Już nie muszę wybierać pomiędzy sernikiem, a brownie. Łącze oba przepisy w jedno
Nie możesz się zdecydować, które ciasto wolisz bardziej? Brownie czy sernik? Od dziś koniec z tym dylematem, a wszystko to za sprawą genialnego przepisu na oryginalny wypiek domowej roboty.
Słodkości to moja ogromna słabość. Po prostu nie potrafię im odmówić. I nie ma znaczenia czy jest to sernik, karpatka, a może szarlotka. Każdy wypiek domowej roboty jest moim zdaniem godny uwagi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć
Czasami taki wybór może być nie lada wyzwaniem, tym bardziej jeśli na jednej szali mamy kremowy i delikatny jak chmurka sernik, a z drugiej strony kusi nas czekoladowe brownie. Wybór w takim przypadku wydaje się wręcz niemożliwy. Dlatego też przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Zamiast główkować nad ostatecznym wyborem, połącz oba ciasto w jedno i przygotuj wyjątkowy wypiek idealny na każdą okazję.
Zrób sernikobrownie choć raz, a stanie się on twoim ulubionym deserem
Składniki:
Masa brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 100 g mąki pszennej.
Masa sernikowa:
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 600 g twarogu półtłustego zmielonego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na brownie. W tym celu w garnku na palniku łączę masło oraz gorzką czekoladę.
Krok 2. W osobnej misce ucieram ze sobą jajka oraz cukier. Po chwili do miski dodaję również przestudzoną mieszankę z garnka.
Krok 3. Nie zapominam również o mące, którą przesiewam bezpośrednio do miski z mieszanką.
Krok 4. Następnie przechodzę do przygotowania masy serowej. Aby ją zrobić, przy pomocy robota kuchennego łączę: twaróg, dwa rodzaje cukru oraz jajka.
Krok 5. Kiedy oba półprodukty są już gotowe, układam na blacie kuchennym okrągłą formę do pieczenia. W pierwszej kolejności rozprowadzam w niej część masy na brownie. Następnie dodaję ¾ mieszanki na bazie sera.
Krok 6. Oczywiście to nie koniec, bo bezpośrednio na masie serowej umieszczam kleksy z mieszanki na brownie. Przy pomocy drewnianego patyczka rozprowadzam ciemne kleksy po całej powierzchni formy, tworząc delikatny wzorek.
Krok 7. Na koniec dodaję jeszcze więcej masy serowej oraz mieszaki na brownie. I powtarzam proces z patyczkiem. Dopiero w takim wydaniu forma może trafić do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 8. I to wszystko, smacznego!