Jedz zamiast zwykłego jogurtu. Twój metabolizm tak przyśpieszy, że znikną krępujące boczki
Skyr został okrzyknięty dietetycznym hitem. Zwiera duże ilości białka, jest sycącym i niskotłuszczowym produktem. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją i śmietankowym smakiem. Tak jak większość fermentowanych produktów skyr korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz wspomaga procesy metaboliczne.
12.06.2023 | aktual.: 12.06.2023 20:08
Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczarski, rodzaj jogurtu o gęstej konsystencji, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Wytwarza się go ze zsiadłego mleka krowiego, które najpierw jest podgrzewane, a następnie dodawane są do niego specjalne kultury bakterii jogurtowych. Proces fermentacji trwa około 24 godziny, co sprawia, że skyr jest nie tylko bogaty w białko, ale także ma niską zawartość tłuszczu. Ten islandzki przysmak ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Skyr na odchudzanie. Przyspiesza metabolizm
Skyr jest bardzo bogaty w białko, które jest kluczowym składnikiem diety wspierającej zdrowy metabolizm. Białko pomaga w budowaniu i utrzymaniu masy mięśniowej, co może zwiększyć metaboliczne tętno spoczynkowe - ilość kalorii, które ciało spala, gdy jest w spoczynku. Ponadto, białko ma wpływ na proces termogenezy, czyli termicznego spalania kalorii przez organizm. To również wpływa na poprawę metabolizmu, ponieważ organizm potrzebuje energii do trawienia, przyswajania i przetwarzania białka.
Skyr jest naturalnym źródłem probiotyków, które mają korzystny wpływ na zdrowie jelit. Badania sugerują, że zdrowa flora jelitowa odgrywa niemałą rolę w regulacji metabolizmu. Ponadto, w porównaniu z innymi jogurtami, skyr zawiera mniej cukru, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Co więcej, jogurt ten jest również źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym wapnia i witaminy B12, które są niezbędne dla zdrowego metabolizmu.
Zobacz także
Co daje jedzenie skyru? Czy warto włączyć go do diety?
Ze względu na wysoką zawartość białka, skyr jest doskonałym wyborem dla osób trenujących lub stawiających na zdrową dietę. Białko pomaga w budowie i regeneracji mięśni, a także utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Produkt ten jest również bogaty w witaminy i minerały, takie jak wapń, witamina D i B12. Wapń jest niezbędny do zdrowego rozwoju kości i zębów, natomiast witamina D i B12 wspierają układ odpornościowy i funkcjonowanie mózgu.
Co więcej, skyr jest niskokaloryczny oraz ma niską zawartość węglowodanów, co czyni go idealnym wyborem dla osób zmagających się z nadwagą lub stosujących dietę o niskiej zawartości węglowodanów. Można go spożywać jako przekąskę między posiłkami, aby utrzymać poziom energii i uniknąć napadów głodu. Skyr jest dostępny w różnych smakach, ale najlepiej jednak sięgać po ten naturalny, ponieważ smakowe mogą mieć spory dodatek cukru. Jogurt ten można jeść samodzielnie, dodawać do smoothie, musli czy stosować jako składnik różnych deserów. Możliwości są praktycznie nieograniczone.