Najlepszy sos do makaronu. Robi się w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej restauracji

Sosy pomidorowe są nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie, a ich podstawowym składnikiem są, jak sama nazwa wskazuje, pomidory. Sos pomidorowy jest szczególnie kojarzony z kuchnią włoską, gdzie stanowi kluczowy składnik wielu tradycyjnych potraw. Przygotowanie podstawowego sosu nie jest trudne.

Jak zrobić podstawowy sos pomidorowy?Jak zrobić podstawowy sos pomidorowy?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Sosy pomidorowe są często wykorzystywane jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, ale szczególnie dobrze komponują się z makaronem. Pomidory są doskonałym składnikiem do przygotowania sosów, co wynika z ich bogatego smaku i miękkiego, wodnistego miąższu, który łatwo odparować, co eliminuje konieczność dodawania zagęszczaczy. Zobacz więc, jak zrobić prosty sos pomidorowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe pierogi w połączeniu z tym musem smakują jeszcze lepiej

Idealny sos pomidorowy. Do pizzy czy makaronu

Najprostsza wersja sosu pomidorowego składa się z miąższu pomidorowego i oliwy, które są gotowane na wolnym ogniu i doprawiane solą. Pomidory można uprzednio sparzyć i obrać, a także usunąć pestki, aby pozbyć się gorzkawego posmaku. Niektóre warianty sosu pomidorowego zawierają dodatkowo bulion lub wino. Co do przypraw to sos często zawiera bazylię, oregano, pietruszkę i pieprz, które nadają mu wyrazistego smaku.

W rzeczywistości sosy pomidorowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Na przykład popularnym rodzajem sosu pomidorowego jest ketchup, który jest podawany na zimno i występuje zarówno w wersjach słodkich, jak i ostrych. Początkowo był on używany w Chinach jako zaprawa do ryb. Współcześnie produkowany ketchup zawiera przede wszystkim pomidory, ocet, skrobię modyfikowaną, cukier, sól, cebulę i przyprawy.

Z Meksyku pochodzi salsa, znana jako pikantny sos pomidorowy. Klasyczna kuchnia francuska wyróżnia pięć sosów bazowych, wśród których znajduje się sos pomidorowy na bazie pomidorów i oliwy. Natomiast w kuchni włoskiej można wyróżnić różne typy sosu pomidorowego. Prosty sos dodawany do dania pasta al pomodoro zwykle zawiera świeże pomidory, oliwę, bazylię i inne świeże składniki. Wersje pikantne to na przykład puttanesca (z anchovis, kaparami i czosnkiem) lub arrabbiata (z czosnkiem i czerwonymi papryczkami chilli). Z Włoch pochodzi też sos marinara przygotowywany z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy © Pixabay

Jak zrobić szybki sos pomidorowy? Przepis

Składniki:

  • 1 puszka całych pomidorów lub 3 świeże,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 50 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • parmezan,
  • kilka liści bazylii,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • sól, cukier, pieprz.

Przygotowanie:​​​​​​​

  1. Pomidory posiekaj (świeże wcześniej obierz ze skóry). Ząbki czosnku rozgnieć.
  2. Na podgrzanej oliwie podsmaż lekko czosnek, następnie dodaj posiekane pomidory.
  3. Całość zamieszaj i dodaj nieco wody w razie potrzeby. Całość przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut. Na końcu dodaj do smaku cukier, sól i pieprz.
  4. Gotowy sos zblenduj, a następnie zagotuj na wolnym ogniu. Do gotującego się sosu dodaj zimne masło. Gotuj, aż składniki połączą się.
  5. Gotowy sos zdejmij z ognia, dopraw bazylią i oregano, posyp świeżo startym parmezanem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej