Owiń ziemniaczki i wstaw do piekarnika. Ta przekąska robi furorę na każdej domówce

Jeśli zbliża ci się jedzeniowy "cheat day", to ten przepis może ci się przydać. Połączenie pieczonych ziemniaczków i boczku być może nie jest zbyt oczywiste, ale kiedy już tego spróbujesz, zrozumiesz, że ma ono sens. Uwaga — ta przekąska uzależnia. Tylko dla świadomych odbiorców o silnej woli!

Ziemniaki z boczkiem - pyszna przekąska na imprezęZiemniaki z boczkiem - pyszna przekąska na imprezę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ali Safarov

Bądźmy uczciwi, imprezowe przekąski nie zawsze muszą iść pod sztandarem zdrowej świadomości żywieniowej, odchudzania i przyswajania maksymalnej ilości składników odżywczych. Czasem można sobie pofolgować, prawda? Jeśli i ty wychodzisz z takiego założenia, to dzisiaj mamy coś w sam raz dla ciebie. Może obiecać tylko jedno: będzie naprawdę pysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten obiad gości w mojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu. Każdy się o niego dopomina

Przekąska, o której dzisiaj piszemy, to połączenie dwóch prostych składników: kartofli i boczku. Owinięte bekonem ziemniaki okazują się niebotycznie smakowitym kąskiem, od którego trudno się oderwać. Jasne, jest trochę tłusto. Rozumiemy — jest w tym sporo kalorii. Ale nie daj się zwieść pozorom, to nadal lepsze niż jedna porządna wyżerka w amerykańskim fast foodzie. No i satysfakcja gwarantowana, bo goście będą się zajadać i prosić o dokładkę.

Ziemniaki z boczkiem — przekąska na każdą domówkę

Składniki:

Pokrój ziemniaki w ćwiartki i owiń boczkiem. Prawie gotowe!
Pokrój ziemniaki w ćwiartki i owiń boczkiem. Prawie gotowe! © Canva | Marco Antonio Victorino

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski.
  2. Oliwę wymieszaj z solą (nie warto z nią przesadzać; pamiętaj, że już boczek nada przekąsce sporo słoności), pieprzem i suszonym tymiankiem. Tak przygotowany "sos" wlej do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
  3. Plastry boczku pokrój wzdłuż. Każdą ćwiartkę ziemniaków owijaj jednym paseczkiem bekonu.
  4. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ziemniaki układaj obok siebie.
  5. Wstaw blachę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Czas jest zależny również od wielkości użytych ziemniaków, dlatego może to być albo trochę krócej, albo dłużej. Po prostu po 40 minutach sprawdź widelcem, czy przekąska jest już miękka w środku. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie