Najzdrowszy dodatek do owsianki. Wlej, a jelita będą ci wdzięczne i szybko poczujesz luz w pasie
Owsianka to niemal same plusy. Wśród nich występuje tylko jeden, drobny minus, o którym warto wiedzieć i którego bardzo łatwo się pozbyć. Wystarczy przygotować śniadanie nie na mleku, lecz na kefirze. Będzie smacznie, szybko i naprawdę bardzo, bardzo zdrowo!
07.06.2024 | aktual.: 07.06.2024 09:12
Płatki owsiane to produkt spożywczy, którego nie sposób nie pochwalić. Ich wpływ na organizm jest wręcz niesamowity, a przygotowana z ich udziałem owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, na które możemy się zdecydować. Warto również pomyśleć o dorzuceniu do niej kilku zdrowych dodatków: owoców, orzechów i kefiru, który jak nic innego wzmacnia prozdrowotny charakter tego smacznego śniadania. Warto też wspomnieć, że kefir zapobiega też jedynemu niekorzystnemu działaniu, którym charakteryzuje się owsianka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owsianka na kefirze — dosłownie samo zdrowie
Na początek skupmy się nad tym, co zyskujemy na dodaniu do owsianki kefiru. A jest tego sporo. Duża ilość soli mineralnych, dobrze przyswajalnego białka i witamin to zaledwie początek tej przyjemnej wyliczanki. Kefir, jak każdy inny fermentowany produkt, charakteryzuje się rewelacyjnym wpływem na jelita. To wynik powstania w tym mlecznym artykule zdrowych probiotyków. Nie sposób nie wspomnieć w tym kontekście także o dużej zawartości oddziałującej na odporność witaminy K2 i pozytywnym wpływie na wątrobę i kondycję skórną.
Wspomnieliśmy również o tym, że kefir zapobiega pewnemu negatywnemu działaniu owsianki. O co w tym chodzi? Otóż płatki owsiane zawierają kwas fitynowy, który, poprzez proces wiązania minerałów, utrudnia ich wchłanianie do organizmu. Cierpi na tym czerpanie z pokładów żelaza, cynki i wapnia. I uwaga: dodatek kefiru do płatków owsianych sprawia, że kwas fitynowy zostaje zneutralizowany. W ten sposób — już zupełnie oficjalnie — płatki owsiane stały się w 100 procentach doskonałe.
Owsianka na kefirze — możesz zrobić ją nawet wieczorem!
W kontekście przygotowania śniadań zawsze powtarzamy, że ważne jest nie tylko to, żeby były one pożywne i zdrowe, ale także szybkie w przygotowaniu. Owsianka jest w tym znaczeniu prawdziwym rekordzistą. Co ciekawe, taką potrawę na pierwszy posiłek w ciągu dnia można przygotować jeszcze w poprzedzający wieczór. To tak zwana owsianka nocna — płatki owsiane zostają zalane kefirem i zmieszane z różnymi dodatkami (m.in. owocami, orzechami, masłem orzechowym, kakao), wstawione do lodówki, a następnie, z rana, zjedzone ze smakiem.