Jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Polacy wciąż nie mogą się do niego przekonać i omijają w sklepie

W Polsce karczochy nie są jeszcze tak popularne jak w krajach Południa, a szkoda, bo to jedne z najzdrowszych i najstarszych warzyw na świecie. Wyciągi z karczochów są często obecne w kosmetykach, a także suplementach wspierających funkcjonowanie układu pokarmowego.

Karczoch przekrojony na półKarczoch przekrojony na pół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | izaskun

Karczoch zwyczajny, z uwagi na panujący klimat, jest warzywem niezwykle rzadko uprawianym w Polsce, ale popularnością cieszy się w krajach basenu Morza Śródziemnego, na Wyspach Kanaryjskich, w Egipcie, w krajach Azji i Ameryki Południowej. Co ciekawe, karczochy są uważane za najstarsze warzywa uprawiane przez ludzi oraz za jedne z najzdrowszych. Zobacz, dlaczego warto się do nich przekonać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowo-szpinakowe kotleciki pokochała cała moja rodzina. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Dlaczego warto jeść karczochy?

Karczochy są bogate w antyoksydanty, takie jak cynaryna i sylimaryna, które wspomagają zdrowie wątroby i mogą przyczyniać się do regeneracji tkanki wątrobowej. Zawierają również inulinę, rodzaj błonnika, który działa jako prebiotyk, wspierając zdrową florę bakteryjną w jelitach. Badania wykazały, że ekstrakty z karczocha mogą obniżać poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosić dobry cholesterol (HDL), co jest korzystne dla zdrowia sercowo-naczyniowego. Karczochy są również źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy K, magnezu i potasu.

Karczochy mają zdolność wspomagania procesu odchudzania. Przyspieszają przemianę materii, co pozwala na szybsze pozbycie się niechcianych kilogramów. Wyciąg z karczocha jest często wykorzystywany jako składnik różnego rodzaju tabletek i suplementów diety wspomagających odchudzanie.

Jednym z największych atutów karczocha jest jego bogactwo w antyoksydanty, takie jak rutyna, kwercyna, kwas galusowy, luteolina, kwas chlorogenowy, antocyjany, cynaryna i sylimaryna. Dzięki nim warzywo może skutecznie zapobiegać powstawaniu nowotworów.

Karczochy to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie
Karczochy to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie © Pixabay

Jak przygotować karczochy do jedzenia?

W Polsce coraz częściej można spotkać świeże karczochy w sprzedaży, szczególnie na przełomie wiosny i lata. Warto wtedy zwrócić uwagę na wygląd liści – powinny być twarde, ostre i zielone. Spożywany jest pąk kwiatowy karczocha, jednak przed spożyciem należy usunąć stwardniałe łuski i dotrzeć do soczystego dna kwiatowego, zwanego sercem karczocha.

Przygotowanie karczocha do spożycia wymaga kilku kroków. Przede wszystkim karczochy należy dokładnie umyć. Następnie z karczocha należy odkroić twardy czubek, a potem obrać zdrewniałe zewnętrzne liście. Po pokrojeniu dobrze jest natrzeć karczoch sokiem z cytryny, co pozwoli zapobiec utlenianiu się dobroczynnych związków i ciemnieniu warzywa.

Zastosowanie karczochów w kuchni

Karczochy są wszechstronnym składnikiem kulinarnym. Mogą być gotowane na parze, duszone, pieczone, a nawet marynowane. Ich delikatny, nieco orzechowy smak sprawia, że doskonale komponują się z różnymi składnikami, takimi jak czosnek, cytryna, pietruszka czy oliwa. W kuchni śródziemnomorskiej często są serwowane z sosami na bazie majonezu lub vinaigrette.

Karczochy można spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Gotuje się je przez 30-40 minut w posolonej wodzie, z dodatkiem liścia laurowego, czosnku i cytryny. Tak przygotowane karczochy są smaczne bez dodatkowego przyprawiania, ale warto je skropić jeszcze cytryną i oliw oraz dodać świeżo zmielonego pieprzu.

Z surowych młodych karczochów można przyrządzić sałatkę. Miękkie części warzywa należy posiekać drobno, po czym dodać do nich oliwę, czosnek, pieprz, sól, czosnek lub sos winegret. Karczochy doskonale komponują się z aromatycznymi ziołami, takimi jak bazylia, a także z cytryną, pomidorami, anchois oraz jajkami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę