PrzepisSernikNie robię innego sernika. Jest delikatny jak chmurka i rozpływa się w ustach

Nie robię innego sernika. Jest delikatny jak chmurka i rozpływa się w ustach

Sernik gotowany - Pyszności
Sernik gotowany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nata_vkusidey
06.05.2024 08:15

Sernik to absolutny klasyk wśród ciast i deserów. Pomysłów na jego przygotowanie jest cała masa, ale moje serce skradł przepis na delikatny, rozpływający się w ustach sernik gotowany. Nie sposób odmówić kawałka.

Sernik to deser, który zawsze robi wrażenie, w szczególności, gdy jest odpowiednio przygotowany. Ten prosty przepis sprawi, że nawet amator cukiernictwa może poczuć się jak mistrz. Delikatna masa serowa idealnie komponuje się z kruchym spodem z herbatników, tworząc harmonijne połączenie smaków i tekstur. Gdy pojawia się na stole, aż chce się śpiewać kultowe "gdy widzę słodycze, to kwiczę".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik gotowany na herbatnikach

Ten przepis skutecznie udowadnia, że serniki nie są wcale tak straszne i trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Jak wskazuje sama nazwa, nie wymaga on pieczenia, a jedynie gotowania, dzięki czemu nie musisz obawiać się, że ciasto opadnie po wyjęciu z pieca.

Sernik gotowany - Pyszności
Sernik gotowany - Pyszności© Canva | Arx0nt

Masa jest delikatna i puszysta jak chmurka. Całość zwieńczona jest słodką polewą czekoladową, która przekona nawet tych, którzy do tej pory stronili od serników. To przepis na ciasto na każdą okazję - urodziny, imieniny, święta czy po prostu spotkania z najbliższymi.

Składniki:

Masa serowa

  • 200 g masła,
  • 180 g cukru,
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 5 jajek,
  • 200 ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe.

Polewa

  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 płaska łyżka masła,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżka mleka w proszku.

Spód

  • 300 g herbatników maślanych.

Sposób przygotowania:

  1. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie herbatniki.
  2. Przygotuj masę serową. Wybierz spory garnek (mieścić się w nim będzie cała masa serowa) i roztop w nim masło.
  3. Gdy się rozpuści, wsyp cukier oraz cukier z wanilią i podgrzewaj całość przez 2-3 minuty, mieszając masę.
  4. Dodaj twaróg oraz jajka i wymieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Masa powinna być gorąca, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
  5. W mleku rozpuść proszki budyniowe i dodaj do masy. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć jak budyń. Pamiętaj o mieszaniu, aby masa się nie przypaliła.
  6. Gotową masę odstaw na 20 minut, aby nieco przestygła.
  7. Wylej połowę masy na herbatniki, a następnie ułóż na górze drugą warstwę ciasteczek. Dodaj pozostałą masę i odstaw na godzinę, aby całość przestygła.
  8. W małym garnku podgrzej łyżkę masła ze śmietanką, nie doprowadzając do zagotowania.
  9. Zdejmij z palnika, dodaj pokrojone czekolady oraz mleko w proszku i wymieszaj, aż się rozpuszczą.
  10. Gotową polewę wyłóż na sernik. Wstaw całość do lodówki na całą noc.

Następnego dnia pyszny sernik gotowany jest już gotowy do jedzenia. Jeśli nie masz mleka w proszku, do polewy czekoladowej możesz dorzucić posiekane solone orzeszki - zagęszczą one masę. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także