Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach stanie się hitem nadchodzącej jesieni. Z taką pyszną zupką, żadna pogoda za oknem nie będzie nam straszna ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3 l woda
  2. 500 g żeberka wędzone
  3. 1/2 szkl. świeży koperek posiekany
  4. 4-5 szt. ziele angielskie;
  5. 3 szt. liście laurowe
  6. 3 szt. ziemniaki duże
  7. 2 szt. marchewki
  8. 2 szt. korzeń pietruszki
  9. 400 g ogórki kiszone
  10. 250 ml sok z ogórków
  11. 2-3 łyżki śmietana 18%

Sposób przygotowania:

1. Gotuj żeberka na małym ogniu przez godzinę. Nie zapomnij dodać do nich kilku ziaren ziela angielskiego i liści laurowych.

Obrazek

2. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i ogórki podziel na mniejsze kawałki.

Obrazek

3. Po godzinie wyjmij żeberka z wody.

Obrazek

4. Dodaj do niej wcześniej obrane i pokrojone warzywa i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj sok z ogórków.

Obrazek

5. Jako kolejny składnik dodaj zahartowaną śmietankę. Nie wiesz jak to zrobić? Przelej do miski małą chochlę gotującego się wywaru i połącz ją ze śmietaną. Dopiero w takiej postaci możesz dodać śmietanę do przyszłej zupy.

Obrazek

6. Gotową zupę podawaj z żeberkami i świeżym koperkiem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥