Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Myślisz, że o pieczeniu brownie, wiesz już dosłownie wszystko? Koniecznie wypróbuj nową inspirację, a odkryjesz kultowy wypiek zupełnie na nowo. To będzie hit w każdym domu!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Brownie to klasyka, która świetnie sprawdzi się w formie deseru po niedzielnym obiedzie, a także jako przekąska na słodko po ciężkim dniu. Nic więc dziwnego, że szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na bazie czekolady często gości w naszych kuchniach. Ale czy wiesz, że może być jeszcze lepsze

Okazuje się, że istnieje genialny patent, aby tradycyjne brownie było dużo bardziej czekoladowe. A wszystko to za sprawą ciekawej formy podania z użyciem polewy z mlecznej czekolady. Wszyscy miłośnicy tego typu łakoci zakochają się w domowym wypieku od pierwszego kęsa. Co więcej, takie brownie świetnie też się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niego wzroku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

W mini kosteczkach znajdziesz przepyszne brownie domowej roboty. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Brownie:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej).

Polewa: 

  • 300 g mlecznej czekolady,
  • 40 g migdałów w słupkach.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym wypiekiem w ciekawej formie rozpoczynam od połączenia masła i kostek gorzkiej czekolady. Składniki umieszczam w garnku na palniku, po czym mieszam do całkowitego rozpuszczenia i powstania jednolitej mieszanki

Najpierw łączę masło i gorzką czekoladę
Najpierw łączę masło i gorzką czekoladę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą jajka oraz cukier. Po chwili do powstałej mieszanki dodaję również: ostudzoną mieszankę z palnika, ekstrakt waniliowy oraz kakao

W przepisie nie zabraknie i waniliowej nutki
W przepisie nie zabraknie i waniliowej nutki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście jeszcze nie koniec, bo do mieszanki trafia też mąka oraz kolejna porcja gorzkiej czekolady. Tym razem drobno ją siekam i wrzucam bezpośrednio do miski. 

Na koniec do miski trafia gorzka czekolada w posiekanej wersji
Na koniec do miski trafia gorzka czekolada w posiekanej wersji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po dokładnym wymieszaniu składników gotowy miks przelewam do formy do pieczenia, po czym przyszłe ciasto trafia do rozgrzanego piekarnika na 18 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję polewę czekoladową. Aby to zrobić, w kąpieli wodnej roztapiam trzy tabliczki mlecznej czekolady. Upieczone i ostudzone brownie dzielę na małe kawałki, po czym każdy taki elementem zanurzam w polewie czekoladowej. 

Każda kostka brownie trafia do polewy z mlecznej czekolady
Każda kostka brownie trafia do polewy z mlecznej czekolady © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec każdą kosteczką z ukrytym brownie dekoruję przy pomocy migdałów i odstawiam do całkowitego zastygnięcia czekolady. I to wszystko, smacznego!

Fani czekolady będą zachwyceni takim deserem
Fani czekolady będą zachwyceni takim deserem © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol