Taką sałatką zajadali się nasi dziadkowie. Teraz mało kto o niej pamięta
Dopóki ta sałatka nie znajdzie się na stole, o jej istnieniu nikt się nawet nie zająknie. Kiedy jednak ktoś już zdecyduje się ją przygotować, zawsze znika z talerzy jako pierwsza. Paradoks? Wyjdźmy mu naprzeciw i na następny obiad przyrządźmy sałatkę z pomidorów jak za dawnych lat!
13.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:21
Jakie smaki kojarzą ci się z dzieciństwem? Czy jest to zupa owocowa? A może traktowany dziś z dużą dozą podejrzliwości kogel-mogel? W przypadku wielu z nas jest to coś jeszcze innego, i chociaż wszyscy wychowywaliśmy się w różnych miejscach na mapie, nie ma osoby, która nie poznałaby smaku niegdyś bardzo popularnej sałatki z pomidorów i cebuli. Ta potrawa mogłaby być symbolem prostoty; jednocześnie takiej, która zaświadcza o trafności porzekadła, że czasami mniej znaczy więcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Już pierwszy kęs tej pysznej sałatki jest niczym kulinarny wehikuł czasu, który przenosi nas z powrotem w szczenięce lata. Dziadek zbiera pomidory, szczypior i cebulę z przydomowego ogródka, a babcia kroi te produkty, dodaje kilka przypraw i łyżkę czy dwie śmietany, po czym stawia na stole przed wygłodniałą po intensywnych zabawach na podwórku dziatwę. Prawda, że już niemal czujesz jej smak?
Dzisiaj na taką sałatkę można popatrzeć z jeszcze jednej perspektywy: świadomości żywieniowej. W dobie egzotycznych warzyw i owoców, niezwykłych mieszanek, które podpatrujemy w programach kulinarnych i modzie na hummus i awokado, zwykłe pomidory i cebula dalej zachwycają swoimi właściwościami prozdrowotnymi i pożywnością. Nie zamieniajmy ich więc, a jedynym udoskonaleniem sałatki jak za dawnych lat niech będzie dodanie do niej skyru czy jogurtu greckiego. I tyle!
Sałatka z pomidorów jak za dawnych lat
Składniki:
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki skyru.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w cienkie piórka, pomidory w kostkę lub grubiej, w ćwiartki.
- Oba warzywa przełóż do miski. Dodaj sól i pieprz, a następnie po dwie łyżki śmietany i skyru.
- Delikatnie wymieszaj, skosztuj. W razie potrzeby dopraw. Wierzch możesz posypać posiekanych szczypiorem lub od razu zabrać się za jedzenie. Smacznego!