Kiedy zobaczyłam, jak moja przyjaciółka dodaje tę przyprawę, złapałam się za głowę. Teraz brownie robię tak samo

Marzy ci się dobre ciasto czekoladowe? Nie musisz iść do kawiarni. Z łatwością przygotujesz je w domu. Skorzystaj z poniższego przepisu, nie pomijając żadnego składnika, a upieczesz najlepsze brownie w życiu.

Domowe brownie z dodatkiem soliDomowe brownie z dodatkiem soli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
SKOMENTUJ

Popularne niegdyś ciasto czekoladowe zostało wyparte przez brownie. To dekadenckie, niezwykle słodkie ciasto, które spełnia zapotrzebowanie na czekoladę nawet u największego łasucha. Odpowiednio przygotowane wręcz rozpływa się na talerzu. Jeśli czekoladowy obłęd nie jest ci straszny, wypróbuj poniższy przepis na brownie. Dostałam go od przyjaciółki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jak zrobić dobre brownie?

Ojczyzną brownie są Stany Zjednoczone. Amerykanie są znani ze swojej miłości do słodkiego. Nie martwią się o kalorie czy ilość cukru. Liczy się efekt, a ten jest iście amerykański. Takie też jest brownie. Z pewnością nie jest to klasyczne ciasto czekoladowe.

Brownie jest ciężkie, wręcz mokre od masłaczekolady. Wygląda jak zakalec, jednak niech nie zwiedzie cię jego wygląd. W środku skrywa rozkoszną, czekoladową lawę, która zostaje w pamięci na długo. Sekretem dobrego brownie jest masło. Duża ilość masła. W maśle rozpuszcza się czekoladę, najlepiej gorzką, a do masy dodaje się niewielką ilość mąki i jajka.

Jest jednak jeszcze jeden składnik, który wzniesie brownie na całkowicie nowy poziom. To sól. Odrobina soli podbija smak czekolady. Sprawia, że staje się bardziej wyczuwalna i dominująca w smaku. Brownie z dodatkiem soli to czekoladowa ekstaza, która zadowoliłaby nawet samego Williego Wonkę.

Brownie z solą morską — przepis

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady (60 proc. kakao),
  • 250 g brązowego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 90 g mąki,
  • 4 kopiaste łyżki kakao,
  • łyżka soli morskiej,
  • opcjonalnie: maliny, jagody, pistacje, masło orzechowe.

Przygotowanie:

  1. Masło pokrój w małe kawałki. Rozpuść je w rondelku. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Mieszaj ją tak długo, aż stanie się płynna.
  2. Wyciągnij dużą miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj do nich cukier. Ubij je na puszystą masę.
  3. Rozpuszczoną czekoladę przelej do masy jajecznej. Wsyp mąkę, kakao i sól morską.
  4. Gotową masę przelej do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół, przez ok. 20-25 minut. Po wyciągnięciu powinno wyglądać na niedopieczone.
  5. Podawaj lekko ciepłe.

Porady:

  1. Jeśli chcesz zbalansować słodki smak brownie, dodaj do masy maliny lub jagody. Kwaśne owoce doskonale komponują się z czekoladowym ciastem.
  2. Masz ochotę na dekadencką wersję brownie? Przed włożeniem ciasta do piekarnika dodaj na wierzch nieco pistacji lub masła orzechowego.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali