Ogórki kiszone a kwaszone. Zobacz czym się różnią, by ich nie pomylić

Sezon na ogórki to czas, w którym w wielu polskich domach królują rozmaite przetwory. Najpopularniejsze wydają się być ogórki kiszone. Jednak, są i tacy, którzy przygotowują ogórki kwaszone. A czy wiesz, czym dokładnie różnią się kiszone ogórki od tych kwaszonych? Poznaj najważniejsze różnice. Będziesz zaskoczony.

ObrazekOgórki kiszone a kwaszone to ogromna różnica - Pyszności, fot. Canva
Karol Wiak

Lato to czas, gdy możesz sięgnąć po rozmaite receptury, które pozwolą ci przygotować przetwory na zimę. Na tej liście, nie może oczywiście zabraknąć ogórków. Jednak, czy zastanawiałeś się kiedyś, czym różnią się od siebie ogórki kiszone i kwaszone? Okazuje się, że kiszenie i kwaszenie to nieco odmienne procesy. Sprawdź nasze porównanie i poznaj szczegóły.

Czy kiszenie to jest to samo, co kwaszenie?

Na opakowaniach produktów spożywczych często spotyka się zarówno terminy "kiszone", jak i "kwaszone". W praktyce oba te terminy są używane zamiennie. Ale czy słusznie?

Proces kiszenia jest najstarszą metodą konserwacji żywności, która skutecznie zapobiega jej psuciu się. Opiera się na rozkładzie cukrów prostych obecnych w komórkach roślinnych na kwas mlekowy (zwykle w stężeniu 1-1,5 proc.) za pomocą bakterii kwasu mlekowego.

Obrazek
Kiszenie ogórków to najpopularniejsza forma przetworów z tych warzyw - Pyszności; Foto Canva.com

By uzyskać najlepszą jakość, proces kiszenia ogórków należy rozpocząć 7-8 godzin po ich zebraniu. W ten sposób zachowuje się świeżość surowca i zapobiega rozwojowi procesów gnilnych. Ważne jest również odpowiednie dobranie przypraw, które hamują rozwój pleśni i inne niepożądane mikroorganizmy.

Ogórki kiszone a kwaszone - co je różni?

Ogórki kwaszone są powszechnie dostępne na sklepowych półkach i często są mylone z ogórkami kiszonymi, mimo że są to zupełnie różne produkty. Podczas procesu kiszenia ogórków zachodzi fermentacja mlekowa, co nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Z kolei producenci ogórków kwaszonych przyspieszają ten proces, zalewając ogórki gotową zalewą, zwykle na bazie octu. Ogórki kwaszone mają więc inny, bardziej octowy zapach, są również nieco blade i mniej chrupiące niż ogórki kiszone.

Obrazek
Do kwaszenia ogórków najczęściej wykorzystuje się dodatkowo ocet - Pyszności; Foto Canva.com

Warto zaznaczyć, że ogórki kiszone mają większą wartość odżywczą i są bogate w probiotyki, co sprawia, że są zdrowsze od ogórków kwaszonych. Dlatego, jeśli planujesz użyć ogórków do dania obiadowego, zalecamy dokładne sprawdzenie etykiety produktu, aby nie dać się zmylić nazwie i wybrać ogórki odpowiednie do twoich preferencji. Pamiętaj, że ogórki kiszone mają unikalny smak i korzystne właściwości odżywcze, które mogą wzbogacić twoje posiłki. Jeśli jednak wolisz bardziej octowy smak i delikatniejszą konsystencję, ogórki kwaszone mogą być dla ciebie odpowiednim wyborem.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀