Taką sałatką zajadali się nasi dziadkowie. Teraz mało kto o niej pamięta

Dopóki ta sałatka nie znajdzie się na stole, o jej istnieniu nikt się nawet nie zająknie. Kiedy jednak ktoś już zdecyduje się ją przygotować, zawsze znika z talerzy jako pierwsza. Paradoks? Wyjdźmy mu naprzeciw i na następny obiad przyrządźmy sałatkę z pomidorów jak za dawnych lat!

Sałatka z pomidorów jak za dawnych lat. Pamiętasz ją jeszcze?Sałatka z pomidorów jak za dawnych lat. Pamiętasz ją jeszcze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | azurita

Jakie smaki kojarzą ci się z dzieciństwem? Czy jest to zupa owocowa? A może traktowany dziś z dużą dozą podejrzliwości kogel-mogel? W przypadku wielu z nas jest to coś jeszcze innego, i chociaż wszyscy wychowywaliśmy się w różnych miejscach na mapie, nie ma osoby, która nie poznałaby smaku niegdyś bardzo popularnej sałatki z pomidorów i cebuli. Ta potrawa mogłaby być symbolem prostoty; jednocześnie takiej, która zaświadcza o trafności porzekadła, że czasami mniej znaczy więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Już pierwszy kęs tej pysznej sałatki jest niczym kulinarny wehikuł czasu, który przenosi nas z powrotem w szczenięce lata. Dziadek zbiera pomidory, szczypior i cebulę z przydomowego ogródka, a babcia kroi te produkty, dodaje kilka przypraw i łyżkę czy dwie śmietany, po czym stawia na stole przed wygłodniałą po intensywnych zabawach na podwórku dziatwę. Prawda, że już niemal czujesz jej smak?

Dzisiaj na taką sałatkę można popatrzeć z jeszcze jednej perspektywy: świadomości żywieniowej. W dobie egzotycznych warzyw i owoców, niezwykłych mieszanek, które podpatrujemy w programach kulinarnych i modzie na hummus i awokado, zwykłe pomidory i cebula dalej zachwycają swoimi właściwościami prozdrowotnymi i pożywnością. Nie zamieniajmy ich więc, a jedynym udoskonaleniem sałatki jak za dawnych lat niech będzie dodanie do niej skyru czy jogurtu greckiego. I tyle!

Sałatka z pomidorów jak za dawnych lat

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki skyru.
Sałatka z pomidorów to także właściwości prozdrowotne
Sałatka z pomidorów to także właściwości prozdrowotne © Canva | Werner Heiber

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, pomidory w kostkę lub grubiej, w ćwiartki.
  2. Oba warzywa przełóż do miski. Dodaj sól i pieprz, a następnie po dwie łyżki śmietany i skyru.
  3. Delikatnie wymieszaj, skosztuj. W razie potrzeby dopraw. Wierzch możesz posypać posiekanych szczypiorem lub od razu zabrać się za jedzenie. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej