PrzepisDaniaNajlepszy sos do makaronu. Robi się w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej restauracji

Najlepszy sos do makaronu. Robi się w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej restauracji

Jak zrobić podstawowy sos pomidorowy?
Jak zrobić podstawowy sos pomidorowy?
Źródło zdjęć: © Pixabay
04.04.2024 15:41, aktualizacja: 04.04.2024 15:56

Sosy pomidorowe są nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie, a ich podstawowym składnikiem są, jak sama nazwa wskazuje, pomidory. Sos pomidorowy jest szczególnie kojarzony z kuchnią włoską, gdzie stanowi kluczowy składnik wielu tradycyjnych potraw. Przygotowanie podstawowego sosu nie jest trudne.

Sosy pomidorowe są często wykorzystywane jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, ale szczególnie dobrze komponują się z makaronem. Pomidory są doskonałym składnikiem do przygotowania sosów, co wynika z ich bogatego smaku i miękkiego, wodnistego miąższu, który łatwo odparować, co eliminuje konieczność dodawania zagęszczaczy. Zobacz więc, jak zrobić prosty sos pomidorowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny sos pomidorowy. Do pizzy czy makaronu

Najprostsza wersja sosu pomidorowego składa się z miąższu pomidorowego i oliwy, które są gotowane na wolnym ogniu i doprawiane solą. Pomidory można uprzednio sparzyć i obrać, a także usunąć pestki, aby pozbyć się gorzkawego posmaku. Niektóre warianty sosu pomidorowego zawierają dodatkowo bulion lub wino. Co do przypraw to sos często zawiera bazylię, oregano, pietruszkę i pieprz, które nadają mu wyrazistego smaku.

W rzeczywistości sosy pomidorowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Na przykład popularnym rodzajem sosu pomidorowego jest ketchup, który jest podawany na zimno i występuje zarówno w wersjach słodkich, jak i ostrych. Początkowo był on używany w Chinach jako zaprawa do ryb. Współcześnie produkowany ketchup zawiera przede wszystkim pomidory, ocet, skrobię modyfikowaną, cukier, sól, cebulę i przyprawy.

Z Meksyku pochodzi salsa, znana jako pikantny sos pomidorowy. Klasyczna kuchnia francuska wyróżnia pięć sosów bazowych, wśród których znajduje się sos pomidorowy na bazie pomidorów i oliwy. Natomiast w kuchni włoskiej można wyróżnić różne typy sosu pomidorowego. Prosty sos dodawany do dania pasta al pomodoro zwykle zawiera świeże pomidory, oliwę, bazylię i inne świeże składniki. Wersje pikantne to na przykład puttanesca (z anchovis, kaparami i czosnkiem) lub arrabbiata (z czosnkiem i czerwonymi papryczkami chilli). Z Włoch pochodzi też sos marinara przygotowywany z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy© Pixabay

Jak zrobić szybki sos pomidorowy? Przepis

Składniki:

  • 1 puszka całych pomidorów lub 3 świeże,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 50 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • parmezan,
  • kilka liści bazylii,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • sól, cukier, pieprz.

Przygotowanie:​​​​​​​

  1. Pomidory posiekaj (świeże wcześniej obierz ze skóry). Ząbki czosnku rozgnieć.
  2. Na podgrzanej oliwie podsmaż lekko czosnek, następnie dodaj posiekane pomidory.
  3. Całość zamieszaj i dodaj nieco wody w razie potrzeby. Całość przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut. Na końcu dodaj do smaku cukier, sól i pieprz.
  4. Gotowy sos zblenduj, a następnie zagotuj na wolnym ogniu. Do gotującego się sosu dodaj zimne masło. Gotuj, aż składniki połączą się.
  5. Gotowy sos zdejmij z ognia, dopraw bazylią i oregano, posyp świeżo startym parmezanem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także