Francuzki piją ten napój do posiłków. Dzięki temu zawsze mają płaskie brzuchy i nie narzekają na wzdęcia

Zanim sięgniesz po specyfiki z apteki, które pomogłyby rozwiązać problem uporczywych wzdęć, spróbuj naturalnego sposobu na walkę z kłopotliwymi objawami. Ten patent doskonale znają Francuzki i z powodzeniem od lat sięgają po ten płyn.

Karczochy- PysznościKarczochy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Karczochy w Polsce to mocno niedocenianie warzywo. Poza oczywistymi walorami smakowymi niosą za sobą również szereg właściwości prozdrowotnych. W szczególności zwrócić powinny na niego uwagę osoby, które borykają się z problemem wzdęć oraz kłopotami z wątrobą. To warzywa zdecydowanie częściej powinno gościć w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chleb ziemniaczany z mozzarellą. Idealnie puszysty i wilgotny

Karczochy- właściwości

Te niepozorne warzywa są niezwykle bogate w dużą ilość witamin, minerałów i antyoksydantów. Karczochy są bogate w błonnik, który jest korzystny dla układu pokarmowego. Błonnik pomaga w regulowaniu trawienia, zapobiega zaparciom i może obniżać poziom cholesterolu. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.

Karczoch działa jak skuteczny środek moczopędny, pomagając organizmowi pozbyć się nadmiaru zatrzymanych płynów. Dodatkowo przeciwdziała objawom chorób zapalnych, takich jak dna moczanowa i zapalenie stawów.

Artichokes. (Photo by: GHI-Plexi/UCG/Universal Images Group via Getty Images)
Artichokes. (Photo by: GHI-Plexi/UCG/Universal Images Group via Getty Images) © GETTY | UCG

Woda z karczochów

Napar z karczocha może pomóc w procesie odchudzania, a także wspomóc pracę wątroby. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i wody jedzenie karczochów korzystnie wpływa na proces trawienia. Wspomaga naturalne wchłanianie składników odżywczych i może pomóc w łagodzeniu powszechnych dolegliwości, takich jak niestrawność.

Inulina zawarta w ekstrakcie z liści opóźnia wchłanianie cukrów z pożywienia i pomaga w regulacji przemiany węglowodanowej. Napój przygotowywany z liści karczocha jest często wykorzystywany jako naturalny środek przy walce z problemami związanymi z wątrobą.

Jak zrobić sok z karczocha?

Po drogocenny napar sięgają często Francuzki, w których kuchniach częściej niż w polskich goszczą karczochy. Aby przygotować napar, wystarczy trzy duże, oczyszczone karczochy zalać litrem wody i gotować przez 15 minut. Po tym czasie należy zdjąć garnek z palnika, przykryć pokrywką i odstawić, aby całość dobrze się zaparzyła.

Szklankę gotowego naparu wypijaj godzinę przed śniadaniem i obiadem. Możesz przygotować również większą ilość i przechowywać w lodówce do 7 dni. Aby odczuć efekt, warto zadbać o systematyczność. Po 2-3 tygodniach regularnego picia zauważysz różnicę w funkcjonowaniu swojego układu pokarmowego.

Karczochy- Pyszności
Karczochy- Pyszności © Canva
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"