Owiń ziemniaczki i wstaw do piekarnika. Ta przekąska robi furorę na każdej domówce

Jeśli zbliża ci się jedzeniowy "cheat day", to ten przepis może ci się przydać. Połączenie pieczonych ziemniaczków i boczku być może nie jest zbyt oczywiste, ale kiedy już tego spróbujesz, zrozumiesz, że ma ono sens. Uwaga — ta przekąska uzależnia. Tylko dla świadomych odbiorców o silnej woli!

Ziemniaki z boczkiem - pyszna przekąska na imprezęZiemniaki z boczkiem - pyszna przekąska na imprezę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ali Safarov

Bądźmy uczciwi, imprezowe przekąski nie zawsze muszą iść pod sztandarem zdrowej świadomości żywieniowej, odchudzania i przyswajania maksymalnej ilości składników odżywczych. Czasem można sobie pofolgować, prawda? Jeśli i ty wychodzisz z takiego założenia, to dzisiaj mamy coś w sam raz dla ciebie. Może obiecać tylko jedno: będzie naprawdę pysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten obiad gości w mojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu. Każdy się o niego dopomina

Przekąska, o której dzisiaj piszemy, to połączenie dwóch prostych składników: kartofli i boczku. Owinięte bekonem ziemniaki okazują się niebotycznie smakowitym kąskiem, od którego trudno się oderwać. Jasne, jest trochę tłusto. Rozumiemy — jest w tym sporo kalorii. Ale nie daj się zwieść pozorom, to nadal lepsze niż jedna porządna wyżerka w amerykańskim fast foodzie. No i satysfakcja gwarantowana, bo goście będą się zajadać i prosić o dokładkę.

Ziemniaki z boczkiem — przekąska na każdą domówkę

Składniki:

Pokrój ziemniaki w ćwiartki i owiń boczkiem. Prawie gotowe!
Pokrój ziemniaki w ćwiartki i owiń boczkiem. Prawie gotowe! © Canva | Marco Antonio Victorino

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski.
  2. Oliwę wymieszaj z solą (nie warto z nią przesadzać; pamiętaj, że już boczek nada przekąsce sporo słoności), pieprzem i suszonym tymiankiem. Tak przygotowany "sos" wlej do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
  3. Plastry boczku pokrój wzdłuż. Każdą ćwiartkę ziemniaków owijaj jednym paseczkiem bekonu.
  4. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ziemniaki układaj obok siebie.
  5. Wstaw blachę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Czas jest zależny również od wielkości użytych ziemniaków, dlatego może to być albo trochę krócej, albo dłużej. Po prostu po 40 minutach sprawdź widelcem, czy przekąska jest już miękka w środku. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥