Nie tylko kapusta i ogórki. Upycham w słoikach i mam chrupiący dodatek do surówki
Istnieje powszechne przekonanie, że jedynymi warzywami odpowiednimi do kiszenia są ogórki i kapusta. Tymczasem, w rzeczywistości, prawie każde warzywo czy owoc może zostać poddane temu procesowi.
03.07.2024 13:44
W przeszłości, na przykład, kiszone jabłka były uważane za prawdziwy przysmak w kuchni kresowej. Te kwaśne, ale jednocześnie słodkie owoce były nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, kiszone jabłka były cenione jako składnik wielu potraw.
Kiszone jabłka to produkt, który nie tylko jest zdrowy, ale także smaczny. Można go używać do urozmaicenia różnych dań, takich jak surówki, sałatki, potrawy z fasolą czy mięsny gulasz. Wprowadzenie kiszonych jabłek do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, a także dodać niepowtarzalnego smaku do wielu tradycyjnych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Autorka bloga "Królestwo garów" proponuje swój sprawdzony przepis na kiszone jabłka. Radzi również, że najlepsze w tym celu będą antonówki. Jabłka powinny być nieduże, bez uszkodzeń, obić czy robaczków.
Kiszone jabłka - przepis
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 3-4 gałązki kopru,
- mała główka czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- liść chrzanu,
- 1 łyżka soli na pół litra wody,
- 1 łyżka cukru na pół litra wody.
Sposób przygotowania:
- Jabłka należy umyć i osuszyć. Naczynie (z zamknięciem) do kiszenia trzeba dokładnie wyszorować, a potem wyparzyć.
- Koper opłukać, czosnek obrać. Na dnie naczynia ułożyć 2 gałązki kopru, wrzucić kilka ząbków czosnku. Ułożyć jabłka. Włożyć chrzan, liść chrzanu, pozostały czosnek i koper.
- Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem i solą. Naczynie zamknąć, odstawić.
- Jabłka będą dobre po tygodniu. Kiszonych jabłek można używać do różnego rodzaju sałatek i surówek.