Zapomniane dobro polskich lasów. Herbatka z tych liści pomoże pozbyć się oponki

Liście poziomki to naturalny produkt wspierający zdrowie. O ile same owoce nadal wywołują zachwyt, o tyle liście przestały stanowić obiekt zainteresowań. To wielka szkoda, bo mogą przysłużyć się utracie wagi i poprawić jakość snu.

Herbatka z liści poziomki wesprze proces utraty wagi Herbatka z liści poziomki wesprze proces utraty wagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Napar z liści poziomki to nie tylko smaczny, ale i zdrowy napój, który może wspomagać nasze ciało na wiele sposobów. Jego regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia, a także wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami. Warto więc włączyć go do swojej diety jako element zdrowego stylu życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Właściwości naparu z liści poziomki

Liście poziomki są skarbnicą cennych składników aktywnych, w tym witamin (szczególnie C i E), minerałów (jak magnez, wapń i żelazo), a także antyoksydantów i kwasów organicznych. Napar z liści poziomki wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Jest również ceniony za swoje właściwości uspokajające - może być pomocny w redukcji stresu i poprawie jakości snu. Dodatkowo badania sugerują, że regularne spożywanie naparu może mieć pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Tradycyjnie napar z liści poziomki był stosowany do leczenia różnorodnych dolegliwości. Uważano, że wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha i pomaga w przypadku biegunki. Ponadto był używany jako środek pomocniczy przy leczeniu chorób skóry, takich jak egzema czy trądzik, ze względu na swoje właściwości oczyszczające i tonizujące.

Poziomka leśna to źródło wielu właściwości sprzyjających zdrowiu
Poziomka leśna to źródło wielu właściwości sprzyjających zdrowiu © Pixabay

Napar z liści poziomki na odchudzanie

Liście poziomki są źródłem polifenoli i innych związków bioaktywnych, które wpływają na aktywność enzymów trawiennych, tym samym więc wspomagając proces trawienia i przyswajania składników odżywczych. Co więcej, część tych polifenoli może wpływać na stężenie hormonów regulujących metabolizm (insulina i hormon tarczycy).

Chcąc w pełni wykorzystać potencjał leczniczy liści poziomki, ważne jest odpowiednie przygotowanie naparu. Zaleca się zalewanie suszonych liści wrzątkiem i pozostawienie ich do zaparzenia na około 10 minut. Taki napar można pić 2-3 razy dziennie między posiłkami. Gotowe herbaty z liści poziomki można kupić w sklepach zielarskich. Natomiast chcąc samemu pozyskać surowiec, należy pamiętać, że w cenne składniki obfitują liście poziomek dziko rosnących, a w mniejszym stopniu dotyczy to roślin hodowlanych.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie