Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Myślisz, że o pieczeniu brownie, wiesz już dosłownie wszystko? Koniecznie wypróbuj nową inspirację, a odkryjesz kultowy wypiek zupełnie na nowo. To będzie hit w każdym domu!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Brownie to klasyka, która świetnie sprawdzi się w formie deseru po niedzielnym obiedzie, a także jako przekąska na słodko po ciężkim dniu. Nic więc dziwnego, że szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na bazie czekolady często gości w naszych kuchniach. Ale czy wiesz, że może być jeszcze lepsze

Okazuje się, że istnieje genialny patent, aby tradycyjne brownie było dużo bardziej czekoladowe. A wszystko to za sprawą ciekawej formy podania z użyciem polewy z mlecznej czekolady. Wszyscy miłośnicy tego typu łakoci zakochają się w domowym wypieku od pierwszego kęsa. Co więcej, takie brownie świetnie też się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niego wzroku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

W mini kosteczkach znajdziesz przepyszne brownie domowej roboty. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Brownie:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej).

Polewa: 

  • 300 g mlecznej czekolady,
  • 40 g migdałów w słupkach.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym wypiekiem w ciekawej formie rozpoczynam od połączenia masła i kostek gorzkiej czekolady. Składniki umieszczam w garnku na palniku, po czym mieszam do całkowitego rozpuszczenia i powstania jednolitej mieszanki

Najpierw łączę masło i gorzką czekoladę
Najpierw łączę masło i gorzką czekoladę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą jajka oraz cukier. Po chwili do powstałej mieszanki dodaję również: ostudzoną mieszankę z palnika, ekstrakt waniliowy oraz kakao

W przepisie nie zabraknie i waniliowej nutki
W przepisie nie zabraknie i waniliowej nutki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście jeszcze nie koniec, bo do mieszanki trafia też mąka oraz kolejna porcja gorzkiej czekolady. Tym razem drobno ją siekam i wrzucam bezpośrednio do miski. 

Na koniec do miski trafia gorzka czekolada w posiekanej wersji
Na koniec do miski trafia gorzka czekolada w posiekanej wersji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po dokładnym wymieszaniu składników gotowy miks przelewam do formy do pieczenia, po czym przyszłe ciasto trafia do rozgrzanego piekarnika na 18 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję polewę czekoladową. Aby to zrobić, w kąpieli wodnej roztapiam trzy tabliczki mlecznej czekolady. Upieczone i ostudzone brownie dzielę na małe kawałki, po czym każdy taki elementem zanurzam w polewie czekoladowej. 

Każda kostka brownie trafia do polewy z mlecznej czekolady
Każda kostka brownie trafia do polewy z mlecznej czekolady © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec każdą kosteczką z ukrytym brownie dekoruję przy pomocy migdałów i odstawiam do całkowitego zastygnięcia czekolady. I to wszystko, smacznego!

Fani czekolady będą zachwyceni takim deserem
Fani czekolady będą zachwyceni takim deserem © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste