiej pamiętam smak pieczonego chleba, naleśników z serem z dodatkiem domowej konfitury oraz zupy ogórkowej w wykonaniu ukochanej babci. Jeśli masz podobne skojarzenia, to mam dla ciebie dobrą wiadomość. Już za moment dowiesz się, co zrobić, aby odtworzyć smak kultowej zupy z dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Pokazał jak odtworzyć kultową ogórkową

Ostatnio po raz kolejny przekonałam się, że internet to prawdziwa skarbnica wiedzy. Można znaleźć w nim całą masę inspiracji oraz przydatnych porad. A, że kulinaria to moja największa pasja, ciągle staram się szukać ciekawych informacji, które będę mogła wykorzystać później w codziennym życiu. 

I tak buszując po sieci, natrafiłam na genialny film instruktażowy na Tik Toku. Autor nagrania gotujzdiego pokazał dokładnie, jak zrobić pyszną zupę ogórkową zgodnie z recepturą naszych babć. Sprawdzony przepis już czeka. Warto w tym miejscu podkreślić, że kluczem do sukcesu jest dodanie do zupy domowego bulionu. Z takim dodatkiem sukces masz gwarantowany już na samym starcie. Zupa będzie dużo smaczniejsza i jeszcze bardziej wyrazista. Takiej kombinacji po prostu nie sposób zapomnieć!

Tiktoker Diego podzielił się  przepisem na zupę ogórkową
Tiktoker Diego podzielił się przepisem na zupę ogórkową © Tik Tok | @gotujzdiego

Babcina zupa ogórkowa wg przepisu Diega Gorriona

Składniki:

  • ogórki kiszone,
  • bulion, 
  • cebula,
  • czosnek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • ziemniaki,
  • masło,
  • śmietana,
  • świeży koperek
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od roztopienia w rozgrzanym garnku masła. 
  2. Następnie obierz i pokrój drobno cebulę oraz czosnek. Warzywa wrzuć do garnka. 
  3. Nie zapomnij dodać również liści laurowych oraz ziela angielskiego
  4. Po kilku minutach smażenia wrzuć do środka obrane i pokrojone w drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki
  5. Na koniec w garnku powinien pojawić się bulion. Tak przygotowaną mieszankę gotuj następnie do chwili, aż warzywa staną się miękkie. Diego zaznacza, że cały proces powinien potrwać ok. 15-20 minut
  6. W międzyczasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone. Po czym połącz je na patelni z roztopionym masłem i smaż ok. 5 minut. W tym czasie powinny się skarmelizować. Dopiero w takim wydaniu możesz dodać ogórki do garnka z gotującą się zupą.
  7. Na koniec zostaje jeszcze zahartować zupę przy pomocy śmietany. Aby to zrobić, należy do miseczki ze śmietaną dodać trochę wywaru z garnka i dokładnie wymieszać. Tak powstałą mieszankę wlej następnie cienkim strumieniem do garnka
  8. Oczywiście gotową zupę należy udekorować jeszcze świeżym koperkiem, tak jak robiły to nasze babcie. Nie zapomnij też doprawić gorącego posiłku do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, jakie danie najbardziej kojarzy ci się z dzieciństwem. Czy jest to właśnie zupa ogórkowa? A może coś zupełnie innego?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u hit obiadowy. To tanie, szybkie i pyszne danie
W PRL-u hit obiadowy. To tanie, szybkie i pyszne danie
Pierwszy raz jadłam ją w Czechach. Od tej pory robię co chwilę jesienią i zimą, bo jest tak pyszna i rozgrzewająca
Pierwszy raz jadłam ją w Czechach. Od tej pory robię co chwilę jesienią i zimą, bo jest tak pyszna i rozgrzewająca
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Magda Gessler podzieliła się swoim patentem
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Magda Gessler podzieliła się swoim patentem
Biorę kapustę, buraki i kilka dodatków. Po chwili mam surówkę, która czyści jelita jak odkurzacz
Biorę kapustę, buraki i kilka dodatków. Po chwili mam surówkę, która czyści jelita jak odkurzacz
Dolewam do ciasta na placuszki. Są zdrowsze, puszyste, a dzieci ustawiają się w kolejce po dokładkę
Dolewam do ciasta na placuszki. Są zdrowsze, puszyste, a dzieci ustawiają się w kolejce po dokładkę
To najlepsze mięso na gołąbki. Wychodzą smaczne i wyjątkowo soczyste
To najlepsze mięso na gołąbki. Wychodzą smaczne i wyjątkowo soczyste
Zastąpią tradycyjne placki ziemniaczane. Z tym dodatkiem są idealnie chrupiące i znacznie delikatniejsze
Zastąpią tradycyjne placki ziemniaczane. Z tym dodatkiem są idealnie chrupiące i znacznie delikatniejsze
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Delikatne mięso i wolne od antybiotyków. Kotlety z niego smakują rewelacyjnie i są mięciutkie
Delikatne mięso i wolne od antybiotyków. Kotlety z niego smakują rewelacyjnie i są mięciutkie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny