PrzepisGrillZawijam kaszankę z tymi dodatkami i wrzucam na ruszt. Lepszej nigdy nie jadłam

Zawijam kaszankę z tymi dodatkami i wrzucam na ruszt. Lepszej nigdy nie jadłam

Kaszanka w papilotach  - Pyszności
Kaszanka w papilotach - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności

30.04.2024 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podczas majowego grillowania na moim ruszcie nie może zabraknąć kaszanki. Wiele osób na samą myśl krzywi się z niechęcią, ale ten prosty przepis może łatwo ją odczarować.

Gdy przygotowuję kaszankę w papilotach z dodatkiem jabłek, ręce zacierają nawet ci, którzy na co dzień od niej stronią. Smak podkręca dodatek wędzonej śliwki - kaszanka świetnie smakuje z kwaśną i słodką nutą owoców. Grillowanie wydobywa z kaszanki to, co najlepsze, nadając jej chrupką skórkę i intensywny aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszanka w papilotach

Kaszanka grillowana w papilotach to jedno z moich ulubionych dań z rusztu. Dodatek suszonych śliwek i jabłka wprowadza słodycz, która doskonale komponuje się z wytrawną kaszanką. Majeranek, czosnek i cebula nadają całości charakteru i sprawiają, że danie nie jest mdłe.

Kaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdego
Kaszanka z grilla podana w taki sposób zachwyci każdego© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowana kaszanka jest soczysta i pełna smaku. Możesz zawijać ją w folię aluminiową lub w papier do pieczenia. W przypadku tego drugiego uważaj, aby nie spalić go od płomieni.

Składniki:

  • 400 gramów kaszanki,
  • 1 łyżka przyprawy do grilla,
  • 150 gramów pikantnego ketchupu,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 gramów suszonych wędzonych śliwek,
  • 2 łyżki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę pokrój w pióra.
  3. Z kaszanki usuń skórę i wymieszaj ją z olejem, cebulą, czosnkiem, jabłkiem, śliwkami, majerankiem, przyprawą do grilla i ketchupem.
  4. Na kawałek pergaminu wyłóż porcję kaszanki. Zawij pergamin w kształt papilota, a następnie szczelnie zawiń go folią aluminiową.
  5. Tak przygotowane papiloty z kaszanką ułóż na rozgrzanym grillu pod przykryciem.
  6. Grilluj kaszankę przez 30 minut, co jakiś czas przekręcając papiloty, aby równomiernie się upiekła.

Po tym czasie zdejmij ostrożnie papiloty z grilla. Gotową kaszankę podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami z pieca lub grilla, sałatką lub surówką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także