Kiełbaskowe szaszłyki z dodatkiem ziemniaków robię na każdym grillu. Nikt nie narzeka
Planujesz grilla z bliskimi, ale nie wiesz, czym mógłbyś ich zaskoczyć? Chciałbyś przygotować coś naprawdę wyjątkowego, a jednocześnie sprawdzonego? Idealne rozwiązanie już na ciebie czeka.
30.04.2024 08:10
Zarówno majówka, jak i całe wakacje, to idealny czas na wspólne grillowanie. Dlatego też, kiedy tylko pozwoli na to pogoda, warto zorganizować ucztę na świeżym powietrzu. Oczywiście, żeby jedzenie z grilla szybko się nie znudziło, dobrze mieć w zapasie kilka ciekawych inspiracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A skoro o nich już mowa, to mam genialny pomysł na szybką, smaczną i ciekawą przekąskę wprost z rozgrzanego rusztu. Kluczem do sukcesu w tym przypadku są pyszne szaszłyki oparte na dwóch kultowych składnikach. Dzięki takiemu rozwiązaniu masz 100 proc. pewność, że każdy będzie zajadał się nimi ze smakiem. Dlatego nie trzymam cię dłużej w niepewności i od razu mogę zdradzić, że w roli głównej tym razem wystąpią ziemniaki oraz kiełbasa. Nie zabraknie tu również ekspresowej marynaty, która doda kolejnych walorów smakowych. Na koniec muszę podkreślić, że cały przepis zrobisz dosłownie z 4 składników. Prościej i szybciej się już nie da!
Na żadnym grillu nie może zabraknąć kiełbaskowych szaszłyków z dodatkiem ziemniaków. Zawsze robią furorę
Składniki:
- 2 laski kiełbasy,
- 6 małych podgotowanych ziemniaków,
- 1/4 szkl. oleju roślinnego,
- 2 łyżki przyprawy na grilla.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania i podgotowania ziemniaków. Następnie zarówno ziemniaki, jak i laski kiełbasy kroję na mniejsze kawałki.
Pamiętaj, aby użyć do przepisu ziemniaków w mniejszym rozmiarze, dzięki czemu upieczesz je dużo szybciej, bez niepotrzebnych komplikacji.
Krok 2. Kiedy główne składniki przyszłych szaszłyków są już gotowe, zaczynam nakładać je na drewniane patyczki. Najpierw ziemniak, potem kiełbasa i tak na zmianę, aż powierzchnia patyczka będzie zapełniona w 90 proc.
Krok 3. To jednak nie koniec pracy nad grillowym przepisem, bo do pysznych szaszłyków robię jeszcze szybką i prostą marynatę. W tym celu łączę ze sobą olej roślinny i przyprawę do grilla, po czym dokładnie mieszam składniki, aby dobrze się połączyły.
Krok 4. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i smażę je na każdej stronie po 5 minut. Oczywiście co jakiś czas rozprowadzam na nich marynatę. I robię to przy pomocy kuchennego pędzelka.
Krok 5. Gotowe przekąski serwuję z dodatkiem ketchupu. Oczywiście nie zapominam również o świeżej natce pietruszki, która sprawia, że gotowe danie nie tylko nabiera dodatkowych smaków, ale i prezentuje się jeszcze lepiej. I to wszystko, smacznego!