Francuzki piją ten napój do posiłków. Dzięki temu zawsze mają płaskie brzuchy i nie narzekają na wzdęcia
Zanim sięgniesz po specyfiki z apteki, które pomogłyby rozwiązać problem uporczywych wzdęć, spróbuj naturalnego sposobu na walkę z kłopotliwymi objawami. Ten patent doskonale znają Francuzki i z powodzeniem od lat sięgają po ten płyn.
04.09.2023 | aktual.: 04.09.2023 09:26
Karczochy w Polsce to mocno niedocenianie warzywo. Poza oczywistymi walorami smakowymi niosą za sobą również szereg właściwości prozdrowotnych. W szczególności zwrócić powinny na niego uwagę osoby, które borykają się z problemem wzdęć oraz kłopotami z wątrobą. To warzywa zdecydowanie częściej powinno gościć w kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karczochy- właściwości
Te niepozorne warzywa są niezwykle bogate w dużą ilość witamin, minerałów i antyoksydantów. Karczochy są bogate w błonnik, który jest korzystny dla układu pokarmowego. Błonnik pomaga w regulowaniu trawienia, zapobiega zaparciom i może obniżać poziom cholesterolu. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.
Karczoch działa jak skuteczny środek moczopędny, pomagając organizmowi pozbyć się nadmiaru zatrzymanych płynów. Dodatkowo przeciwdziała objawom chorób zapalnych, takich jak dna moczanowa i zapalenie stawów.
Woda z karczochów
Napar z karczocha może pomóc w procesie odchudzania, a także wspomóc pracę wątroby. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i wody jedzenie karczochów korzystnie wpływa na proces trawienia. Wspomaga naturalne wchłanianie składników odżywczych i może pomóc w łagodzeniu powszechnych dolegliwości, takich jak niestrawność.
Inulina zawarta w ekstrakcie z liści opóźnia wchłanianie cukrów z pożywienia i pomaga w regulacji przemiany węglowodanowej. Napój przygotowywany z liści karczocha jest często wykorzystywany jako naturalny środek przy walce z problemami związanymi z wątrobą.
Jak zrobić sok z karczocha?
Po drogocenny napar sięgają często Francuzki, w których kuchniach częściej niż w polskich goszczą karczochy. Aby przygotować napar, wystarczy trzy duże, oczyszczone karczochy zalać litrem wody i gotować przez 15 minut. Po tym czasie należy zdjąć garnek z palnika, przykryć pokrywką i odstawić, aby całość dobrze się zaparzyła.
Szklankę gotowego naparu wypijaj godzinę przed śniadaniem i obiadem. Możesz przygotować również większą ilość i przechowywać w lodówce do 7 dni. Aby odczuć efekt, warto zadbać o systematyczność. Po 2-3 tygodniach regularnego picia zauważysz różnicę w funkcjonowaniu swojego układu pokarmowego.