Gdy robię to czekoladowe ciasto, szybko znika z blachy. Takie jest dobre
Ten domowy wypiek nie dość, że dosłownie rozpływa się w ustach, to jeszcze wygląda jak z najlepszej cukierni. Z takim deserem każde spotkanie będzie udane!
06.03.2024 | aktual.: 19.03.2024 09:53
Jeśli słodkości w domowym wydaniu kojarzą ci się tylko i wyłącznie ze skomplikowanymi i długimi procedurami, przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które na pewno skradnie twoje serce. Nie dość, że pyszne ciasto zrobisz w prosty i szybki sposób, to jeszcze w pięknym wydaniu. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Puszysty jak chmurka biszkopt połączysz z aksamitną masą i czekoladową polewą. Takie trio doskonale się uzupełnia i zapada w pamięci na bardzo długo, dlatego nie zdziw się, że twoi bliscy już po kilku dniach poproszą cię o kolejny wypiek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Ciasto z czekoladową nutką to ulubiony deser mojej rodziny. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (z podziałem na żółtka i białka),
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao.
Krem:
- 700 g mascarpone,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżki kremu czekoladowego/nutelli.
Polewa czekoladowa:
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 tabliczki mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu do jednej miski przesiewam suche składniki, a mianowicie: mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Krok 2. Następnie oddzielam żółtka od białek, po czym ubijam same białka na sztywną pianę. Po chwili dodaję też cukier oraz żółtka. Jako ostatni element do miski trafia mieszanka na bazie mąki.
Krok 3. Powstałą w ten sposób mieszankę przelewam do formy do pieczenia zabezpieczonej papierem. Następnie wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 4. Następnie przygotowuję krem na bazie śmietanki. Najpierw ubijam dobrze schłodzoną śmietankę. Po chwili dodaję serek mascarpone oraz krem czekoladowy.
Krok 5. Gotową mieszankę rozprowadzam na upieczonym i ostudzonym biszkopcie.
Krok 6. Na koniec przygotowuję polewę czekoladową. Aby ją zrobić, łączę ze sobą ciepłą śmietanę i mleczne czekolady. Kiedy mieszanka jest już jednolita i gładka, rozprowadzam ją na wypieku.
Krok 7. Na koniec całe ciasto wstawiam do lodówki na całą noc. I to wszystko, smacznego!