Owiń ziemniaczki i wstaw do piekarnika. Ta przekąska robi furorę na każdej domówce
Jeśli zbliża ci się jedzeniowy "cheat day", to ten przepis może ci się przydać. Połączenie pieczonych ziemniaczków i boczku być może nie jest zbyt oczywiste, ale kiedy już tego spróbujesz, zrozumiesz, że ma ono sens. Uwaga — ta przekąska uzależnia. Tylko dla świadomych odbiorców o silnej woli!
25.04.2024 | aktual.: 25.04.2024 15:40
Bądźmy uczciwi, imprezowe przekąski nie zawsze muszą iść pod sztandarem zdrowej świadomości żywieniowej, odchudzania i przyswajania maksymalnej ilości składników odżywczych. Czasem można sobie pofolgować, prawda? Jeśli i ty wychodzisz z takiego założenia, to dzisiaj mamy coś w sam raz dla ciebie. Może obiecać tylko jedno: będzie naprawdę pysznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przekąska, o której dzisiaj piszemy, to połączenie dwóch prostych składników: kartofli i boczku. Owinięte bekonem ziemniaki okazują się niebotycznie smakowitym kąskiem, od którego trudno się oderwać. Jasne, jest trochę tłusto. Rozumiemy — jest w tym sporo kalorii. Ale nie daj się zwieść pozorom, to nadal lepsze niż jedna porządna wyżerka w amerykańskim fast foodzie. No i satysfakcja gwarantowana, bo goście będą się zajadać i prosić o dokładkę.
Ziemniaki z boczkiem — przekąska na każdą domówkę
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 10 plasterków boczku
- 2-3 łyżki oliwy
- suszony tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski.
- Oliwę wymieszaj z solą (nie warto z nią przesadzać; pamiętaj, że już boczek nada przekąsce sporo słoności), pieprzem i suszonym tymiankiem. Tak przygotowany "sos" wlej do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
- Plastry boczku pokrój wzdłuż. Każdą ćwiartkę ziemniaków owijaj jednym paseczkiem bekonu.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ziemniaki układaj obok siebie.
- Wstaw blachę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Czas jest zależny również od wielkości użytych ziemniaków, dlatego może to być albo trochę krócej, albo dłużej. Po prostu po 40 minutach sprawdź widelcem, czy przekąska jest już miękka w środku. Smacznego!