Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj przeterminowanej kaszy. Możesz ją jeszcze wykorzystać

Masz w domu woreczek przeterminowanej kaszy gryczanej? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Choć nie nadaje się już do spożycia, możesz wykorzystać ją do przygotowania domowego nawozu.

Jak wykorzystać przeterminowaną kaszę gryczaną?Jak wykorzystać przeterminowaną kaszę gryczaną?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | studiobaklazan.pl

Kasza gryczana to jedna z tych rzeczy, która znajduje się w niemalże każdej kuchennej szafce. Można zastąpić nią makaron, ryż czy ziemniaki, a także wykorzystać ją do wielu potraw, m.in. chleba czy hołbuciów bielkowskich.

Wystarczy wrzucić ją do wrzącej wody i gotować przez 15-20 minut, aby otrzymać zdrowy dodatek do obiadu. Kasza gryczana to źródło wielu cennych witamin, ale przygotowujemy ją wyjątkowo rzadko. Jednak jeśli masz w domu opakowanie przeterminowanej kaszy, nie wyrzucaj jej. Przygotuj domowy nawóz z kaszy, który odżywi młode rośliny i kwiaty doniczkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Kasza gryczana — źródło cennych substancji odżywczych

Kasza gryczana jest starsza od ziemniaków. Uprawiano ją już 6000 lat p.n.e. Pochodzi z Chin, jednak w szybkim czasie rozprzestrzeniła się po całej Azji. W XIV zawitała do Europy, gdzie z miejsca stała się jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Już wtedy ceniono ją za wyjątkowy smak, zapach, a także liczne właściwości prozdrowotne.

W kaszy gryczanej znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak mangan, miedź, magnez, żelazo, fosfor, niacyna, kwas foliowy czy witaminy z grupy B. W ziarenkach skrywają się również polifenoleflawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój chorób i starzenie się organizmu.

Regularne spożywanie kaszy gryczanej wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Przeciwdziała rozwojowi wielu groźnych chorób, a także reguluje poziom cukru we krwi.

Nie wyrzucaj przeterminowanej kaszy. Wykorzystaj ją do przygotowania nawozu

W trakcie sprzątania szafek kuchennych można natknąć się na kilka zapomnianych i... przeterminowanych skarbów. Jeśli w twojej szafce znalazła się stara kasza gryczana, nie wyrzucaj jej. Choć nie nadaje się już do spożycia, możesz wykorzystać ją do przygotowania domowego nawozu do roślin ogrodowych i kwiatów. Taka odżywka dostarczy im miedzi, magnezu, żelaza i fosforu, czyli składników, które są niezbędne do ich prawidłowego rozwoju.

Jak zrobić nawóz z kaszy gryczanej? Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej dużą garść kaszy i zalej ją litrem chłodnej wody. Odstaw miskę w chłodnie i ciemne miejsce na całą dobę. Po tym czasie przelej odżywkę przez sitko i podlej nią rośliny. Nawóz sprawdzi się w przypadku wszystkich roślin zielonych (tj. skrzydłokwiat, zamiokulkas, monstera), a także młodych sadzonek warzyw. Stosuj go raz w tygodniu, a już po miesiącu zauważysz nowe liście.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯