Truskawkowy sernik z kruszonką robię praktycznie co weekend. Nawet teściowa się nim zachwyca
Jeśli jesteś fanem serników, musisz koniecznie spróbować kombinacji z truskawkami i kruszonką. W moim domu to prawdziwy hit, dlatego robię go bardzo często. Za każdym razem znika do ostatniego okruszka.
04.05.2024 07:39
Pomysłów na smaczne, ciekawe i sprawdzone domowe wypieki nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli jest to prawdziwa perełka, która znika ze stołu w mgnieniu oka. Dlatego jeśli szukasz nowych inspiracji na słodko, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Nasze niesamowite ciasto na pewno zostanie z tobą na dłużej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowy sernik połączyliśmy tym razem z truskawkową wkładką. W przepisie nie zabraknie również herbatnikowych smaków. Zaś idealnym uzupełnieniem będzie tu szybka kruszonka. Jak sam widzisz, w tym przepisie dzieje się zbyt wiele, abyś mógł przejść obok niego obojętnie.
Zrób truskawkowy sernik z kruszonką, a na pewno nie pożałujesz. Każdy od razu poprosi cię o dokładną recepturę
Składniki:
Spód:
- 100 g roztopionego masła,
- 200 g herbatników maślanych pełnoziarnistych.
Warstwa sernikowa:
- 400 g serka śmietankowego,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 żółtko.
Warstwa truskawkowa:
- 800 g pokrojonych truskawek,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki mąki pszennej.
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 5 łyżek roztopionego masła,
- 2 łyżki płatków owsianych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu domowego wypieku. W tym celu kruszę drobno herbatniki przy pomocy blendera, po czym łączę je z roztopionym masłem. Gotową mieszankę przekładam do formy do pieczenia.
Krok 2. Następnie zabieram się za przygotowanie serowej mieszanki. Do dużej miski przekładam serek śmietankowy, po czym wrzucam do środka jeszcze: cukier, żółtko oraz ekstrakt waniliowy. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy rózgi kuchennej.
Gotową mieszankę przekładam do formy bezpośrednio na spód, tworząc jednocześnie kolejną warstwę ciasta.
Krok 3. Czas na truskawkową wkładkę. Aby ją zrobić, do garnka na palniku wlewam wodę. Po chwili do środka wrzucam również pozostałe składniki, a mianowicie: ekstrakt waniliowy, cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki świeże truskawki.
Krok 4. Mieszankę gotuję ok. 10-15 minut, po czym zagęszczam ją mąką i odstawiam do ostudzenia. Na koniec wykładam gotowy miks bezpośrednio na serową warstwę.
Krok 5. Na tym etapie zostaje już tylko przygotowanie kruszonki. Robię ją na bazie mąki, płatków owsianych, cukru oraz roztopionego masła. Gotową mieszankę dzielę na mniejsze elementy i rozprowadzam w formie do pieczenia. Dopiero w takiej formie ciasto może trafić do piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe ciasto dekoruję świeżą miętą i serwuję na ciepło. I to wszystko, smacznego!