Zawijam kaszankę z tymi dodatkami i wrzucam na ruszt. Lepszej nigdy nie jadłam

Podczas majowego grillowania na moim ruszcie nie może zabraknąć kaszanki. Wiele osób na samą myśl krzywi się z niechęcią, ale ten prosty przepis może łatwo ją odczarować.

Kaszanka w papilotach  - PysznościKaszanka w papilotach - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Gdy przygotowuję kaszankę w papilotach z dodatkiem jabłek, ręce zacierają nawet ci, którzy na co dzień od niej stronią. Smak podkręca dodatek wędzonej śliwki - kaszanka świetnie smakuje z kwaśną i słodką nutą owoców. Grillowanie wydobywa z kaszanki to, co najlepsze, nadając jej chrupką skórkę i intensywny aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Kaszanka w papilotach

Kaszanka grillowana w papilotach to jedno z moich ulubionych dań z rusztu. Dodatek suszonych śliwek i jabłka wprowadza słodycz, która doskonale komponuje się z wytrawną kaszanką. Majeranek, czosnek i cebula nadają całości charakteru i sprawiają, że danie nie jest mdłe.

Kaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdego
Kaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdego © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowana kaszanka jest soczysta i pełna smaku. Możesz zawijać ją w folię aluminiową lub w papier do pieczenia. W przypadku tego drugiego uważaj, aby nie spalić go od płomieni.

Składniki:

  • 400 gramów kaszanki,
  • 1 łyżka przyprawy do grilla,
  • 150 gramów pikantnego ketchupu,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 gramów suszonych wędzonych śliwek,
  • 2 łyżki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę pokrój w pióra.
  3. Z kaszanki usuń skórę i wymieszaj ją z olejem, cebulą, czosnkiem, jabłkiem, śliwkami, majerankiem, przyprawą do grilla i ketchupem.
  4. Na kawałek pergaminu wyłóż porcję kaszanki. Zawij pergamin w kształt papilota, a następnie szczelnie zawiń go folią aluminiową.
  5. Tak przygotowane papiloty z kaszanką ułóż na rozgrzanym grillu pod przykryciem.
  6. Grilluj kaszankę przez 30 minut, co jakiś czas przekręcając papiloty, aby równomiernie się upiekła.

Po tym czasie zdejmij ostrożnie papiloty z grilla. Gotową kaszankę podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami z pieca lub grilla, sałatką lub surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje