PoradyDziała zbawiennie na jelita. Ma więcej białka i mniej kalorii niż jogurt naturalny

Działa zbawiennie na jelita. Ma więcej białka i mniej kalorii niż jogurt naturalny

Działa zbawiennie na jelita. Ma więcej białka i mniej kalorii niż jogurt naturalny
Działa zbawiennie na jelita. Ma więcej białka i mniej kalorii niż jogurt naturalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ABC

27.05.2024 14:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz zdrowej i pysznej alternatywy dla jogurtu naturalnego? Sięgnij po kefir! Ten fermentowany napój mleczny to prawdziwa bomba odżywcza, bogata w białko, wapń, probiotyki, a także witaminy i minerały. Kefir nie tylko ma więcej białka i mniej kalorii niż jogurt, ale również zawiera 3 razy więcej probiotyków!

Kefir to fermentowany napój mleczny, który zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jest on doskonałą alternatywą dla jogurtu naturalnego, szczególnie dla osób, które poszukują produktu o wyższej zawartości białka i niższej kaloryczności. W artykule przyjrzymy się bliżej, jak kefir powstaje, jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir a jogurt: podobieństwa i różnice

Zarówno kefir, jak i jogurt powstają z mleka pasteryzowanego, najczęściej krowiego. Różnica polega na metodzie fermentacji. Do jogurtu dodaje się "kulturę startową" z określonych szczepów bakterii, podczas gdy kefir fermentuje się za pomocą ziaren kefirowych, czyli symbiozy bakterii i drożdży.

Kefir - bogactwo wartości odżywczych

Kefir ma nieco mniej kalorii niż jogurt (104 kcal vs. 107 kcal w szklance), ale więcej białka (9 g vs. 8 g). Jest również bogatym źródłem wapnia, fosforu, selenu, cynku, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, witaminy B12 i witaminy A. Dodatkowo, kefir jako jedyny z wymienionych produktów zawiera witaminę D.

Kefir - król probiotyków

Główna przewaga kefiru nad jogurtem to zawartość probiotyków. Kefir zawiera aż 3 razy więcej żywych i aktywnych kultur bakterii (około 12) oraz od 15 do 20 miliardów jednostek tworzących kolonie (CFU). Dla porównania jogurt ma do 5 aktywnych kultur i 6 miliardów CFU.

Kefir a nietolerancja laktozy

Ze względu na fermentację, zarówno kefir, jak i jogurt zawierają niewielkie ilości laktozy. Badania pokazują, że spożywanie tych produktów może poprawiać trawienie laktozy u osób z nietolerancją tego cukru.

Kefir czy jogurt? Wybór należy do ciebie!

Zarówno kefir, jak i jogurt naturalny (w wersji bez dodatku cukru) to zdrowe i odżywcze produkty, które warto włączyć do swojej diety. Wybór między nimi zależy od twoich indywidualnych preferencji i potrzeb.

Jak wybrać najlepszy kefir?

Wybierając kefir, warto zwrócić uwagę na jego skład. Najlepszy jest kefir naturalny, bez dodatków cukru i sztucznych aromatów. Ważne jest również, aby kefir był świeży i przechowywany w odpowiednich warunkach (w lodówce).

Kefir można spożywać na wiele sposobów. Można go pić samodzielnie, dodawać do musli, owsianki, smoothie lub koktajli. Kefir sprawdzi się również jako baza do sosów, dipów i marynat.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także