PrzepisGrillZawijam kaszankę z tymi dodatkami i wrzucam na ruszt. Lepszej nigdy nie jadłam

Zawijam kaszankę z tymi dodatkami i wrzucam na ruszt. Lepszej nigdy nie jadłam

Kaszanka w papilotach  - Pyszności
Kaszanka w papilotach - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
30.04.2024 14:00

Podczas majowego grillowania na moim ruszcie nie może zabraknąć kaszanki. Wiele osób na samą myśl krzywi się z niechęcią, ale ten prosty przepis może łatwo ją odczarować.

Gdy przygotowuję kaszankę w papilotach z dodatkiem jabłek, ręce zacierają nawet ci, którzy na co dzień od niej stronią. Smak podkręca dodatek wędzonej śliwki - kaszanka świetnie smakuje z kwaśną i słodką nutą owoców. Grillowanie wydobywa z kaszanki to, co najlepsze, nadając jej chrupką skórkę i intensywny aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszanka w papilotach

Kaszanka grillowana w papilotach to jedno z moich ulubionych dań z rusztu. Dodatek suszonych śliwek i jabłka wprowadza słodycz, która doskonale komponuje się z wytrawną kaszanką. Majeranek, czosnek i cebula nadają całości charakteru i sprawiają, że danie nie jest mdłe.

Kaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdego
Kaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdego© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowana kaszanka jest soczysta i pełna smaku. Możesz zawijać ją w folię aluminiową lub w papier do pieczenia. W przypadku tego drugiego uważaj, aby nie spalić go od płomieni.

Składniki:

  • 400 gramów kaszanki,
  • 1 łyżka przyprawy do grilla,
  • 150 gramów pikantnego ketchupu,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 gramów suszonych wędzonych śliwek,
  • 2 łyżki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę pokrój w pióra.
  3. Z kaszanki usuń skórę i wymieszaj ją z olejem, cebulą, czosnkiem, jabłkiem, śliwkami, majerankiem, przyprawą do grilla i ketchupem.
  4. Na kawałek pergaminu wyłóż porcję kaszanki. Zawij pergamin w kształt papilota, a następnie szczelnie zawiń go folią aluminiową.
  5. Tak przygotowane papiloty z kaszanką ułóż na rozgrzanym grillu pod przykryciem.
  6. Grilluj kaszankę przez 30 minut, co jakiś czas przekręcając papiloty, aby równomiernie się upiekła.

Po tym czasie zdejmij ostrożnie papiloty z grilla. Gotową kaszankę podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami z pieca lub grilla, sałatką lub surówką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także