Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Myślisz, że o pieczeniu brownie, wiesz już dosłownie wszystko? Koniecznie wypróbuj nową inspirację, a odkryjesz kultowy wypiek zupełnie na nowo. To będzie hit w każdym domu!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Brownie to klasyka, która świetnie sprawdzi się w formie deseru po niedzielnym obiedzie, a także jako przekąska na słodko po ciężkim dniu. Nic więc dziwnego, że szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na bazie czekolady często gości w naszych kuchniach. Ale czy wiesz, że może być jeszcze lepsze

Okazuje się, że istnieje genialny patent, aby tradycyjne brownie było dużo bardziej czekoladowe. A wszystko to za sprawą ciekawej formy podania z użyciem polewy z mlecznej czekolady. Wszyscy miłośnicy tego typu łakoci zakochają się w domowym wypieku od pierwszego kęsa. Co więcej, takie brownie świetnie też się prezentuje. Wręcz nie sposób oderwać od niego wzroku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

W mini kosteczkach znajdziesz przepyszne brownie domowej roboty. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Brownie:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej).

Polewa: 

  • 300 g mlecznej czekolady,
  • 40 g migdałów w słupkach.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym wypiekiem w ciekawej formie rozpoczynam od połączenia masła i kostek gorzkiej czekolady. Składniki umieszczam w garnku na palniku, po czym mieszam do całkowitego rozpuszczenia i powstania jednolitej mieszanki

Najpierw łączę masło i gorzką czekoladę
Najpierw łączę masło i gorzką czekoladę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą jajka oraz cukier. Po chwili do powstałej mieszanki dodaję również: ostudzoną mieszankę z palnika, ekstrakt waniliowy oraz kakao

W przepisie nie zabraknie i waniliowej nutki
W przepisie nie zabraknie i waniliowej nutki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście jeszcze nie koniec, bo do mieszanki trafia też mąka oraz kolejna porcja gorzkiej czekolady. Tym razem drobno ją siekam i wrzucam bezpośrednio do miski. 

Na koniec do miski trafia gorzka czekolada w posiekanej wersji
Na koniec do miski trafia gorzka czekolada w posiekanej wersji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po dokładnym wymieszaniu składników gotowy miks przelewam do formy do pieczenia, po czym przyszłe ciasto trafia do rozgrzanego piekarnika na 18 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję polewę czekoladową. Aby to zrobić, w kąpieli wodnej roztapiam trzy tabliczki mlecznej czekolady. Upieczone i ostudzone brownie dzielę na małe kawałki, po czym każdy taki elementem zanurzam w polewie czekoladowej. 

Każda kostka brownie trafia do polewy z mlecznej czekolady
Każda kostka brownie trafia do polewy z mlecznej czekolady © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec każdą kosteczką z ukrytym brownie dekoruję przy pomocy migdałów i odstawiam do całkowitego zastygnięcia czekolady. I to wszystko, smacznego!

Fani czekolady będą zachwyceni takim deserem
Fani czekolady będą zachwyceni takim deserem © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀