PoradyPod żadnym pozorem nie wyrzucaj przeterminowanej kaszy. Możesz ją jeszcze wykorzystać

Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj przeterminowanej kaszy. Możesz ją jeszcze wykorzystać

Jak wykorzystać przeterminowaną kaszę gryczaną?
Jak wykorzystać przeterminowaną kaszę gryczaną?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | studiobaklazan.pl

25.05.2024 15:56, aktual.: 25.05.2024 17:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz w domu woreczek przeterminowanej kaszy gryczanej? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Choć nie nadaje się już do spożycia, możesz wykorzystać ją do przygotowania domowego nawozu.

Kasza gryczana to jedna z tych rzeczy, która znajduje się w niemalże każdej kuchennej szafce. Można zastąpić nią makaron, ryż czy ziemniaki, a także wykorzystać ją do wielu potraw, m.in. chleba czy hołbuciów bielkowskich.

Wystarczy wrzucić ją do wrzącej wody i gotować przez 15-20 minut, aby otrzymać zdrowy dodatek do obiadu. Kasza gryczana to źródło wielu cennych witamin, ale przygotowujemy ją wyjątkowo rzadko. Jednak jeśli masz w domu opakowanie przeterminowanej kaszy, nie wyrzucaj jej. Przygotuj domowy nawóz z kaszy, który odżywi młode rośliny i kwiaty doniczkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kasza gryczana — źródło cennych substancji odżywczych

Kasza gryczana jest starsza od ziemniaków. Uprawiano ją już 6000 lat p.n.e. Pochodzi z Chin, jednak w szybkim czasie rozprzestrzeniła się po całej Azji. W XIV zawitała do Europy, gdzie z miejsca stała się jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Już wtedy ceniono ją za wyjątkowy smak, zapach, a także liczne właściwości prozdrowotne.

W kaszy gryczanej znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak mangan, miedź, magnez, żelazo, fosfor, niacyna, kwas foliowy czy witaminy z grupy B. W ziarenkach skrywają się również polifenoleflawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój chorób i starzenie się organizmu.

Regularne spożywanie kaszy gryczanej wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Przeciwdziała rozwojowi wielu groźnych chorób, a także reguluje poziom cukru we krwi.

Nie wyrzucaj przeterminowanej kaszy. Wykorzystaj ją do przygotowania nawozu

W trakcie sprzątania szafek kuchennych można natknąć się na kilka zapomnianych i... przeterminowanych skarbów. Jeśli w twojej szafce znalazła się stara kasza gryczana, nie wyrzucaj jej. Choć nie nadaje się już do spożycia, możesz wykorzystać ją do przygotowania domowego nawozu do roślin ogrodowych i kwiatów. Taka odżywka dostarczy im miedzi, magnezu, żelaza i fosforu, czyli składników, które są niezbędne do ich prawidłowego rozwoju.

Jak zrobić nawóz z kaszy gryczanej? Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej dużą garść kaszy i zalej ją litrem chłodnej wody. Odstaw miskę w chłodnie i ciemne miejsce na całą dobę. Po tym czasie przelej odżywkę przez sitko i podlej nią rośliny. Nawóz sprawdzi się w przypadku wszystkich roślin zielonych (tj. skrzydłokwiat, zamiokulkas, monstera), a także młodych sadzonek warzyw. Stosuj go raz w tygodniu, a już po miesiącu zauważysz nowe liście.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także