Kiełbaskowe szaszłyki z dodatkiem ziemniaków robię na każdym grillu. Nikt nie narzeka

Planujesz grilla z bliskimi, ale nie wiesz, czym mógłbyś ich zaskoczyć? Chciałbyś przygotować coś naprawdę wyjątkowego, a jednocześnie sprawdzonego? Idealne rozwiązanie już na ciebie czeka.

Przygotuj szaszłyki w ten sposób, a na pewno nie pożałujeszPrzygotuj szaszłyki w ten sposób, a na pewno nie pożałujesz
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Zarówno majówka, jak i całe wakacje, to idealny czas na wspólne grillowanie. Dlatego też, kiedy tylko pozwoli na to pogoda, warto zorganizować ucztę na świeżym powietrzu. Oczywiście, żeby jedzenie z grilla szybko się nie znudziło, dobrze mieć w zapasie kilka ciekawych inspiracji

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki robię dosłownie w 15 minut. Zawsze znikają jako pierwsze

A skoro o nich już mowa, to mam genialny pomysł na szybką, smacznąciekawą przekąskę wprost z rozgrzanego rusztu. Kluczem do sukcesu w tym przypadku są pyszne szaszłyki oparte na dwóch kultowych składnikach. Dzięki takiemu rozwiązaniu masz 100 proc. pewność, że każdy będzie zajadał się nimi ze smakiem. Dlatego nie trzymam cię dłużej w niepewności i od razu mogę zdradzić, że w roli głównej tym razem wystąpią ziemniaki oraz kiełbasa. Nie zabraknie tu również ekspresowej marynaty, która doda kolejnych walorów smakowych. Na koniec muszę podkreślić, że cały przepis zrobisz dosłownie z 4 składników. Prościej i szybciej się już nie da!

Na żadnym grillu nie może zabraknąć kiełbaskowych szaszłyków z dodatkiem ziemniaków. Zawsze robią furorę

Składniki:

  • 2 laski kiełbasy,
  • 6 małych podgotowanych ziemniaków,
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki przyprawy na grilla.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania i podgotowania ziemniaków. Następnie zarówno ziemniaki, jak i laski kiełbasy kroję na mniejsze kawałki.

W pierwszej kolejności zajmuję się kiełbasą i ziemniakami
W pierwszej kolejności zajmuję się kiełbasą i ziemniakami © Licencjodawca | Pyszności

Pamiętaj, aby użyć do przepisu ziemniaków w mniejszym rozmiarze, dzięki czemu upieczesz je dużo szybciej, bez niepotrzebnych komplikacji. 

Krok 2. Kiedy główne składniki przyszłych szaszłyków są już gotowe, zaczynam nakładać je na drewniane patyczki. Najpierw ziemniak, potem kiełbasa i tak na zmianę, aż powierzchnia patyczka będzie zapełniona w 90 proc

Następnie składniki trafiają na drewniane patyczki
Następnie składniki trafiają na drewniane patyczki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec pracy nad grillowym przepisem, bo do pysznych szaszłyków robię jeszcze szybką i prostą marynatę. W tym celu łączę ze sobą olej roślinny przyprawę do grilla, po czym dokładnie mieszam składniki, aby dobrze się połączyły.

Zrobienie marynaty zajmuje dosłownie 30 sekund
Zrobienie marynaty zajmuje dosłownie 30 sekund © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i smażę je na każdej stronie po 5 minut. Oczywiście co jakiś czas rozprowadzam na nich marynatę. I robię to przy pomocy kuchennego pędzelka

Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu
Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe przekąski serwuję z dodatkiem ketchupu. Oczywiście nie zapominam również o świeżej natce pietruszki, która sprawia, że gotowe danie nie tylko nabiera dodatkowych smaków, ale i prezentuje się jeszcze lepiej. I to wszystko, smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość