Mięso zupełnie niedoceniane przez Polaków. Jest znacznie zdrowsze od kurczaka

Cielęcina jest na wagę złota. To jedno z najbardziej szlachetnych i najzdrowszych mięs, a mimo to w Polsce nadal nie jest doceniane. Warto mieć na uwadze, że cielęcina, z uwagi na swoją wartość odżywczą, może stać się zdrowszą alternatywą dla innych mięs.

Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs
Źródło zdjęć: © Canva | frederique wacquier

Jednym z głównych powodów, dla których na naszych stołach cielęcina pojawia się tylko epizodycznie, jest jej wysoka cena. Tak naprawdę rynek tego mięsa w Polsce funkcjonuje tylko na potrzeby eksportu. Kilogram tego mięsa kosztuje od 40 zł wzwyż - w zależności od tego czy chcemy wziąć tańszy mostek, czy droższy udziec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Dlaczego warto jeść cielęcinę?

Cielęcina to mięso młodego bydła, zazwyczaj w wieku od kilku tygodni do kilku miesięcy. Charakteryzuje się miękką i soczystą strukturą. Jest to wynik krótkiego okresu życia zwierząt oraz ich specjalnej diety, która często składa się z mleka. W 100 gramach cielęciny znajduje się aż 20 gramów białka i zaledwie 3,5 gramy tłuszczu. Co więcej, mięso to jest mniej kaloryczne niż wieprzowina czy wołowina, co sprawia, że jest dobrym wyborem dla osób dbających o linię.

Kolor mięsa cielęcego może się różnić w zależności od wieku zwierzęcia i sposobu jego chowu - może być niemal biały, jasnoróżowy lub intensywnie różowy. Najbardziej cenione jest mięso pochodzące od zwierząt w wieku 6-8 tygodni. Przy zakupie cielęciny warto zwrócić uwagę na jej wilgotność, połysk na powierzchni oraz delikatny, nieco kwaśny zapach. Ten specyficzny zapach jest zupełnie naturalny i wynika z faktu, że cielęta są karmione mlekiem.

Cielęcina jest bogata w białko wysokiej jakości, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do budowy i naprawy tkanek w organizmie człowieka. Ponadto stanowi źródło łatwo przyswajalnego żelaza, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na niedokrwistość. Zawiera również witaminy z grupy B, w tym B12, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.

Dlaczego warto jeść cielęcinę?
Dlaczego warto jeść cielęcinę? © Canva | frederique wacquier

Jak przygotować cielęcinę?

Przygotowanie cielęciny nie jest skomplikowane, ale wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Przede wszystkim mięso powinno być odpowiednio dobrane – najlepiej świeże i pochodzące od zaufanego dostawcy. Smak cielęciny będzie tym lepszym, im mniej zostanie zaburzony przyprawami, zwłaszcza tymi intensywnymi jak ziele angielskie czy liść laurowy.

Cielęcina to mięso delikatne, ale bardzo łatwo uczynić je twardym nieumiejętną obróbką. Ważne jest, by oprószyć ją solą pod koniec obróbki cieplnej. W przeciwnym razie wyjdzie twarda jak podeszwa. Cielęcina doskonale komponuje się z grzybami, cebulą, porem czy marchewką. Można ją dusić w winie, śmietance czy sosie pomidorowym. Najczęściej podaje się ją z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa