Wybuchają na talerzu i pozostawiają swąd spalonej petardy. Eksplozje warzyw zdarzają się częściej, niż myślisz

"Kobieta zszokowana eksplodującym karczochem wezwała policję" - informowały nagłówki włoskich portali po tym, jak w Varese (na północy Włoch) warzywo eksplodowało podczas krojenia. "Wybuchowe karczochy istnieją, a jeden przytrafił się mnie" - skomentowała później Włoszka, która była świadkiem zdarzenia. Czym więc są wybuchające karczochy? I czy są niebezpieczne?

Czym są eksplodujące karczochy? Czym są eksplodujące karczochy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karczoch zwyczajny, z uwagi na panujący klimat, jest warzywem niezwykle rzadko uprawianym w Polsce, popularnością cieszy się jednak w krajach basenu Morza Śródziemnego, na Wyspach Kanaryjskich, w Egipcie, w krajach Azji i Ameryki Południowej. Co ciekawe, karczochy są uważane za najstarsze warzywa uprawiane przez ludzi. Okazuje się jednak, że nawet one potrafią zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Karczoch wybuchł podczas krojenia. „Na nożu pozostał ślad sadzy”

Zdarzenie miało miejsce kilka tygodni temu. Kobieta, która opowiedziała o wszystkim w mediach społecznościowych, zaznaczyła, że nic poważnego się nie stało. Zdradziła jednak, że sytuacja wytrąciła ją z równowagi.

- Czyściłam warzywo. Zaczęłam od liści na dole, żeby dostać się do górnej części, gdzie karczoch jest jaśniejszy. Kiedy ukroiłam go po raz drugi, pojawiła się iskra, potem odgłos wybuchu i smuga dymu. Na nożu pozostał ślad sadzy. Zapach był taki sam, jaki zostaje w powietrzu po odpaleniu petardy - cytuje słowa kobiety włoski portal Varese News.

Nie był to incydent. W grudniu 2013 roku we włoskiej miejscowości Olgiate Molgora również doszło do eksplozji karczocha podczas krojenia, o czym policję poinformowała zaniepokojona kobieta, która była świadkiem eksplozji. Jak donosi lokalna prasa, tego samego dnia w całych Włoszech miało miejsce kilka podobnych zdarzeń, w wyniku których kilka osób uległo poparzeniom. Powiadomiono więc policję w Olginate i kierowników supermarketów, którzy natychmiast usunęli z rynku wszystkie karczochy wystawione na ladach. Podobne zdarzenia odnotowano w 2003 r. i w 2008 r. również we Włoszech.

Karczochy
Karczochy © Pixabay

Dlaczego karczochy wybuchają?

Wybuchające karczochy rzeczywiście się zdarzają. Reakcję można wytłumaczyć naukowo. Okazuje się, że eksplozje karczochów mogą być spowodowane azotanem amonu, czyli saletrą amonową, która jest jednym z najczęściej stosowanych nawozów. Warto dodać, że azotan amonu jest też składnikiem wielu rodzajów materiałów wybuchowych.

Wystarczy, że odrobina nawozu dostanie się do główki, gdzie zaschnie, by mogło dojść do wybuchu. Jedna z tez głosi, że reakcję powoduje gwałtowny ruch lub ciepło - wygenerowane np. podczas szybkiego szatkowania karczocha. Co więcej, samo podgrzanie warzywa również może spowodować eksplozję. Istotne jest, że reakcji można zapobiec, dokładnie myjąc warzywo.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯