Najzdrowszy dodatek do owsianki. Wlej, a jelita będą ci wdzięczne i szybko poczujesz luz w pasie

Owsianka to niemal same plusy. Wśród nich występuje tylko jeden, drobny minus, o którym warto wiedzieć i którego bardzo łatwo się pozbyć. Wystarczy przygotować śniadanie nie na mleku, lecz na kefirze. Będzie smacznie, szybko i naprawdę bardzo, bardzo zdrowo!

Owsianka z tym dodatkiem do zdrowotne mistrzostwo świataOwsianka z tym dodatkiem do zdrowotne mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sea Wave

Płatki owsiane to produkt spożywczy, którego nie sposób nie pochwalić. Ich wpływ na organizm jest wręcz niesamowity, a przygotowana z ich udziałem owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, na które możemy się zdecydować. Warto również pomyśleć o dorzuceniu do niej kilku zdrowych dodatków: owoców, orzechów i kefiru, który jak nic innego wzmacnia prozdrowotny charakter tego smacznego śniadania. Warto też wspomnieć, że kefir zapobiega też jedynemu niekorzystnemu działaniu, którym charakteryzuje się owsianka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galart z Wielkopolski pojawia się na każdym spotkaniu rodzinnym. Zawsze cieszy się największą popularnością

Owsianka na kefirze — dosłownie samo zdrowie

Na początek skupmy się nad tym, co zyskujemy na dodaniu do owsianki kefiru. A jest tego sporo. Duża ilość soli mineralnych, dobrze przyswajalnego białka i witamin to zaledwie początek tej przyjemnej wyliczanki. Kefir, jak każdy inny fermentowany produkt, charakteryzuje się rewelacyjnym wpływem na jelita. To wynik powstania w tym mlecznym artykule zdrowych probiotyków. Nie sposób nie wspomnieć w tym kontekście także o dużej zawartości oddziałującej na odporność witaminy K2 i pozytywnym wpływie na wątrobę i kondycję skórną.

Wspomnieliśmy również o tym, że kefir zapobiega pewnemu negatywnemu działaniu owsianki. O co w tym chodzi? Otóż płatki owsiane zawierają kwas fitynowy, który, poprzez proces wiązania minerałów, utrudnia ich wchłanianie do organizmu. Cierpi na tym czerpanie z pokładów żelaza, cynki i wapnia. I uwaga: dodatek kefiru do płatków owsianych sprawia, że kwas fitynowy zostaje zneutralizowany. W ten sposób — już zupełnie oficjalnie — płatki owsiane stały się w 100 procentach doskonałe.

Kefir to najzdrowszy dodatek do owsianki
Kefir to najzdrowszy dodatek do owsianki © Canva | iha31

Owsianka na kefirze — możesz zrobić ją nawet wieczorem!

W kontekście przygotowania śniadań zawsze powtarzamy, że ważne jest nie tylko to, żeby były one pożywne i zdrowe, ale także szybkie w przygotowaniu. Owsianka jest w tym znaczeniu prawdziwym rekordzistą. Co ciekawe, taką potrawę na pierwszy posiłek w ciągu dnia można przygotować jeszcze w poprzedzający wieczór. To tak zwana owsianka nocna — płatki owsiane zostają zalane kefirem i zmieszane z różnymi dodatkami (m.in. owocami, orzechami, masłem orzechowym, kakao), wstawione do lodówki, a następnie, z rana, zjedzone ze smakiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej