Nie tylko kapusta i ogórki. Upycham w słoikach i mam chrupiący dodatek do surówki

Istnieje powszechne przekonanie, że jedynymi warzywami odpowiednimi do kiszenia są ogórki i kapusta. Tymczasem, w rzeczywistości, prawie każde warzywo czy owoc może zostać poddane temu procesowi.

Kiszone jabłkaKiszone jabłka
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

W przeszłości, na przykład, kiszone jabłka były uważane za prawdziwy przysmak w kuchni kresowej. Te kwaśne, ale jednocześnie słodkie owoce były nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, kiszone jabłka były cenione jako składnik wielu potraw.

Kiszone jabłka to produkt, który nie tylko jest zdrowy, ale także smaczny. Można go używać do urozmaicenia różnych dań, takich jak surówki, sałatki, potrawy z fasolą czy mięsny gulasz. Wprowadzenie kiszonych jabłek do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, a także dodać niepowtarzalnego smaku do wielu tradycyjnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Autorka bloga "Królestwo garów" proponuje swój sprawdzony przepis na kiszone jabłka. Radzi również, że najlepsze w tym celu będą antonówki. Jabłka powinny być nieduże, bez uszkodzeń, obić czy robaczków.

Kiszone jabłka - przepis

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • 3-4 gałązki kopru,
  • mała główka czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • liść chrzanu,
  • 1 łyżka soli na pół litra wody,
  • 1 łyżka cukru na pół litra wody.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka należy umyć i osuszyć. Naczynie (z zamknięciem) do kiszenia trzeba dokładnie wyszorować, a potem wyparzyć.
  2. Koper opłukać, czosnek obrać. Na dnie naczynia ułożyć 2 gałązki kopru, wrzucić kilka ząbków czosnku. Ułożyć jabłka. Włożyć chrzan, liść chrzanu, pozostały czosnek i koper.
  3. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem i solą. Naczynie zamknąć, odstawić.
  4. Jabłka będą dobre po tygodniu. Kiszonych jabłek można używać do różnego rodzaju sałatek i surówek.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce