Kiedy zobaczyłam, jak moja przyjaciółka dodaje tę przyprawę, złapałam się za głowę. Teraz brownie robię tak samo

Marzy ci się dobre ciasto czekoladowe? Nie musisz iść do kawiarni. Z łatwością przygotujesz je w domu. Skorzystaj z poniższego przepisu, nie pomijając żadnego składnika, a upieczesz najlepsze brownie w życiu.

Domowe brownie z dodatkiem soliDomowe brownie z dodatkiem soli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Popularne niegdyś ciasto czekoladowe zostało wyparte przez brownie. To dekadenckie, niezwykle słodkie ciasto, które spełnia zapotrzebowanie na czekoladę nawet u największego łasucha. Odpowiednio przygotowane wręcz rozpływa się na talerzu. Jeśli czekoladowy obłęd nie jest ci straszny, wypróbuj poniższy przepis na brownie. Dostałam go od przyjaciółki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić dobre brownie?

Ojczyzną brownie są Stany Zjednoczone. Amerykanie są znani ze swojej miłości do słodkiego. Nie martwią się o kalorie czy ilość cukru. Liczy się efekt, a ten jest iście amerykański. Takie też jest brownie. Z pewnością nie jest to klasyczne ciasto czekoladowe.

Brownie jest ciężkie, wręcz mokre od masłaczekolady. Wygląda jak zakalec, jednak niech nie zwiedzie cię jego wygląd. W środku skrywa rozkoszną, czekoladową lawę, która zostaje w pamięci na długo. Sekretem dobrego brownie jest masło. Duża ilość masła. W maśle rozpuszcza się czekoladę, najlepiej gorzką, a do masy dodaje się niewielką ilość mąki i jajka.

Jest jednak jeszcze jeden składnik, który wzniesie brownie na całkowicie nowy poziom. To sól. Odrobina soli podbija smak czekolady. Sprawia, że staje się bardziej wyczuwalna i dominująca w smaku. Brownie z dodatkiem soli to czekoladowa ekstaza, która zadowoliłaby nawet samego Williego Wonkę.

Brownie z solą morską — przepis

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady (60 proc. kakao),
  • 250 g brązowego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 90 g mąki,
  • 4 kopiaste łyżki kakao,
  • łyżka soli morskiej,
  • opcjonalnie: maliny, jagody, pistacje, masło orzechowe.

Przygotowanie:

  1. Masło pokrój w małe kawałki. Rozpuść je w rondelku. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Mieszaj ją tak długo, aż stanie się płynna.
  2. Wyciągnij dużą miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj do nich cukier. Ubij je na puszystą masę.
  3. Rozpuszczoną czekoladę przelej do masy jajecznej. Wsyp mąkę, kakao i sól morską.
  4. Gotową masę przelej do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół, przez ok. 20-25 minut. Po wyciągnięciu powinno wyglądać na niedopieczone.
  5. Podawaj lekko ciepłe.

Porady:

  1. Jeśli chcesz zbalansować słodki smak brownie, dodaj do masy maliny lub jagody. Kwaśne owoce doskonale komponują się z czekoladowym ciastem.
  2. Masz ochotę na dekadencką wersję brownie? Przed włożeniem ciasta do piekarnika dodaj na wierzch nieco pistacji lub masła orzechowego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez