WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Kiedy zobaczyłam, jak moja przyjaciółka dodaje tę przyprawę, złapałam się za głowę. Teraz brownie robię tak samo

Marzy ci się dobre ciasto czekoladowe? Nie musisz iść do kawiarni. Z łatwością przygotujesz je w domu. Skorzystaj z poniższego przepisu, nie pomijając żadnego składnika, a upieczesz najlepsze brownie w życiu.

Domowe brownie z dodatkiem soliDomowe brownie z dodatkiem soli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Popularne niegdyś ciasto czekoladowe zostało wyparte przez brownie. To dekadenckie, niezwykle słodkie ciasto, które spełnia zapotrzebowanie na czekoladę nawet u największego łasucha. Odpowiednio przygotowane wręcz rozpływa się na talerzu. Jeśli czekoladowy obłęd nie jest ci straszny, wypróbuj poniższy przepis na brownie. Dostałam go od przyjaciółki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić dobre brownie?

Ojczyzną brownie są Stany Zjednoczone. Amerykanie są znani ze swojej miłości do słodkiego. Nie martwią się o kalorie czy ilość cukru. Liczy się efekt, a ten jest iście amerykański. Takie też jest brownie. Z pewnością nie jest to klasyczne ciasto czekoladowe.

Brownie jest ciężkie, wręcz mokre od masłaczekolady. Wygląda jak zakalec, jednak niech nie zwiedzie cię jego wygląd. W środku skrywa rozkoszną, czekoladową lawę, która zostaje w pamięci na długo. Sekretem dobrego brownie jest masło. Duża ilość masła. W maśle rozpuszcza się czekoladę, najlepiej gorzką, a do masy dodaje się niewielką ilość mąki i jajka.

Jest jednak jeszcze jeden składnik, który wzniesie brownie na całkowicie nowy poziom. To sól. Odrobina soli podbija smak czekolady. Sprawia, że staje się bardziej wyczuwalna i dominująca w smaku. Brownie z dodatkiem soli to czekoladowa ekstaza, która zadowoliłaby nawet samego Williego Wonkę.

Brownie z solą morską — przepis

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady (60 proc. kakao),
  • 250 g brązowego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 90 g mąki,
  • 4 kopiaste łyżki kakao,
  • łyżka soli morskiej,
  • opcjonalnie: maliny, jagody, pistacje, masło orzechowe.

Przygotowanie:

  1. Masło pokrój w małe kawałki. Rozpuść je w rondelku. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Mieszaj ją tak długo, aż stanie się płynna.
  2. Wyciągnij dużą miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj do nich cukier. Ubij je na puszystą masę.
  3. Rozpuszczoną czekoladę przelej do masy jajecznej. Wsyp mąkę, kakao i sól morską.
  4. Gotową masę przelej do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół, przez ok. 20-25 minut. Po wyciągnięciu powinno wyglądać na niedopieczone.
  5. Podawaj lekko ciepłe.

Porady:

  1. Jeśli chcesz zbalansować słodki smak brownie, dodaj do masy maliny lub jagody. Kwaśne owoce doskonale komponują się z czekoladowym ciastem.
  2. Masz ochotę na dekadencką wersję brownie? Przed włożeniem ciasta do piekarnika dodaj na wierzch nieco pistacji lub masła orzechowego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇