Gdy robię to czekoladowe ciasto, szybko znika z blachy. Takie jest dobre

Ten domowy wypiek nie dość, że dosłownie rozpływa się w ustach, to jeszcze wygląda jak z najlepszej cukierni. Z takim deserem każde spotkanie będzie udane!

To ulubione ciasto całej rodziny!To ulubione ciasto całej rodziny!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli słodkości w domowym wydaniu kojarzą ci się tylko i wyłącznie ze skomplikowanymi i długimi procedurami, przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które na pewno skradnie twoje serce. Nie dość, że pyszne ciasto zrobisz w prostyszybki sposób, to jeszcze w pięknym wydaniu. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to ciasto powstało właśnie z myślą o was

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Puszysty jak chmurka biszkopt połączysz z aksamitną masączekoladową polewą. Takie trio doskonale się uzupełnia i zapada w pamięci na bardzo długo, dlatego nie zdziw się, że twoi bliscy już po kilku dniach poproszą cię o kolejny wypiek. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Ciasto z czekoladową nutką to ulubiony deser mojej rodziny. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek (z podziałem na żółtka i białka),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kakao.

Krem: 

  • 700 g mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki kremu czekoladowego/nutelli. 

Polewa czekoladowa: 

  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu do jednej miski przesiewam suche składniki, a mianowicie: mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia

Na początek biorę się za przygotowanie biszkoptu
Na początek biorę się za przygotowanie biszkoptu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie oddzielam żółtka od białek, po czym ubijam same białka na sztywną pianę. Po chwili dodaję też cukier oraz żółtka. Jako ostatni element do miski trafia mieszanka na bazie mąki

W biszkopcie znajdzie się m.in. kakao
W biszkopcie znajdzie się m.in. kakao © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą w ten sposób mieszankę przelewam do formy do pieczenia zabezpieczonej papierem. Następnie wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie przygotowuję krem na bazie śmietanki. Najpierw ubijam dobrze schłodzoną śmietankę. Po chwili dodaję serek mascarpone oraz krem czekoladowy

Krem będzie miał czekoladową nutkę
Krem będzie miał czekoladową nutkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową mieszankę rozprowadzam na upieczonymostudzonym biszkopcie. 

Czas złożyć ciasto
Czas złożyć ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec przygotowuję polewę czekoladową. Aby ją zrobić, łączę ze sobą ciepłą śmietanęmleczne czekolady. Kiedy mieszanka jest już jednolita i gładka, rozprowadzam ją na wypieku

Ostatnią warstwę przygotowuję z polewy czekoladowej
Ostatnią warstwę przygotowuję z polewy czekoladowej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec całe ciasto wstawiam do lodówki na całą noc. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie