To proste ciasto z truskawkami zrobisz w 15 minut. Idealne do weekendowej kawki

Do przygotowania tego ciasta nie są potrzebne specjalne powody. Sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale też gdy po prostu masz ochotę na słodki podwieczorek lub jakiś smakołyk do weekendowej kawki. Jego największą zaletą jest to, że jest szybkie, a efekt zawsze znakomity.

Ciasto można podać z cukrem pudrem. Ciasto można podać z cukrem pudrem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciasto z truskawkami w maju trzeba upiec chociaż raz. Ten przepis sprawdzi się nawet gdy nie jesteś mistrzynią domowego cukiernictwa. Poradzi sobie z nim każdy.

Proste, bo ucierane

Sezonowe owoce mają tyle smaku, że wystarczy dodać je do najprostszego ciasta, by deser zrobił wrażenie. W przypadku truskawek świetnie sprawdza się ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu. Jego główne składniki to mąka, jajka, cukier, masło i właśnie jogurt, naturalny lub grecki. Bardzo ważne jest, by wszystkie potrzebne produkty przygotować wcześniej, bo muszą mieć temperaturę pokojową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Wszystko po kolei

Przygotowanie ciasta ucieranego bez przesady można określić: bardzo łatwe. Po prostu w odpowiedniej kolejności dodawaj, a potem miksuj składniki. W przypadku tej drugiej czynności ważne jest to, by robić to dokładne, ale niezbyt długo i najlepiej w jednym kierunku. Przedłużone miksowanie może mieć wpływ na powstanie zakalca, więc wystarczy tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej formy i układaj na nim owoce. I tu czasami pojawia się obawa, o wspominany zakalec. Zdarza się on przy ciastach z owocami. Podpowiadamy, jak przygotować truskawki, by do tego nie doszło.

Dzięki temu unikniesz zakalca

  • Owoce po umyciu bardzo dokładnie osusz zanim ułożysz je na cieście.
  • Trzymaj się przepisu. Gdy owoców będzie zbyt dużo, obciążą ciasto. Wtedy opadną na dno, co utrudni dopieczenie spodu.
  • Przed dodaniem truskawek możesz je delikatnie obtoczyć owoce w niewielkiej ilości mąki lub bułki tartej, które wchłoną nadmiar soku.
  • Truskawki przecięte na połówki układaj skórką do dołu, dzięki temu mniej soku, który przy wysokiej temperaturze wydobywa się z owoców trafi do masy i zmniejszy to prawdopodobieństwo zakalca.

Ucierane ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 165 g masła,
  • 160 g drobnego cukru,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 3 duże jajka,
  • 150 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 270 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500 g truskawek,
  • cukier puder do podania - opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj masło i oba cukry aż powstania jasnej i puszysta masa maślana.
  2. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.
  3. Do utartych składników przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz dodaj jogurt. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełóż do formy wyłozonej papierem do pieczenia.
  5. Układaj na nim umyte i osuszone truskawki, większe przekrój na połówki.
  6. Ciasto piecz przez 45 minut w 175 stopni C (z funkcją góra-dół).
  7. Po wystudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości