Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach stanie się hitem nadchodzącej jesieni. Z taką pyszną zupką, żadna pogoda za oknem nie będzie nam straszna ?
Pyszności
11.09.2019 | aktual.: 12.09.2019 08:12
Składniki:
3 l woda
500 g żeberka wędzone
1/2 szkl. świeży koperek posiekany
4-5 szt. ziele angielskie;
3 szt. liście laurowe
3 szt. ziemniaki duże
2 szt. marchewki
2 szt. korzeń pietruszki
400 g ogórki kiszone
250 ml sok z ogórków
2-3 łyżki śmietana 18%
Sposób przygotowania:
1. Gotuj żeberka na małym ogniu przez godzinę. Nie zapomnij dodać do nich kilku ziaren ziela angielskiego i liści laurowych.
2. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i ogórki podziel na mniejsze kawałki.
3. Po godzinie wyjmij żeberka z wody.
4. Dodaj do niej wcześniej obrane i pokrojone warzywa i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj sok z ogórków.
5. Jako kolejny składnik dodaj zahartowaną śmietankę. Nie wiesz jak to zrobić? Przelej do miski małą chochlę gotującego się wywaru i połącz ją ze śmietaną. Dopiero w takiej postaci możesz dodać śmietanę do przyszłej zupy.
6. Gotową zupę podawaj z żeberkami i świeżym koperkiem. Smacznego!