Gdy robię to czekoladowe ciasto, szybko znika z blachy. Takie jest dobre

Ten domowy wypiek nie dość, że dosłownie rozpływa się w ustach, to jeszcze wygląda jak z najlepszej cukierni. Z takim deserem każde spotkanie będzie udane!

To ulubione ciasto całej rodziny!To ulubione ciasto całej rodziny!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli słodkości w domowym wydaniu kojarzą ci się tylko i wyłącznie ze skomplikowanymi i długimi procedurami, przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które na pewno skradnie twoje serce. Nie dość, że pyszne ciasto zrobisz w prostyszybki sposób, to jeszcze w pięknym wydaniu. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to ciasto powstało właśnie z myślą o was

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Puszysty jak chmurka biszkopt połączysz z aksamitną masączekoladową polewą. Takie trio doskonale się uzupełnia i zapada w pamięci na bardzo długo, dlatego nie zdziw się, że twoi bliscy już po kilku dniach poproszą cię o kolejny wypiek. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Ciasto z czekoladową nutką to ulubiony deser mojej rodziny. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek (z podziałem na żółtka i białka),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kakao.

Krem: 

  • 700 g mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki kremu czekoladowego/nutelli. 

Polewa czekoladowa: 

  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu do jednej miski przesiewam suche składniki, a mianowicie: mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia

Na początek biorę się za przygotowanie biszkoptu
Na początek biorę się za przygotowanie biszkoptu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie oddzielam żółtka od białek, po czym ubijam same białka na sztywną pianę. Po chwili dodaję też cukier oraz żółtka. Jako ostatni element do miski trafia mieszanka na bazie mąki

W biszkopcie znajdzie się m.in. kakao
W biszkopcie znajdzie się m.in. kakao © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą w ten sposób mieszankę przelewam do formy do pieczenia zabezpieczonej papierem. Następnie wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie przygotowuję krem na bazie śmietanki. Najpierw ubijam dobrze schłodzoną śmietankę. Po chwili dodaję serek mascarpone oraz krem czekoladowy

Krem będzie miał czekoladową nutkę
Krem będzie miał czekoladową nutkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową mieszankę rozprowadzam na upieczonymostudzonym biszkopcie. 

Czas złożyć ciasto
Czas złożyć ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec przygotowuję polewę czekoladową. Aby ją zrobić, łączę ze sobą ciepłą śmietanęmleczne czekolady. Kiedy mieszanka jest już jednolita i gładka, rozprowadzam ją na wypieku

Ostatnią warstwę przygotowuję z polewy czekoladowej
Ostatnią warstwę przygotowuję z polewy czekoladowej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec całe ciasto wstawiam do lodówki na całą noc. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości