Nie robię innego sernika. Jest delikatny jak chmurka i rozpływa się w ustach
Sernik to absolutny klasyk wśród ciast i deserów. Pomysłów na jego przygotowanie jest cała masa, ale moje serce skradł przepis na delikatny, rozpływający się w ustach sernik gotowany. Nie sposób odmówić kawałka.
Sernik to deser, który zawsze robi wrażenie, w szczególności, gdy jest odpowiednio przygotowany. Ten prosty przepis sprawi, że nawet amator cukiernictwa może poczuć się jak mistrz. Delikatna masa serowa idealnie komponuje się z kruchym spodem z herbatników, tworząc harmonijne połączenie smaków i tekstur. Gdy pojawia się na stole, aż chce się śpiewać kultowe "gdy widzę słodycze, to kwiczę".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te szaszłyki robię dosłownie w 15 minut. Zawsze znikają jako pierwsze
Sernik gotowany na herbatnikach
Ten przepis skutecznie udowadnia, że serniki nie są wcale tak straszne i trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Jak wskazuje sama nazwa, nie wymaga on pieczenia, a jedynie gotowania, dzięki czemu nie musisz obawiać się, że ciasto opadnie po wyjęciu z pieca.
Masa jest delikatna i puszysta jak chmurka. Całość zwieńczona jest słodką polewą czekoladową, która przekona nawet tych, którzy do tej pory stronili od serników. To przepis na ciasto na każdą okazję - urodziny, imieniny, święta czy po prostu spotkania z najbliższymi.
Składniki:
Masa serowa
- 200 g masła,
- 180 g cukru,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 5 jajek,
- 200 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe.
Polewa
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 płaska łyżka masła,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 1 łyżka mleka w proszku.
Spód
- 300 g herbatników maślanych.
Sposób przygotowania:
- Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie herbatniki.
- Przygotuj masę serową. Wybierz spory garnek (mieścić się w nim będzie cała masa serowa) i roztop w nim masło.
- Gdy się rozpuści, wsyp cukier oraz cukier z wanilią i podgrzewaj całość przez 2-3 minuty, mieszając masę.
- Dodaj twaróg oraz jajka i wymieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Masa powinna być gorąca, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
- W mleku rozpuść proszki budyniowe i dodaj do masy. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć jak budyń. Pamiętaj o mieszaniu, aby masa się nie przypaliła.
- Gotową masę odstaw na 20 minut, aby nieco przestygła.
- Wylej połowę masy na herbatniki, a następnie ułóż na górze drugą warstwę ciasteczek. Dodaj pozostałą masę i odstaw na godzinę, aby całość przestygła.
- W małym garnku podgrzej łyżkę masła ze śmietanką, nie doprowadzając do zagotowania.
- Zdejmij z palnika, dodaj pokrojone czekolady oraz mleko w proszku i wymieszaj, aż się rozpuszczą.
- Gotową polewę wyłóż na sernik. Wstaw całość do lodówki na całą noc.
Następnego dnia pyszny sernik gotowany jest już gotowy do jedzenia. Jeśli nie masz mleka w proszku, do polewy czekoladowej możesz dorzucić posiekane solone orzeszki - zagęszczą one masę. Smacznego!