Zawijam kaszankę z tymi dodatkami i wrzucam na ruszt. Lepszej nigdy nie jadłam

Podczas majowego grillowania na moim ruszcie nie może zabraknąć kaszanki. Wiele osób na samą myśl krzywi się z niechęcią, ale ten prosty przepis może łatwo ją odczarować.

Kaszanka w papilotach  - PysznościKaszanka w papilotach - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Gdy przygotowuję kaszankę w papilotach z dodatkiem jabłek, ręce zacierają nawet ci, którzy na co dzień od niej stronią. Smak podkręca dodatek wędzonej śliwki - kaszanka świetnie smakuje z kwaśną i słodką nutą owoców. Grillowanie wydobywa z kaszanki to, co najlepsze, nadając jej chrupką skórkę i intensywny aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Kaszanka w papilotach

Kaszanka grillowana w papilotach to jedno z moich ulubionych dań z rusztu. Dodatek suszonych śliwek i jabłka wprowadza słodycz, która doskonale komponuje się z wytrawną kaszanką. Majeranek, czosnek i cebula nadają całości charakteru i sprawiają, że danie nie jest mdłe.

Kaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdego
Kaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdego © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowana kaszanka jest soczysta i pełna smaku. Możesz zawijać ją w folię aluminiową lub w papier do pieczenia. W przypadku tego drugiego uważaj, aby nie spalić go od płomieni.

Składniki:

  • 400 gramów kaszanki,
  • 1 łyżka przyprawy do grilla,
  • 150 gramów pikantnego ketchupu,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 gramów suszonych wędzonych śliwek,
  • 2 łyżki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę pokrój w pióra.
  3. Z kaszanki usuń skórę i wymieszaj ją z olejem, cebulą, czosnkiem, jabłkiem, śliwkami, majerankiem, przyprawą do grilla i ketchupem.
  4. Na kawałek pergaminu wyłóż porcję kaszanki. Zawij pergamin w kształt papilota, a następnie szczelnie zawiń go folią aluminiową.
  5. Tak przygotowane papiloty z kaszanką ułóż na rozgrzanym grillu pod przykryciem.
  6. Grilluj kaszankę przez 30 minut, co jakiś czas przekręcając papiloty, aby równomiernie się upiekła.

Po tym czasie zdejmij ostrożnie papiloty z grilla. Gotową kaszankę podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami z pieca lub grilla, sałatką lub surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu