Jedz zamiast zwykłego jogurtu. Twój metabolizm tak przyśpieszy, że znikną krępujące boczki

Skyr został okrzyknięty dietetycznym hitem. Zwiera duże ilości białka, jest sycącym i niskotłuszczowym produktem. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją i śmietankowym smakiem. Tak jak większość fermentowanych produktów skyr korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz wspomaga procesy metaboliczne.

ObrazekSkyr wpływa na poprawę metabolizmu - Pyszności; Fot.Adobe Stock
SKOMENTUJ

Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczarski, rodzaj jogurtu o gęstej konsystencji, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Wytwarza się go ze zsiadłego mleka krowiego, które najpierw jest podgrzewane, a następnie dodawane są do niego specjalne kultury bakterii jogurtowych. Proces fermentacji trwa około 24 godziny, co sprawia, że skyr jest nie tylko bogaty w białko, ale także ma niską zawartość tłuszczu. Ten islandzki przysmak ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Skyr na odchudzanie. Przyspiesza metabolizm

Skyr jest bardzo bogaty w białko, które jest kluczowym składnikiem diety wspierającej zdrowy metabolizm. Białko pomaga w budowaniu i utrzymaniu masy mięśniowej, co może zwiększyć metaboliczne tętno spoczynkowe - ilość kalorii, które ciało spala, gdy jest w spoczynku. Ponadto, białko ma wpływ na proces termogenezy, czyli termicznego spalania kalorii przez organizm. To również wpływa na poprawę metabolizmu, ponieważ organizm potrzebuje energii do trawienia, przyswajania i przetwarzania białka.

Skyr jest naturalnym źródłem probiotyków, które mają korzystny wpływ na zdrowie jelit. Badania sugerują, że zdrowa flora jelitowa odgrywa niemałą rolę w regulacji metabolizmu. Ponadto, w porównaniu z innymi jogurtami, skyr zawiera mniej cukru, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Co więcej, jogurt ten jest również źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym wapnia i witaminy B12, które są niezbędne dla zdrowego metabolizmu.

Obrazek
Skyr, islandzki jogurt - Pyszności; foto: Adobe Stock

Co daje jedzenie skyru? Czy warto włączyć go do diety?

Ze względu na wysoką zawartość białka, skyr jest doskonałym wyborem dla osób trenujących lub stawiających na zdrową dietę. Białko pomaga w budowie i regeneracji mięśni, a także utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Produkt ten jest również bogaty w witaminy i minerały, takie jak wapń, witamina D i B12. Wapń jest niezbędny do zdrowego rozwoju kości i zębów, natomiast witamina D i B12 wspierają układ odpornościowy i funkcjonowanie mózgu.

Co więcej, skyr jest niskokaloryczny oraz ma niską zawartość węglowodanów, co czyni go idealnym wyborem dla osób zmagających się z nadwagą lub stosujących dietę o niskiej zawartości węglowodanów. Można go spożywać jako przekąskę między posiłkami, aby utrzymać poziom energii i uniknąć napadów głodu. Skyr jest dostępny w różnych smakach, ale najlepiej jednak sięgać po ten naturalny, ponieważ smakowe mogą mieć spory dodatek cukru. Jogurt ten można jeść samodzielnie, dodawać do smoothie, musli czy stosować jako składnik różnych deserów. Możliwości są praktycznie nieograniczone.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza