Wybuchają na talerzu i pozostawiają swąd spalonej petardy. Eksplozje warzyw zdarzają się częściej, niż myślisz

"Kobieta zszokowana eksplodującym karczochem wezwała policję" - informowały nagłówki włoskich portali po tym, jak w Varese (na północy Włoch) warzywo eksplodowało podczas krojenia. "Wybuchowe karczochy istnieją, a jeden przytrafił się mnie" - skomentowała później Włoszka, która była świadkiem zdarzenia. Czym więc są wybuchające karczochy? I czy są niebezpieczne?

Czym są eksplodujące karczochy? Czym są eksplodujące karczochy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karczoch zwyczajny, z uwagi na panujący klimat, jest warzywem niezwykle rzadko uprawianym w Polsce, popularnością cieszy się jednak w krajach basenu Morza Śródziemnego, na Wyspach Kanaryjskich, w Egipcie, w krajach Azji i Ameryki Południowej. Co ciekawe, karczochy są uważane za najstarsze warzywa uprawiane przez ludzi. Okazuje się jednak, że nawet one potrafią zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Karczoch wybuchł podczas krojenia. „Na nożu pozostał ślad sadzy”

Zdarzenie miało miejsce kilka tygodni temu. Kobieta, która opowiedziała o wszystkim w mediach społecznościowych, zaznaczyła, że nic poważnego się nie stało. Zdradziła jednak, że sytuacja wytrąciła ją z równowagi.

- Czyściłam warzywo. Zaczęłam od liści na dole, żeby dostać się do górnej części, gdzie karczoch jest jaśniejszy. Kiedy ukroiłam go po raz drugi, pojawiła się iskra, potem odgłos wybuchu i smuga dymu. Na nożu pozostał ślad sadzy. Zapach był taki sam, jaki zostaje w powietrzu po odpaleniu petardy - cytuje słowa kobiety włoski portal Varese News.

Nie był to incydent. W grudniu 2013 roku we włoskiej miejscowości Olgiate Molgora również doszło do eksplozji karczocha podczas krojenia, o czym policję poinformowała zaniepokojona kobieta, która była świadkiem eksplozji. Jak donosi lokalna prasa, tego samego dnia w całych Włoszech miało miejsce kilka podobnych zdarzeń, w wyniku których kilka osób uległo poparzeniom. Powiadomiono więc policję w Olginate i kierowników supermarketów, którzy natychmiast usunęli z rynku wszystkie karczochy wystawione na ladach. Podobne zdarzenia odnotowano w 2003 r. i w 2008 r. również we Włoszech.

Karczochy
Karczochy © Pixabay

Dlaczego karczochy wybuchają?

Wybuchające karczochy rzeczywiście się zdarzają. Reakcję można wytłumaczyć naukowo. Okazuje się, że eksplozje karczochów mogą być spowodowane azotanem amonu, czyli saletrą amonową, która jest jednym z najczęściej stosowanych nawozów. Warto dodać, że azotan amonu jest też składnikiem wielu rodzajów materiałów wybuchowych.

Wystarczy, że odrobina nawozu dostanie się do główki, gdzie zaschnie, by mogło dojść do wybuchu. Jedna z tez głosi, że reakcję powoduje gwałtowny ruch lub ciepło - wygenerowane np. podczas szybkiego szatkowania karczocha. Co więcej, samo podgrzanie warzywa również może spowodować eksplozję. Istotne jest, że reakcji można zapobiec, dokładnie myjąc warzywo.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości