Zawijam kaszankę z tymi dodatkami i wrzucam na ruszt. Lepszej nigdy nie jadłam
Podczas majowego grillowania na moim ruszcie nie może zabraknąć kaszanki. Wiele osób na samą myśl krzywi się z niechęcią, ale ten prosty przepis może łatwo ją odczarować.
30.04.2024 14:00
Gdy przygotowuję kaszankę w papilotach z dodatkiem jabłek, ręce zacierają nawet ci, którzy na co dzień od niej stronią. Smak podkręca dodatek wędzonej śliwki - kaszanka świetnie smakuje z kwaśną i słodką nutą owoców. Grillowanie wydobywa z kaszanki to, co najlepsze, nadając jej chrupką skórkę i intensywny aromat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kaszanka w papilotach
Kaszanka grillowana w papilotach to jedno z moich ulubionych dań z rusztu. Dodatek suszonych śliwek i jabłka wprowadza słodycz, która doskonale komponuje się z wytrawną kaszanką. Majeranek, czosnek i cebula nadają całości charakteru i sprawiają, że danie nie jest mdłe.
Tak przygotowana kaszanka jest soczysta i pełna smaku. Możesz zawijać ją w folię aluminiową lub w papier do pieczenia. W przypadku tego drugiego uważaj, aby nie spalić go od płomieni.
Składniki:
- 400 gramów kaszanki,
- 1 łyżka przyprawy do grilla,
- 150 gramów pikantnego ketchupu,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 50 gramów suszonych wędzonych śliwek,
- 2 łyżki majeranku.
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Cebulę pokrój w pióra.
- Z kaszanki usuń skórę i wymieszaj ją z olejem, cebulą, czosnkiem, jabłkiem, śliwkami, majerankiem, przyprawą do grilla i ketchupem.
- Na kawałek pergaminu wyłóż porcję kaszanki. Zawij pergamin w kształt papilota, a następnie szczelnie zawiń go folią aluminiową.
- Tak przygotowane papiloty z kaszanką ułóż na rozgrzanym grillu pod przykryciem.
- Grilluj kaszankę przez 30 minut, co jakiś czas przekręcając papiloty, aby równomiernie się upiekła.
Po tym czasie zdejmij ostrożnie papiloty z grilla. Gotową kaszankę podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami z pieca lub grilla, sałatką lub surówką. Smacznego!