Ten leciutki sernik na zimno robię w 15 minut. Moja rodzina go uwielbia

Jednym z moich ulubionych deserów jest sernik na zimno z truskawkami, który nie tylko jest pyszny, ale również niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i 15 minut, aby wyczarować wyśmienity deser, który zachwyci całą rodzinę.

Ten leciutki sernik na zimno robię w 15 minut. Moja rodzina go uwielbiaTen leciutki sernik na zimno robię w 15 minut. Moja rodzina go uwielbia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sernik na zimno to klasyka, która zawsze cieszy się popularnością, zwłaszcza w gorące dni. Prostota przygotowania oraz świeżość składników sprawiają, że jest to idealny deser na letnie przyjęcia, rodzinne spotkania czy po prostu na popołudniową przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z trzech składników robię genialne poduszki, w których ukrywam ulubione dodatki

Przepis na sernik na zimno z truskawkami:

Truskawki to idealny dodatek do tego sernika. Nadają mu słodkiego, kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego koloru. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych truskawek. Jeśli chcesz, możesz dodać do masy serowej również inne owoce, np. borówki, maliny czy brzoskwinie.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • truskawki

Przygotowanie:

  1. Biszkoptami wyłóż dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
  2. Żelatynę dokładnie rozpuść w gorącej wodzie. Ostudź.
  3. Ser zmiksuj z rozpuszczoną żelatyną i cukrem pudrem.
  4. Truskawki opłucz, osusz i oczyść z szypułek, pokrój na połówki.
  5. Dookoła brzegów tortownicy ułóż truskawki i zalej masą serową.
  6. Wierzch udekoruj kawałkami truskawek i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.

Sernik na zimno to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody, zwłaszcza gdy dodasz do niego soczyste truskawki. To prawdziwie letni deser, który nie tylko orzeźwia, ale też dostarcza niezapomnianych doznań smakowych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej